Ataskaita: pernai VSD nutraukė iki 20 bandymų verbuoti Lietuvos piliečius | Diena.lt

ATASKAITA: PERNAI VSD NUTRAUKĖ IKI 20 BANDYMŲ VERBUOTI LIETUVOS PILIEČIUS

Nedeklaruotą žvalgybinę veiklą Lietuvoje vykdo Rusijos, Baltarusijos, Kinijos ir kelių kitų užsienio valstybių žvalgybos bei saugumo tarnybos, teigia Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Praėjusiais metais nustatyta daugiau kaip 200 Lietuvos piliečių, su kuriais kontaktavo ar bandė užmegzti ryšį VSD dominantys užsienio žvalgybos atstovai, teigiama departamento viešai paskelbtoje 2020 metų veiklos ataskaitoje.

„Kai kurie iš šių ryšių peraugo į bandymus verbuoti. VSD aktyvių veiksmų dėka buvo nutraukti iki 20 Lietuvos piliečių bandymų verbuoti“, – rašoma dokumente.

VSD teigimu, kai kurių užsienio žvalgybos atstovai Lietuvoje dirba po diplomatine priedanga.

Jo duomenimis, kai kuriose atstovybėse tokie asmenys sudaro trečdalį diplomatinio personalo.

Grėsmės mūsų valstybei dažniau kyla iš išorės.

Balandžio 23 dieną Lietuva, solidarizuodamasi su Čekija, pranešė išsiunčianti du Rusijos ambasados Lietuvoje darbuotojus už veiklą, nesuderinamą su diplomatų statusu.

Departamento ataskaitoje taip pat pranešta, kad pernai dėl nustatytų sąsajų su teroristinėmis organizacijomis „Al Qaeda Irake“ (AQI), „Jabhat al-Nusra“, „Islamo valstybe Irake ir Sirijoje“ ir kitomis, VSD iniciatyva penki užsieniečiai buvo išsiųsti iš šalies arba rekomenduota neleisti jiems atvykti į Lietuvą.

Praėjusiais metais VSD atliko teismo sankcionuotus veiksmus 1775 asmenų atžvilgiu. Iš jų 773 buvo Lietuvos piliečiai, 946 – užsieniečiai, 56 – juridiniai asmenys.

„Tai, kad VSD daugiau teismo sankcionuojamų veiksmų atlieka užsienio piliečių atžvilgiu atspindi grėsmių Lietuvai charakteristiką – grėsmės mūsų valstybei dažniau kyla iš išorės. Iš visų teismo sankcionuojamų veiksmų dažniausiai prašoma leidimo elektroninių ryšių tinklais perduodamai informacijai stebėti ir fiksuoti“, – nurodoma ataskaitoje.

Pagal departamento pateiktą informaciją 2020 metais pradėti penki ikiteisminiai tyrimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gediminas Juskevicius

VSD - fasistu organizacija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS