Brandos egzaminus šiemet laikys daugiau nei 28 tūkst. kandidatų | Diena.lt

BRANDOS EGZAMINUS ŠIEMET LAIKYS DAUGIAU NEI 28 TŪKST. KANDIDATŲ

  • 0

Šiemet brandos egzaminus laikys 28 tūkst. 267 kandidatai, iš kurių – 26 tūkst. 360 bendrojo ugdymo ir profesinių mokymo įstaigų abiturientų, 632 buvę mokiniai ir 1275 eksternai, teigiama ketvirtadienį išplatintame Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime.

Anot ministerijos, lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra privalomas, jį laikys visi siekiantieji gauti brandos atestatą.

„Galima rinktis, ar laikyti šį egzaminą valstybinį, ar mokyklinį. Valstybinį brandos egzaminą pasirinko laikyti 17 tūkst. 268 kandidatai. Kaip mokyklinį jį šiemet pasirinko 8,5 tūkst. kandidatų“, – teigia ministerija.

Pasak jos, kaip ir kasmet, populiariausias išlieka anglų kalbos valstybinis brandos egzaminas, šiais metais jį laikys 18 tūkst. 653 kandidatai, matematikos valstybinį egzaminą laikys 15 tūkst. 965 kandidatai, o istorijos valstybinį egzaminą – 8 tūkst. 462 kandidatai.

Biologijos valstybinį egzaminą pasirinko 5935, fizikos – 2384, geografijos – 3227, informacinių technologijų – 2 579, o rusų (užsienio) kalbos – 1794 kandidatai.

Ministerijos teigimu, mažiausiai pasirinkusių prancūzų kalbos valstybinį egzaminą – jį laikys 27 kandidatai.

„Kiekvienais metais stebime tendenciją, kad mokiniai ateina laikyti ne visų pasirinktų egzaminų. Šiais metais, atsižvelgiant į tai, kad pasirengimas egzaminams vyksta karantino metu, buvo sudarytos sąlygos mokiniams iš anksto informuoti apie egzaminus, kurių jie neketina laikyti“, – pranešime cituojama Nacionalinės švietimo agentūros direktoriaus pavaduotoja Asta Ranonytė.

„Sumažėję egzaminų pasirinkimų skaičiai leidžia tiksliau planuotis pasirengimą egzaminams savivaldybėse ir mokyklose. Kita vertus, matome, kad mokiniams nuotolinis mokymas nebuvo prielaida iš esmės pakeisti savo sprendimus dėl egzaminų pasirinkimų“, – sako ji.

Kiekvienais metais stebime tendenciją, kad mokiniai ateina laikyti ne visų pasirinktų egzaminų.

Kaip teigia ŠMSM, iki gegužės 18 dienos apsigalvojo ir priėmė sprendimą nelaikyti matematikos valstybinio egzamino 922, istorijos – 682, anglų kalbos – 539 kandidatai.

„Kitų egzaminų atsisakė mažiau kandidatų. Iš viso kandidatai atsisakė laikyti 5,6 proc. egzaminų, kuriuos buvo pasirinkę laikyti 2019 metų rudenį“, – teigiama pranešime.

2019 metais egzaminus laikė 30 072 kandidatai.

Pagrindinė šių metų brandos egzaminų sesija vyks birželio 22 – liepos 21 dienomis, rezultatai  bus skelbiami iki rugpjūčio 5-osios. Brandos atestatus mokyklos galės išduoti nuo rugpjūčio 7 dienos.

Brandos atestatui gauti, anot ministerijos, šiemet reikia išlaikyti du brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieną dalyko brandos egzaminą ar parengti brandos darbą.

Iš viso kandidatai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip septynis brandos egzaminus.

Pakartotinė egzaminų sesija vyks nuo liepos 22-osios iki rugpjūčio 4 dienos. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS