COVID-19 situacijos valdymas: kaip atrodo Lietuva Europos šalių kontekste? | Diena.lt

COVID-19 SITUACIJOS VALDYMAS: KAIP ATRODO LIETUVA EUROPOS ŠALIŲ KONTEKSTE?

Lietuvos rodikliai Europos šalių kontekste atskleidžia tinkamą koronaviruso (COVID-19) infekcijos valdymą mūsų šalyje, teigia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Sergamumas Lietuvoje yra 54 atvejai 100 tūkst. gyventojų, kai tuo tarpu Liuksemburge sergamumas šiuo metu siekia 600, Islandijoje – 509,7, o Ispanijoje – 489,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų, remdamasi Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) gegužės 14 d. duomenimis, skelbia NVSC.

Pagal rodiklius, didžiausias sergamumas fiksuojamas Klaipėdoje, kur 10 tūkst. gyventojų tenka 12,7 atvejo, toliau rikiuojasi Vilnius su 8,25 atvejo ir Marijampolė su 7,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Analizuojant bendrą šalies sergamumą, svarbiausia stebėti paskutinių dviejų savaičių (inkubacinio periodo) rezultatus, kuriais remiantis Lietuvoje pastebimas registruojamų atvejų mažėjimas. Svarbu paminėti, kad infekcijos atvejų skaičius židiniuose dar auga, tačiau, anot NVSC specialistų, jie yra tinkamai lokalizuoti, todėl nekelia grėsmės Lietuvos gyventojams.

Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse, daugiausiai susirgusių asmenų priklauso 25-49 metų amžiaus grupei. Lietuvoje šioje amžiaus grupėje serga 541 žmogus, o 50-64 metų grupėje serga 446 žmonės. Kadangi ilgaamžių gyventojų Lietuvoje yra itin mažai, didžiausias sergamumo rodiklis 10 tūkst. gyventojų registruojamas vyresnių nei 80 metų amžiaus asmenų grupėje. Taip pat Lietuvoje šiuo metu 0-4 metų amžiaus grupėje serga 11 vaikų, o 5-14 metų grupėje – 14 vaikų.

Europoje nuo koronaviruso sukeltos infekcijos daugiau serga moterys, taip yra ir Lietuvoje. Vidutiniškai iš 10 tūkst. gyventojų serga 5,77 moterys ir 4,79 vyrai. Tai atsispindi ir mirties rodikliuose, nes Lietuvoje nuo koronaviruso jau mirė 33 moterys ir 21 vyras. Ir tik 6 asmenys buvo jaunesni nei 65-erių metų amžiaus.

Lietuvoje sveikatos priežiūros specialistų sergamumas išlieka aukštas ir siekia net 20 proc. visų susirgusių koronaviruso infekcija asmenų Lietuvoje. Tuo tarpu Kinijoje sergamumas buvo vos 3,8 proc., Italijoje – 10 proc., išskyrus Lombardiją, kurioje masinių protrūkių metu sergamumas pasiekė 20 proc. Toks pat aukštas sergamumas fiksuojamas Ispanijoje, kurioje sergamumo rodiklis siekia 20 proc. Sveikatos specialistų sergamumas Lietuvoje siejamas su netinkamu apsaugos priemonių naudojimu arba naudojimu ne pagal apsaugos lygį, sakoma SAM pranešime.

Lietuvoje 303 atvejai yra įvežtiniai, o tai sudaro apie 20 proc. visų nustatytų atvejų. Iš jų 50 proc. nustatyta Kaune, o 40 proc. sudaro atvejai Šiauliuose ir Utenoje. Tai leidžia daryti prielaidą, kad vietinis plitimas Lietuvoje yra žemas.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 saviizoliacija, koronaviruso situacijos valdymas, karantinas Lietuvoje
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

earht king

kito ligonio žmoniu tarpe juk nėra ,isikando į viena ta nesąmones kontekste covid 19, situacijos valdymas, kaip rodo europos šaliu komtekste fokusu nugalėtojai, esame, o tikru ligoniu kurie su negalia jau nėra kur dėti seniai pilni ligu koju nevelka kokie skaičiai sergančiu juk tie jau pamiršti , nereikia nei vaikams seniu tėvus ligotus net lankyti ir geri vaikai senu tėvu nelanko, ir gydo tik pagal nuotolini būda pas dobkasius kutena, dobkasiai nespėja dobiu kasti, kokie skaičiai seniu miršta, va šitas planas yra huliganas po spirale nubrėžta mažinti, senius per ilgai gyvena, matomi rekordai, šių dienu mėn, karantino išdaigu, o dar ir gegužes mėn sniego šalčio porcijom užmėto, išdaigos iš dangaus skliautu atėina ir vis bėga pas mus, lanko ir plana vygdo, žmoniu sveikatai, o tie dydelio monstro vyrai tik drebina karantino pasekmem, kas pasakys ant kuo mes dabar sėdim ir kuo laukiam toliesnio vaizdo, nebus, pradėkite normalu gyvenima o taip net vaikai bijo mūsų fokusu, bijo,

taigi

Kad beretagalviai putojasi, o taip norėjo ,kad bent tūkstančiais mirtų, sugadino veryga visą planą sukelti chaosą .

Tai tiems meluojantiems

Kitų ligų negydo ,tik koronavirusa,ir tiria šūdinai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS