Baigėsi paminklo A. Ramanauskui-Vanagui konkursas | Diena.lt

BAIGĖSI PAMINKLO A. RAMANAUSKUI-VANAGUI KONKURSAS

  • 4

Sutartį Vilniuje, Antakalnio kapinėse, statyti paminklą partizanų vadui Adolfui Ramanauskui-Vanagui Vyriausybė ketina pasirašyti su skulptoriumi Algirdu Kuzma ir bendrove „Arches“.

„Su šiais autoriais derinama ir bus pasirašyta tolesnių darbų vykdymo sutartis“, – teigiama ketvirtadienio Vyriausybės pranešime.

Anksčiau šis projektas – ant pjedestalo stovintis partizanų vado biustas – pripažintas geriausiu Vyriausybės organizuotame konkurse.

Anot pranešimo, renkantis iš 14 pateiktų projektų, atsižvelgta „į paminklo idėjinių ir plastinių sprendinių meninę kokybę, meninės idėjos autentiškumą, išraiškos priemonių ir reikšmių tikslingumą“. Taip pat įvertintas kontekstas – paminklo ir antkapio ansamblio dermė su Lietuvos valstybės vadovų laidojimo vietoje esančia kapaviete.

A. Ramanausko-Vanago palaikai 2018 metais rasti Našlaičių kapinėse Antakalnyje, tų pačių metų spalio 6 dieną jie palaidoti Antakalnio kapinėse, valstybės vadovų panteone.

1918 metais gimęs A. Ramanauskas-Vanagas partizanu tapo 1945 metais. Po poros metų jis ėmė vadovauti Dainavos apygardai, o 1948 metais paskirtas Pietų Lietuvos partizanų srities vadu. Dar po metų jis tapo Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio prezidiumo pirmininko Jono Žemaičio pavaduotoju, o 1950 metų pradžioje – Sąjūdžio Gynybos pajėgų vadu.

1952–1953 metais A. Ramanauskas-Vanagas pasitraukė iš aktyvios ginkluotos kovos ir su šeima slapstėsi iki 1956 metų, kai buvo sulaikytas. Po žiaurių kankinimų jam mirties bausmė įvykdyta 1957 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Mociute

Nu ,nu dabsr paminklai svarbausia,susirgot patriotizmu ,su laiku pasveiksit ,kaip ir nuo viruso , tik sumeistravokit lenvai isardoma ,bus lenviau nuversti...

senole

Gal dabar ziurekim kaip nuo korones issisaugot ir kad turetume butinuju vaistu, kaukiu ir pavalgymui. Juk pilna ir labai skurstanciuju. Krize uzklups po tokiu negandu, tex dirzus verztis. Pramone sustojo, apyvartos neber. Tikrai rimtu gyvenimo pablogejimu dvelkia. O apie paminklus gal paskui...praeities neatitaisysi...

tam tulpes@lrpk.lt

Vėl iš Putino sortyro išplaukei ir skleidi dvoką...Bjauri smarvė iš tavo rašliavos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS