Bitininkai jau džiaugiasi dosniu pavasarinio medaus derliumi | Diena.lt

BITININKAI JAU DŽIAUGIASI DOSNIU PAVASARINIO MEDAUS DERLIUMI

  • 0

Šalies bitininkai jau suka pirmąjį pavasarinį šių metų medų, kuris netrukus pasieks ir parduotuvių lentynas.

Bičių ūkių savininkai sako, kad šį pavasarį orai bitėms darbuotis buvo išties palankūs, todėl pirmojo šiųmečio lietuviško medaus netrūks. Prekybininkai tuo metu tikina, kad lietuviai labiausiai vertina lietuvišką ekologišką medų.

„Mūsų parduotuvėse daugiausiai nuperkama ekologiško „IKI“ bei „IKI ŪKIS“ prekės ženklais pažymėto lietuviško medaus, tačiau artimiausiu metu tikimės dar didesnio pirkėjų aktyvumo, nes į lentynas atkeliaus jau šiemet bičių suneštas derlius“, – sako prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė. Pasak jos, šių metų medus parduotuves pasieks tiekėjams baigus rinkti pavasarinį medų.

„IKI“ prekės ženklo produktų linijai ekologišką medų tiekiančio ūkio bitininkas Remigijus Šemeklis sako, kad gegužė šiemet buvo šilta ir drėgna, o tokios oro sąlygos yra palankiausios gausiam pavasarinio medaus derliui.

„Skųstis tikrai negalime – vienai bičių šeimai šiemet teks apie 10-15 kilogramų sunešto pavasarinio medaus. Iš viso prižiūrime 60 bičių šeimų, todėl pirmasis šiųmečio medaus derlius išties yra neblogas. Medų iš pavasarinės augmenijos bitės pradėjo nešti jau balandžio mėnesį, o gegužę sužydėję augalai davė joms tikrai daug darbo“, – sako R. Šemeklis.

25 metus bitininkyste besiverčiančio vyro teigimu, šiemet Šiaulių rajone, kuriame įsikūręs ekologinės bitininkystės ūkis, aktyviai žydėjo klevai, kiaulpienės, todėl pavasarinis medus, suneštas iš šių bei kitų tokiu metų metu žydinčių medžių ir augalų žiedų.

„Bitės reikalauja daug dėmesio ir priežiūros. Tikrai nėra taip, kad žiūrime ir laukiame, kol bitės prineš pilnus korius medaus. Bitininkystė yra atsidavimo ir meilės reikalaujantis darbas, o vos tik šiai veiklai imama skirti mažiau dėmesio, tai iš karto atsiliepia ir derliui“, – pasakoja R. Šemeklis.

B. Čaikauskaitės teigimu, „IKI“ prekybos tinklo parduotuvėse taip pat prekiaujama ir importuotu medumi, tačiau lietuviškas medus sudaro beveik pusę viso parduotuvėse parduodamo medaus asortimento.

„Stengiamės sudaryti vartotojams kuo daugiau galimybių rinktis, todėl parduotuvių lentynose yra ne tik lietuviško, bet ir Europos Sąjungos bei kitose šalyse surinkto medaus, kurio kaina kartais yra kiek žemesnė. Galime sakyti, kad Lietuvos gyventojai yra tikri medaus ekspertai, nes „IKI“ siūlo gana platų medaus rūšių spektrą – grikių žiedų, įvairių gėlių žiedų, liepžiedžių, taip pat cinamonu, spanguolėmis ar šaltalankiais pagardintą medų – ir kiekviena iš šių rūšių turi savo pirkėją“, – sako prekybos tinklo atstovė.

B. Čaikauskaitė teigia, kad be pirmojo pavasarinio medaus pasirodymo, medaus pardavimai visuomet ūgteli ankstyvą pavasarį ir rudenį, kai yra didesnis sergamumas peršalimo ligomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS