A.Valinskas Panevėžyje gesino aistras | Diena.lt

A.VALINSKAS PANEVĖŽYJE GESINO AISTRAS

Vakar Panevėžyje viešėjęs Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas susitikime su bibliotekininkais sulaukė ne tik karštų plojimų, bet ir aštresnės kritikos. Tačiau trumpo susitikimo metu jis apie aktualiausias jų problemas užsiminė tik puse lūpų ir abstrakčiai, rašo “Panevėžio balsas”.

Išsakė rūpesčius

Susitikimo metu Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė Seimo Pirmininkui pateikė keletą bibliotekininkams aktualiausių klausimų. Vienas jų - kas nutiks bibliotekoms naikinant apskritis. Tačiau bene aktualiausias klausimas - kalbos apie atlyginimų mažinimą.

„Kaip žiūrėti darbuotojams į akis, kai premjeras pareiškia, jog atlyginimai mažinami profilaktiškai, kad būtų galima pradėti sveiką diskusiją? Įstatymai, susiję su teisėjais, karininkais, tobulinami, o kiti - susiję su biudžetininkais - ne. Pasakoma, taip turi būti, turime taupyti“, - prakalbo direktorė R.Maselytė.

Seimo Pirmininko Arūno Valinsko teigimu, bet kuris įstatymas, susijęs su atlyginimų mažinimu, turi būti diskusijų rezultatas, o ne jų pradžia. Jo manymu, šiuo atveju gal būtų galima pritaikyti ir kitą modelį. Pavyzdžiui, vienai ar kitai institucijai būtų sudarytas darbo užmokesčio mokos fondas, ir jos pačios galėtų spręsti, ką daryti sunkmečiu - atleisti darbuotojus ar kitaip taupyti.

Apskričių bibliotekos, jo manymu, turėtų būti pavaldžios Kultūros ministerijai, o ne savivaldybėms. Šiai minčiai bibliotekininkės pritarė plojimais.

„Gal ateityje atsiras ir turtingų savivaldybių, kurios galės perimti apskrities bibliotekas, tačiau taip bus tikrai ne sunkmečiu“, - pabrėžė A.Valinskas.

Daug skaudulių

Jo įsitikinimu, atlyginimų mažinimo problemą reikia spręsti solidariai - jie turi būti mažinami visiems be išimties, neišskiriant nei vieno socialinio sluoksnio. Tačiau konkrečiau prakalbus apie atlyginimus ir jų mažinimą, pasipylė bibliotekininkų klausimai. Teirautasi, kodėl vienas gauna tūkstantį, o kitas - dešimt tūkstančių. Taip pat prabilta ir apie dideles sumas Seimo narių kanceliarinėms išlaidoms, kurios ne visada tinkamai naudojamos.

Seimo Pirmininko teigimu, tokių atvejų tikrai yra, jie nepateisinami, tačiau atėmus šias išlaidas, šalies finansinė padėtis nepagerės - esą tai - tik lašas jūroje, siūlė nepasiduoti emocijoms.

„Kultūros ministras perkasi kostiumus, o mes sukame galvas, kokį lauknešėlį įduoti studijuojančiam vaikui. Mums nereikia paskaitos apie tai, kaip sunku Lietuvai. Tą mes ir pačios žinome. Esame labai apsiskaičiusios“, - replikavo viena bibliotekininkė.

Bibliotekininkių teigimu, valdžia joms žadėjo atlyginimus padidinti 30 procentų, o padidino tik 10-11 procentų bei žada dar sumažinti 15 procentų. Be to, neaišku, kas bus žiemą.

„Nebūkite pikta, tuo problemų neišspręsite“, - atšovė A.Valinskas. Jo teigimu, Seime kovojama, kad nebūtų mažinami baziniai atlyginimai. Taip pat tvirtino nežadantis žarstyti pažadų.

„Žiemą bus labai sunku visiems. Kalbėjausi su Dalia Grybauskaite. Jos manymu, dugną pasieksime tik kitų metų vasarą“, - sakė jis.

Seimo pirmininkas pripažino, kad šį kartą susitikimui skirta mažai laiko. Jis žadėjo atvykti kitą kartą ir pakalbėti būtent apie problemas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS