Šis Seimas – pats nedraugiškiausias lietuvių kalbai? | Diena.lt

ŠIS SEIMAS – PATS NEDRAUGIŠKIAUSIAS LIETUVIŲ KALBAI?

  • 16

Konstitucinis Teismas paskelbė nutarimą dėl asmenvardžių rašymo nelietuviškomis raidėmis. Taigi, vietos lenkų pavardės ir toliau galės būti rašomos originalo kalba. Tam prieštaraujantys Seimo nariai piktinasi, kad antpuoliai prieš lietuvių kalbą tęsiasi, pasakojama LNK reportaže.

Šią savaitę į Lietuvą atvyko Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ir beveik tuo pačiu metu Lietuvos Konstitucinis Teismas paskelbė nuosprendį dėl lenkiškų pavardžių rašybos. Jau daugiau nei metus Lietuvoje asmenvardžiuose leidžiama rašyti ne lietuviškas W, Q, X raides. Valstybinė lietuvių kalbos komisija anksčiau tam nepritarė, bet Seimas neatsižvelgė ir raides įteisino. Konstitucinis Teismas pareiškė, kad Seimas būtų privalėjęs sureaguoti tuomet, jeigu komisija būtų įžvelgusi pavojų lietuvių kalbai.

„Valstybinė lietuvių kalbos komisija nemotyvavo, kad tokių atvejų numatymas sudarytų pavojų bendrinei lietuvių kalbai, jos savitumui. Tarpukario Lietuvoje tos trys raidės, apie kurias mes kalbame šiandien, atsispindėjo lietuvių kalbos rašmenyse“, – pabrėžė Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Mizaras.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska buvo tarp tų Lietuvos lenkų, kurių vardo ir pavardės rašyba pasikeitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„718 asmenų pasinaudojo įstatymo galimybe pasikeisti rašmenis pavardėse“, – sakė teisingumo ministrė E. Dobrowolska.

„Aš buvau pirmas, kuris padavė dokumentus į metrikacijos skyrių. Mano senelio pavardė, mano visų protėvių pavardės buvo užrašytos su „W“. Tarpukariu buvo visi diakritiniai ženklai. Manau, kad ir šie ženklai neprieštarauja įstatymams“, – teigė Ryszard Rotkiewicz.

Dalis vietos lenkų teigia, kad jų netenkina ir nauja tvarka. Ji vis tiek neleidžia užrašyti asmenvardžių originalia forma, diakritiniai ženklai dar neįteisinti.

„Antpuolis prieš Konstitucinį statusą turinčią valstybinę kalbą tęsiasi. Šis Seimas yra pats nedraugiškiausias lietuvių kalbai“ , – piktinosi Seimo narys Audronius Ažubalis.

Į Konstitucinį Teismą kreipėsi 30 Seimo narių, daugiausiai opoziciniai valstiečiai, bet buvo ir valdančiųjų konservatorių. Jie remiasi Konstitucijos 14 straipsniu, kuris sako, kad valstybinė kalba yra lietuvių.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Baisu

Nedarugiškas kalbas? Valdantieji - Lietuvių valstybinės kalbos naikintojai, didiesnių kenkėjų iki šiol seimo nebuvo.

logika

pasitaikius pirmai progai ta qwx neteisybė privalo kuo skubiau būti panaikinta. Tie "pasikeitusieji" privalo iš karto prarast balsavimo teisę , galimybę dirbti valdišką darbą ,užimti bet kokias pareigas valdžios institucijojse. Plius iš naujo prisiekti Lietuvos valstybei .Atsisakius - tiesiog prarast pilietybę. Baisu ,kas pridaryta pišinių valdžios ,kad būtinos tokios priemonės valstybinės kalbos statusui atstatyti ,ir ne tik :(

lietuviško raidyno istorija

š, č, ž - vogtos iš čekų vos prieš 100 su trupučiu metų. Iki tol naudotos lenkiškos sz cz. Kuo blogiau w, q, . Juolab lietuviškam raidyne dauguma raidžių lotyniškos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS