Č. Sugiharos atminimas sujungė Lietuvos ir Japonijos miestus | Diena.lt

Č. SUGIHAROS ATMINIMAS SUJUNGĖ LIETUVOS IR JAPONIJOS MIESTUS

  • 0

Buvusio Japonijos konsulo Lietuvoje Čijunės Sugiharos (Chiune Sugihara) gimtinėje Jaocu (Yaotsu) liepos 31–rugpjūčio 7 dienomis vyksta šio Pasaulio tautų teisuolio atminimui skirti renginiai ir Lietuvos festivalis.

Japoniją ir Lietuvą sujungusios Č. Sugiharos atminimo savaitės atidaryme bendradarbiavimo memorandumą pasirašė Jaocu miesto meras Masanori Kaneko ir Kauno miesto savivaldybės atstovė Inga Pukelytė.

„Č. Sugiharos atminimas sujungė Kauną su Jaocu, sutelkė Japonijos ir Lietuvos žmones kartu siekti bendro tikslo – išsaugoti ateities kartoms kilnaus Japonijos diplomato atminimą. Šiemet minėdami Lietuvos ir Japonijos diplomatinių santykių atkūrimo 25-metį, džiaugiamės nuoširdžiais Japonijos žmonių ryšiais, draugiškais mūsų valstybių santykiais“, – pabrėžė Lietuvos laikinoji reikalų patikėtinė Japonijoje Violeta Gaižauskaitė, sveikindama iškilmingo minėjimo dalyvius.

Iškilmėse kalbėję Gifu prefektūros gubernatorius Hadžime Furuta (Hajime Furuta) ir Jaocu meras džiaugėsi pastaraisiais metais Č. Sugiharos gimtinėje surengtais Lietuvos atstovų vizitais, glaudžiu bendradarbiavimu su Lietuvos ambasada Tokijuje plėtojant daugelį bendrų projektų.

Buvęs Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) generalinis sekretorius Koičiro Matsura (Koichiro Matsura) padėkojo Lietuvai už paramą Japonijos siūlymui į UNESCO pasaulio atminties lobyną įtraukti sąrašą vizų, kurias Č. Sugihara išdavė nuo nacių persekiojimo prieglobsčio Japonijoje ieškojusiems žydams.

Č. Sugiharos gimtinėje įrengtoje memorialinėje salėje Tokijo švietimo apie Holokaustą centro lektorė Fumiko Išijoka (Fumiko Ishioka) pasakojo Japonijos diplomato išgelbėtų Lietuvos ir kitų Europos šalių žydų istoriją, atskleidė jų dramatišką likimą ieškant prieglobsčio Japonijoje.

Jaunosios kartos lyderiai dalyvavo studentų ir moksleivių diskusijoje apie taikaus pasaulio kūrimą, dalijosi mintimis, kaip puoselėti žmogaus teises ir nuo pat mokyklos suolo ugdyti pagarbą žmogui, nepriklausomai nuo jo rasės, tikėjimo ir tautybės. Savo patirtimi ir įžvalgomis šia tema su Japonijos moksleiviais dalijosi viešnia iš Lietuvos – Kauno miesto tarybos Švietimo ir kultūros komiteto pirmininkė Inga Pukelytė.

Č. Sugiharos žmonos Jukiko (Yukiko), mėgusios ypatingos japonų poezijos formos – tanka – eiles, atminimui surengtas tanka poezijos kūrėjų konkursas, apdovanoti jo laureatai. Jaocu miesto salėje ir gatvėse skambėjo gyvai atliekama tradicinė japonų muzika ir Lietuvos kompozitorių Eduardo Balsio, Balio Dvariono, Juozo Gruodžio kūriniai, eksponuota nuotraukų apie Lietuvą paroda.

Jaocu miestiečiai ir svečiai, Japonijos parlamento, kitų Japonijos miestų atstovai lietuviško maisto ir tradicinių gaminių mugėje ragavo cepelinų ir šaltibarščių, domėjosi leidiniais apie Lietuvą japonų kalba, lietuviškais lino, medžio, gintaro dirbiniais, kuriuos demonstravo Japonijos ir Lietuvos mainų centras.

GALERIJA

  • Č. Sugiharos atminimas sujungė Lietuvos ir Japonijos miestus
  • Č. Sugiharos atminimas sujungė Lietuvos ir Japonijos miestus
  • Č. Sugiharos atminimas sujungė Lietuvos ir Japonijos miestus
  • Č. Sugiharos atminimas sujungė Lietuvos ir Japonijos miestus
URM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS