Baltų vikingų įkvėpimas ir globa | Diena.lt

BALTŲ VIKINGŲ ĮKVĖPIMAS IR GLOBA

  • 0

Per Ramųjį vandenyną plaukti besiruošiantis Aurimas Mockus savo irklinės valties dizainą ir vardą susiejo su kuršių – dažnai vadinamų baltų vikingais – kultūra. „Noriu parodyti pasauliui, kokią turime gilią ir įdomią Lietuvos ištakų istoriją“, – sako Aurimas, rugsėjį pradėsiantis unikalią kelionę.

Solidarumas su ukrainiečiais

Vienviete irkline valtimi A. Mockus plauks per Ramųjį vandenyną nuo San Diego (JAV, Kalifornija) iki Brisbano (Australija) ir sieks tapti pirmuoju tai padariusiu žmogumi pasaulyje.

Ši kelionė unikali ne tik savo maršrutu, bet ir misija. Per didžiausią pasaulio vandenyną Aurimas plukdys labai svarbią žinutę – „Lithuania stands together“. Ja siekiama pagerbti kare mirusius ukrainiečius ir priminti pasauliui, kad negalime nustoti padėti šaliai, kuri kovoja už mūsų visų laisvę.

Todėl valties dizainas ir vardas atspindi kuršių – baltų genties, kuri gyveno dabartinės Lietuvos teritorijoje, kultūrą. Tai yra mūsų istorija, kurią turime branginti ir didžiuotis, todėl jaučiau norą ir pareigą savo kelione pagerbti mūsų tautos šaknis. Taip gimė „Kuršis“, kurį šiandien oficialiai galiu pristatyti viešumai“, – pasakojo A. Mockus.

A. Kūbaičio nuotr.

Kuršių simboliai ir prietarai

Valties dizainą ir užrašą „Kuršis“ padėjo sukurti kraštotyrininkas ir kuršių rekonstruktorius Denisas Nikitenka.

„Aurimas nenorėjo bet kokio valties apipavidalinimo, todėl kreipėsi į mane duodamas aiškią užuominą: „Kuršis“ turi reprezentuoti mūsų kraštą, baltišką pradą. Kadangi kuršiai buvo vikingai, pirmiausia sukūriau aiškiai išsiskiriantį ir savotiška vikingų kultūra alsuojantį užrašą. Tai nėra skandinaviškas akcentas, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Panaudotas vadinamasis runinis šriftas ir simboliai iš lietuviškos XVII a. runų knygelės su kalendorinėmis šventėmis. Jos kopiją galima išvysti Klaipėdoje, Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje“, – pasakoja apipavidalinimo autorius.

Anot D. Nikitenkos, taip vien pažvelgę į asociacijų su vikingų runomis keliantį užrašą žmonės turėtų juo susidomėti.

„Aurimas keliaus, o žmonės matys intriguojančius vikingų motyvus, atpažįstamus visame pasaulyje. Tai taps pretekstu Aurimui paaiškinti, kad ir Lietuvos pajūryje gyveno vikingai: kuršių gentis, konkuravusi su skandinavų vikingais Baltijos jūroje. Viskas susiję: kuršiai – vikingai, Aurimas – keliautojas valtimi, tarsi tas viduramžių vikingas iš Kuršo“, – teigia kraštotyrininkas.

Bičiulystė: augintinė A. Mockui padėjo įveikti 500 km „Camino Lituano“ kelią, tačiau kelionė jachta per didžiausią pasaulio vandenyną jai būtų per sudėtinga. / A. Kūbaičio nuotr.

Daugiau nei dekoras

Neatsitiktinai parinkta ir tamsiai mėlyna spalva: tai kuršių itin mėgta indigo spalva, kuria buvo dažomi sermėgų, skarų siūlai. Valties priekyje – du sukryžiuoti, stilizuoti skirtingų tipų kovos kirviai, nupiešti pagal realius X–XI a. radinius iš kuršių Laivių (kaip simboliška) kapinyno Kretingos rajone.

Tikiuosi, drąsių ir narsių kuršių-vikingų dvasia alsuojanti aplinka suteiks Aurimui papildomos motyvacijos, jėgų ir apsaugos nuo nelaimių.

Ornamentai – tiesiogiai susiję su baltų kultūra, archeologiniais radiniais, ir tai daugiau nei dekoras.

„Kuršiai buvo labai prietaringi, tad įvairūs ženklai, simboliai buvo ir užkoduota savotiška magija siekiant apsaugos. Valties vaire – žalčiukų motyvas. Šie ropliai puikiai plaukioja. Galinėje dalyje panaudota viena iš baltiškos svastikos – Saulės, ugnies, Perkūno ženklo – variacijų. Idant nepritrūktų jėgų ir kovingumo. Kiti motyvai paimti iš realių kuršių papuošalų. Taigi, visa valtis – tarsi magiškais senovės baltų, kuršių ženklais išmarginta žinios apie mūsų kultūrą skleidėja. Tikiuosi, drąsių ir narsių kuršių-vikingų dvasia alsuojanti aplinka suteiks Aurimui papildomos motyvacijos, jėgų ir apsaugos nuo nelaimių“, – linki D. Nikitenka.

A. Kūbaičio nuotr.

Ant vandens – iki vasaros vidurio

Praėjusį savaitgalį A. Mockus dalyvavo Danės upės ir Klaipėdos laivų parade, tad uostamiesčio svečiai turėjo progą valtį išvysti gyvai. Jau kitą dieną po valties dizaino ir vardo pristatymo nuleista į vandenį.

„Po pasirodymo parade prasidės treniruotės ant Kuršių marių vandens – reikės geriau susipažinti su valties elektronika, įprasti naudotis navigacijos prietaisais, susivesti žemėlapius, išanalizuoti juos ant valdymo skydelio, pasidaryti atmintinių ir ištobulinti valties interjerą taip, kad kasdienė rutina ant vandens būtų kaip įmanoma patogesnė. Be to, reikės pasirūpinti kelionės maistu, sulaukti tokių papildomų elementų kaip plaustas, virvė ar pan. Treniruotės ant vandens vyks iki liepos vidurio, o tada valtis bus pakrauta į konteinerinį laivą, kuris nuplukdys į JAV. Iki tol Klaipėdos gyventojai ir svečiai galės mane dažnai išvysti treniruojantis ant vandens, kai tai leis oro sąlygos“, – pasakoja keliautojas apie jo laukiančius iššūkius.

GALERIJA

  • Baltų vikingų įkvėpimas ir globa
  • Baltų vikingų įkvėpimas ir globa
  • Baltų vikingų įkvėpimas ir globa
A. Kūbaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS