D. Gaižauskas: A. Veryga sakė, kad neatitinku jokių saviizoliacijos sąlygų | Diena.lt

D. GAIŽAUSKAS: A. VERYGA SAKĖ, KAD NEATITINKU JOKIŲ SAVIIZOLIACIJOS SĄLYGŲ

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai, kad Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas galėjo pažeisti karantino ir saviizoliacijos tvarką, pats parlamentaras tokius teiginius atmeta.

Pasak D. Gaižausko, jis neatitinka jokių privalomajai saviizoliacijai būtinų sąlygų.

„Pabrėžiu, kad ši paskleista tikrovės neatitinkanti informacija man padarė ir tebedaro didelę žalą, žeminant ir paniekinant mane bei pakertant pasitikėjimą manimi, kaip valdžios atstovu. (...) Šis melas taip pat kelia nerimą, baimę visuomenėje ir kursto nepasitikėjimą valdžia“, – pirmadienį spaudos konferencijos metu sakė D. Gaižauskas.

Jis paaiškino, kad pats neatitinka pagrindinių Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytų aplinkybių, kurios nurodo privalomosios saviizoliacijos taisykles. Pasak D. Gaižausko, jis neturėjo sąlyčio su koronavirusu infekuotu asmeniu.

„Aš nei užsieny buvau, nei sergu ar įtariamas, kad sergu, nei turėjau sąlytį su sergančiu asmeniu – man priverstinė saviizoliacija nebuvo būtina“, – teigė D. Gaižauskas.

Kartu parlamentaras pabrėžė, kad jis dalyvavo savanorystės akcijoje, kai dar nebuvo informacijos, jog dar kažkas iš Seimo kanceliarijos būtų užsikrėtęs koronavirusu.

Apie koronaviruso atvejį Seime pranešta kovo 25 dieną. Infekcija užsikrėtė Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovo Valerjaus Simuliko padėjėja, ji kartu yra ir D. Gaižausko padėjėja.

Seimo narys teigė, kad jo padėjėja, sužinojusi apie koronaviruso diagnozę, iškart informavo visus asmenis, su kuriais buvo susitikusi, taip pat Seimo vadovybę ir kanceliariją. Po to, pasak D. Gaižausko, Seime atlikta dezinfekcija.

„Nustatėme, kad nei aš, nei NSGK biuro darbuotojai tiesioginio kontakto neturėjome, todėl nusprendėme, kad (...), laikydamiesi maksimalaus atsargumo, turime laikytis saviizoliacijos savanoriškai – nedalyvauti jokiose akcijose, nesusitikinėti su žmonėmis“, – sakė D. Gaižauskas.

Jis patikino, kad Marijampolės mobiliajame tyrimų punkte pasitikrino dėl koronaviruso, nes jautė kai kuriuos peršalimo simptomus. Politikas teigė, kad jis jautė gerklės skausmą, buvo atsiradęs kosulys, skaudėjo galvą.

Vis dėlto NSGK pirmininkas pabrėžė, kad jam nebuvo sudarytos išskirtinės sąlygos, o testo atsakymas buvo neigiamas.

D. Gaižausko teigimu, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga taip pat asmeniškai jam patvirtino, kad jis neatitinka jokių reikalavimų privalomai saviizoliacijai.

„Kadangi tuo metu nebuvo papildomų tvarkų, aš (...) kovo 29 d. paskambinau ministrui A. Verygai, paaiškinau visas aplinkybes, pasakiau, kad man buvo padarytas tyrimas – testas neigiamas, paklausiau, ar man būtina saviizoliuotis – nebuvau užsienyje ir neturėjau sąlyčio. Ministras, mane išklausęs, pasakė, kad neatitinku jokių saviizoliacijos sąlygų, kurios yra būtinos, galiu dalyvauti NSG posėdyje, kaip ir plenariniame posėdyje“, – pabrėžė D. Gaižauskas.

Į D. Gaižausko spaudos konferenciją atėjęs L. Kasčiūnas klausė komiteto vadovo, kodėl jam leista atlikti testą, ar jis nepasinaudojo savo kaip Seimo nario tarnybine padėtimi.

„Kodėl jums buvo leista daryti testą – jūs pats sakote, kad pokalbio metu pasakėte operatoriui, kad esate Seimo narys, ir ar jūs pasakėte pokalbio metu, kad turėjote kontaktą, nors mums visada viešai teigėte, kad to kontakto neturėjote?“ – klausė L. Kasčiūnas.

Jis taip pat teigė, jog abejones D. Gaižauskas išsklaidytų tik paskelbęs pokalbio su koronaviruso operatoriumi įrašą. Komiteto vadovas atsakė jo jau paprašęs.

„Visas abejones išsklaidys tik faktas, jei kreipsitės 1808 prašydamas pateikti asmeninį pokalbį ir žmonės su mielu nori išgirstų, kaip argumentavote, nes pagal tuo metu galiojusį algoritmą testas jums nepriklausė“, – sakė L. Kasčiūnas.

D. Gaižausko jis klausė, ar šis „pasinaudojo savo pareigomis gaudamas testą“.

„Šį kartą bandydamas sumanipuliuoti jūs bandote tiesą sumaišyti su melu, kelti toliau įtampą, tai yra žema, nepagarba visuomenei ir žmonėms. Aš jau kreipiausi dėl garso įrašo, kurį pasiimsiu nustatyta tvarka“, – atsakė D. Gaižauskas.

Jis taip pat neigė, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga galėjo keisti COVID-19 tyrimų tvarką dėl jo situacijos, nes platesnė tyrimų galimybė atverta daugiau žmonių – visiems, juntantiems simptomus.

„Žmonės nori kuo daugiau pasitikrinti savo įtarimus, ar serga, ar ne COVID-19. Tvarka, kuri veikė anksčiau, neleido to padaryti, todėl supaprastinta, kad kuo daugiau žmonių galėtų pasitikrinti. (...) Aš su ministro įsakymo pakeitimu neturiu nieko bendro, apie tai nekalbėjome su ministru, niekada“, – kalbėjo D. Gaižauskas.

Vėliau savo surengtoje spaudos konferencijoje L .Kasčiūnas tvirtino, kad D. Gaižauskas pagal kovo 27 dieną galiojusį algoritmą arba turėjo operatoriui patvirtinti kontaktavęs su koronavirusu užsikrėtusiu asmeniu, arba nebūtų galėjęs atlikti testo.

„Jis pats sako, kad tai padarė kaip eilinis marijampolietis. Jis pasakė, kad jis skambino kovo 27 dieną, kai žmogui, norint gauti testą, reikėjo turėti ne tik vieną iš šių simptomų, bet ir būti grįžus iš užsienio arba turėti kontaktą su užsikrėtusiuoju. Viešoj erdvėj jis ne kartą minėjo, kad jokio kontakto neturėjo, šiandien jis papasakojo, kad operatoriui papasakojo Seimo aplinkybes, kai užsikrėtė jo patarėja, ir, labai tikėtina, leido suprasti operatoriui, kad kontaktas buvo ir tai turbūt leidžia kalbėti apie tai, kad operatorius leido jam pasidaryti testą“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

„Jei jis operatoriui yra pasakęs, kad jis tą kontaktą turėjo, tokiu atveju jam turėjo automatiškai, nepaisant to, ar testas neigiamas ar teigiamas, įsigalioti 14 dienų saviizoliacija be jokių išlygų. Jis to nedarė, organizavo NSGK posėdį, dar daugiau, dalyvavo kovo 31 dieną vykusiame Seimo plenariniame posėdyje. Šitos aplinkybės kelia klausimą, ar nėra tarp mūsų išskirtinės kastos žmonių, kurie gali gauti testą kitaip, nei visi“, – tvirtino konservatorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Senis

Čia Lietuvos kandis kuris žino tik savo užpakali uždengt, subine džim, džim kad galiamai užsikrete sumelavo testa pasidare.

Medikai

O , ką Ministras mano apie Kauno klinikinės ligoninės "vadovą" A.Naudžiūną ?

Tauta sako

...kad NEATITINKI JOKIŲ PARLAMENTARO IR DAR TOKIO KOMITETO VADOVO POŽYMIŲ.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS