Per avarijos Astravo AE pratybas bus imituojama gyventojų evakuacija | Diena.lt

PER AVARIJOS ASTRAVO AE PRATYBAS BUS IMITUOJAMA GYVENTOJŲ EVAKUACIJA

Per branduolinės saugos pratybas imituojant nelaimę Astravo atominėje elektrinėje spalį bus mokomasi evakuoti gyventojus, dalyti jodo tabletes, sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Interviu Žinių radijui ketvirtadienį ministrė teigė, kad pratybos spalio 1–4 dienomis vyks imituojant ekstremalią situaciją šešiose savivaldybėse, įskaitant Vilniaus miestą, jos įtrauks Vyriausybės kanceliarijos, Vidaus reikalų ministerijos ir kitų institucijų atstovus.

„Tikrinsime, kaip valstybės ir savivaldybių institucijų ekstremalių situacijų operacijų centrai veikia, susirenka, kaip jie siunčia informaciją gyventojams. Taip pat bus imituojama jodo profilaktika, tai yra labai svarbu apsaugant žmonių sveikatą“, – tvirtino ministrė.

„Taip pat bus evakuojami gyventojai: Vilniaus rajono – į Zarasus, Švenčionių rajono – į Kalvarijų savivaldybę. Tai bus simuliuojama“, – tvirtino R. Tamašunienė.

Anot ministrės, pratybomis siekiama ne gąsdinti, o pažadinti gyventojų budrumą ir supažindinti juos, kaip reikėtų elgtis įvykus branduolinei nelaimei.

Pirmosios pratybų dienos rytą savivaldybėse kauks sirenos, gyventojai gaus perspėjimo žinutes, informaciją transliuos LRT televizija, radijas, ji bus skelbiama portale lt72.lt.

Antrąją ir trečiąją dienomis veiksmų imsis žvalgybinės grupės – Valstybės sienos apsaugos tarnyba, kitos institucijos, bus imituojamas dirvožemio, geriamojo ir telkinių vandens, maisto produktų mėginių paėmimas, jų tyrimas laboratorijose. Ketvirtąją dieną bus aptarti pratybų rezultatai.

„Norime, kad žmonės liktų ramūs, suprastų, kad tai pratybos“, – perspėjo ji.

Pratybose taip pat planuoja dalyvauti ekspertai iš Estijos, Latvijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės, Rumunijos.

Jos apims Vilniaus miesto ir rajono, Švenčionių bei Šalčininkų rajono savivaldybes, taip pat Kalvarijų ir Zarasų rajono savivaldybes, į jas bus imituojama gyventojų evakuacija.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad Astravo jėgainė Baltarusijoje, netoli Lietuvos sienos, statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Baltarusija tokius priekaištus kategoriškai atmeta.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Čia žydai mus pratina savo Šalį pamest. :/

tomas

O išlaidas turėtų padengti belaruai.

Tiesa

Teisingai cia tik imituojama kazkam reikia pinigu pasiplauti o jeigu istikruju kas atsitiks tai nezinos i kuria puse begti tai geriausia vilniuje dabar istatyti zenklus su kryptim i kuria pusia saugiausia begti pigu ir reisingiausia juk sleptuviu vistiek nera pasimat balta paklode ant kurios miegat ir begat jei ka tai ta paklode ir karsta atitiks

SUSIJUSIOS NAUJIENOS