Atsargos generolas pataria Ukrainos gynybos reformų klausimais | Diena.lt

ATSARGOS GENEROLAS PATARIA UKRAINOS GYNYBOS REFORMŲ KLAUSIMAIS

  • 3

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis Lietuvos atstovu į tarptautinę Ukrainos gynybos reformų patariamąją tarybą paskyrė atsargos generolą majorą Vitalijų Vaikšnorą.

Šią savaitę Kijeve buvęs Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo viršininkas V. Vaikšnoras dalyvavo tarybos susitikimuose, kurių metu aptarta įgyvendinamų pertvarkų pažanga, Ukrainos vidaus politikos pokyčiai, artimiausi darbai.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), šioje strateginio lygmens Patarėjų taryboje Lietuvos atstovas „kuruoja karininkų profesionalizacijos sritį, Ukrainos karinio profesinio rengimo ir mokymo sistemos pertvarką“.

Taip pat – karininkų rengimą ir puskarininkių sistemos kūrimą ir plėtojimą koordinuoja du Lietuvos kariuomenės patarėjai, dirbantys NATO atstovybėje Ukrainoje, Kijeve.

Strateginio lygio patarėjų taryba buvo įsteigta siekiant užtikrinti Ukrainos kariuomenės ir gynybos reformų vykdymą, aukšto strateginio lygio ekspertai buvo prašomi teikti patarimus  Ukrainos gynybos ministerijos Reformų komitetui, taip pat Ukrainos prezidentui, gynybos ministrui ir kariuomenės vadui kariuomenės reformos klausimais.

Taryboje darbuojasi Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lenkijos ir Vokietijos patarėjai.

„Nuo pat Rusijos karinės agresijos Ukrainoje 2014 metais pradžios Lietuva politiškai palaiko ir remia Ukrainą. Lietuvos kariuomenė teikia paramą Ukrainos vykdomoms reformoms karinio mokymo ir rengimo srityje, padeda taikyti vakarietiškus standartus Ukrainos kariuomenei, siekiančiai didinti tarpusavio sąveiką su NATO šalių kariuomenėmis. Ukrainos kariai kviečiami mokytis Lietuvos karinio rengimo įstaigose, Lietuva finansuoja Ukrainos karininkų mokslus Baltijos gynybos koledže“, – pažymima KAM pranešime.

Lietuvos kariai tiesiogiai nedalyvauja kovos veiksmuose ir antiteroristinės operacijos zonose Ukrainoje.

Nuo 2015 metų Lietuvos kariuomenės instruktoriai padeda rengti ir stiprinti ukrainiečių kariuomenę dalyvaudami JAV vadovaujamoje Ukrainos karių mokymo programoje, o 2017 metais įsteigus Lietuvos karinę mokymo misiją Ukrainoje, joje vienu metu gali dalyvauti iki 60 Lietuvos karių-instruktorių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Hm

Kubilius buvo Paprošenkos patarėjas šalies ekonomikos klausimais. Paprošenkos antrai kadencijai į prezidentus neišrinko,tad greičiausiai jei nepabėgs kaip Sakašvilis, teks sėsti į tiurmą. O Kubilius nusiplovė rankas ir į Briuselį toliau kimšti eurus į maišą be dugno.

o

prieko cia jav veliava jukkaroblis dar lietuvos pilietis o gal... nezinia?....

Kęstas

Visas ežeras tik dunda... Ūūū ir Vilnius atsibunda... Pasirodo, pasauly vyksta prekybinis karas. "Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prasidėjo pernai. Jungtinės Valstijos kaltina Pekiną verčiant Jungtinių Valstijų bendroves, veikiančias Kinijoje, dalytis technologijomis su vietiniais partneriais ir perduoti intelektinės nuosavybės paslaptis.Pati Kinija tai neigia. D. Trumpo administracijos pareigūnai taip pat prieštarauja Kinijos keliamiems nelegaliems prekybos barjerams, kaip valstybinėms subsidijoms, reguliavimui, verslo licencijavimo procedūroms, prekių standartų priežiūrai ir kitoms praktikoms, kurios užveria Kinijos rinką užsienio įmonėms arba suteikia Kinijos įmonėms nesąžiningą pranašumą." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS