Atskleidė matematikos bandomojo testo vėlavimo priežastį: nustebo ir visko matę | Diena.lt

ATSKLEIDĖ MATEMATIKOS BANDOMOJO TESTO VĖLAVIMO PRIEŽASTĮ: NUSTEBO IR VISKO MATĘ

  • 11

Sumaištis mokyklose tęsiasi. Į bandomąjį matematikos testą susirinkę dešimtokai sužinojo, kad testas vėluos net dvi valandas. Mokytojai sužinojo, kad testą paleisti turėjęs specialistas dirba iš Anglijos. Ir testą Lietuvos vaikams paleido Londono laiku. Mokyklų vadovai kalba, kad absurdiška, nemokšiška ir vaikus traumuojanti reforma turi būti stabdoma.

Praėjusį trečiadienį šalies dešimtokai rinkosi į matematikos bandomąjį testą. Mokyklos galėjo pasirinkti laiką nuo devintos valandos ryto, bet dvi valandas nepavyko prisijungti.

„Mes visi sėdėjome pasiruošę ir tada, kai sužinojome, kad dar yra papildoma valanda, net nebežinai, kur dėtis, ką daryti. Tai šiek tiek suerzino“, – kalbėjo moksleivė.

Pedagogai ėmė skambinti į Nacionalinę Švietimo agentūrą (NŠA), o iš ten išgirdo pribloškiantį atsakymą. Patikrinimą turėjęs paleisti darbuotojas dirba iš Anglijos. Tad testo pradžią nustatė pagal Anglijos laiką. Skirtumas ir yra dvi valandos.

„Aiškinamės ir su NŠA. Jie sakė, kad tai – tiesiog techninė klaida“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Agentūra situaciją vadina žmogiška klaida ir atsiprašo. Ar tikrai testas buvo paleistas pagal Anglijos laiko juostą, vadovas sakė nežinantis.

„Nežinau, neturiu tokios informacijos. Esmė ta, kad mokyklos buvo gavusios blogą žinią, kad gali pradėti devintą valandą ryto. Labai apgailestaujame, bet kelio atgal jau nebebuvo“, – teigė NŠA laikinasis vadovas Aidas Aldakauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vilniaus licėjaus vadovas Saulius Jurkevičius sako, kad net jei tikrai testas Lietuvos vaikams buvo paleistas pagal Anglijos laiką, tai tik maža dalis absurdo, kurį šiemet tenka iškęsti Lietuvos moksleiviams.

„Viskas palikta neprofesionaliai, eksperimentuoti su mokiniais, mokytojais, visa visuomene“, – teigė S. Jurkevičius.

Kritikos sulaukė vienuoliktokų fizikos patikrinimas, o jis – ne bandomasis, guls į atestatą. Nustatyta, kad dalis užduočių buvo apie dalykus, kurių vaikai net nesimokė. Net fizikos olimpiadų čempionai išlaikė pusėtinai. Po šio egzamino švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas net prašė atsistatydinti, bet premjerė Ingrida Šimonytė nurodė dirbti toliau.

„Ne tikriausiai, o tikrai reikėtų sustabdyti visą šitą absurdą, kuris vyksta mokyklose. Ir grįžti prie to, ką turėjome“, – kalbėjo S. Jurkevičius.

Fizikos testai vertinami iš naujo. Už klaidingas užduotis vaikai gaus papildomų balų, galės ir perlaikyti. Aiškėja, kad broko buvo rasta ir matematikos užduotyse.

Dabar užduotis dažniausiai rengia du viešąjį pirkimą laimėję pedagogai, dar peržiūri ir recenzentas. Bet specialios komisijos užduočių tinkamumą vertina tik po egzamino.

„Galbūt įmanoma turėti komisiją ne po užduoties, bet prieš mokiniams ją sprendžiant. Šią galimybę vertiname“, – tikino R. Skaudžius.

Visa linija, kuri prasideda nuo programų, mokomųjų priemonių, jų patikrinimų – tikrai šlubuojanti.

Nuo šių metų atnaujintos ugdymo programos, bet dar pernai skelbta, kad vaikams, besimokantiems aštuntoje klasėje, skiriamos dešimtokų užduotys. Programos buvo atnaujintos, bet nebuvo užtikrinta, kad būtų atnaujintų vadovėlių.

Vilniaus licėjaus direktorius sako, kad net ir esami vadovėliai kelia mokinių nuostabą, kodėl tiek daug klaidų.

„Yra ir faktų, ir suvokimo klaidų. Visa linija, kuri prasideda nuo programų, mokomųjų priemonių, jų patikrinimų – tikrai šlubuojanti. Prasmingumo visame tame kontekste tikrai nėra. Greičiausiai čia – tam tikrų įsivaizduojamų ambicijų įgyvendinimas“, – kalbėjo S. Jurkevičius.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras yra sakęs, kad programos buvo atnaujintos tinkamai nepasiruošus. Bet sprendimai, kaip teigia, buvo priimti iki jo.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Tik

Cirkai. Kokie gali būti anglai. Lietuvėlės nebėra.

ALGIRDAS.

PASIRODO , KAD EMIGRANTAI VYKDO ''UGDYMĄ'IŠ 'EMIGRACIJOS BUVEINĖS .

kuo blogai

galejo alaus pagerti ir suktine sutraukti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS