Baltijos šalių oro erdvę saugo ir Portugalijos karinių oro pajėgų orlaivis | Diena.lt

BALTIJOS ŠALIŲ ORO ERDVĘ SAUGO IR PORTUGALIJOS KARINIŲ ORO PAJĖGŲ ORLAIVIS

  • 0

Baltijos šalių oro erdvę, sustiprindamas NATO oro policijos misiją Baltijos regione, saugo ir Portugalijos karinių oro pajėgų orlaivis P-3C, skirtas patruliavimui jūroje.

Kartu su Ispanijos, Prancūzijos ir Portugalijos naikintuvais orlaivis P-3C vykdo patruliavimą jūroje, nustato ir stebi judėjimą virš vandens, suteikia daugiau informacijos naikintuvų pilotams. 

Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose dislokuotas orlaivis P-3C bus dislokuotas iki rugpjūčio vidurio. Jis birželio pabaigoje atvyko iš Beje aviacijos bazės Portugalijos pietuose kartu su 30 jį aptarnaujančių karių.

Nuo gegužės mėn. Baltijos šalių oro erdvę iš Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės saugo dešimt NATO oro policijos misijos naikintuvų: 47-ajai misijos rotacijai misijai vadovaujanti Portugalija Šiauliuose dislokavo keturis naikintuvus „F-16“, o misiją sustiprinusi Ispanija – šešis naikintuvus „Eurofighter Typhoon“. Dar keturi Prancūzijos naikintuvai „Mirage” 2000-5 šią misiją vykdo iš Estijoje esančios Amario oro bazės.

Portugalijos karinių oro pajėgų kariai NATO oro policijoje Baltijos valstybėse dalyvauja jau ketvirtą kartą. Dabartinę portugalų pamainą, kurios dauguma atvyko iš nuolatinės dislokacijos vietos Monte Realyje, sudaro iki 90 karių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai.

NATO taikos meto oro gynybos misijai nuolat atsiųsdama pastiprinimus NATO siunčia aiškią atgrasymo ir kolektyvinės gynybos žinią visiems potencialiems agresoriams.

NATO oro policijos sustiprinimai pagal NATO 2014 m. saugumo užtikrinimo priemones Baltijos jūros regione siunčiami į oro bazes Estijoje (Amaryje), Lietuvoje (Šiauliuose) ar Lenkijoje (Malborke). Oro policijos kontingentas Amaryje jau yra tapęs įprastiniu ir tęstiniu. Sustiprinimai Šiauliuose ar Malborke vyksta pagal poreikį. Paskutinis sustiprinimas Malborke vyko 2017 metų rugsėjį, o Šiauliuose – 2015 metais.

Taip pat šiuo metu į Lietuvą atvykusios ir Portugalijos rotacinės pajėgos pagal NATO sutartas atgrasymo priemones (angl. Assurance Measures), stiprinti šalių sąjungininkių saugumą NATO centrinėse ir Rytų Europos šalyse. Kariai kartu su savimi iš Portugalijos atsigabeno karinę techniką – visureigius, sunkvežimius ir kovines valtis.

Portugalija taip pat prisideda ir prie NATO pajėgų integravimo vieneto Vilniuje veiklos ir užduočių įgyvendinimo Lietuvoje, siųsdama į vieneto štabą karininkus.

GALERIJA

  • Baltijos šalių oro erdvę saugo ir Portugalijos karinių oro pajėgų orlaivis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS