D. Jauniškis: VSD stebi į Minską vykstančius A. Paleckio šalininkus | Diena.lt

D. JAUNIŠKIS: VSD STEBI Į MINSKĄ VYKSTANČIUS A. PALECKIO ŠALININKUS

Valstybės saugumo departamentas (VSD) stebi Lietuvos piliečių, už šnipinėjimą Rusijai nuteisto Algirdo Paleckio šalininkų veiklą ir jų išvykas į Minską, sako žvalgybos tarnybos vadas.

„VSD tikrai šito proceso nenustūmė į šoną, tie procesai stebimi, su jais pačiais šnekamės. VSD tikrai atlieka savo darbą: informacija pateikiama sprendimų priėmėjams, institucijoms, labai stipriai bendradarbiaujama įvairiausiais klausimais. VSD savo funkciją atlieka“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė Darius Jauniškis.

Jis dalyvavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje, skirtame aptarti grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaitą.

Jame svarstyta A. Paleckio šalininkų veikla, kai jie vyksta į Minską susitikti su oficialiais pareigūnais, gegužės 9-ąją dalyvavo vadinamosios Pergalės dienos minėjime. Tuomet viena iš jų, Erika Švenčionienė, prašė Aliaksandro Lukašenkos kuo ilgiau taikyti bevizį režimą, kad lietuviai galėtų pigiau nusipirkti trąšų, degalų.

Pasak Lietuvos pareigūnų ir politikų, nors šie asmenys yra išnaudojami priešiškos valstybės propagandos, kol kas nėra pagrindo Lietuvoje jiems taikyti teisinės atsakomybės.

„Žmonės važiuoja į šalis, kurios yra priešiškos mums, formuoja tam tikrus naratyvus, siunčia video vaizdus ir perša savo nuomonę, kad neva atstovauja tautai, – tiesą sakant nežinau, kas jiems tokius įgaliojimus davė. Kita vertus, mes gyvename demokratinėje valstybėje, kiekvienas gali reikšti savo nuomonę, kol ji neperžengia tam tikrų ribų, kol ta propaganda ar tam tikri veiksmai nesukuria riaušių ar kitų grėsmių valstybei“, – sakė VSD direktorius.

Jo teigimu, jeigu ta veikla pereitų į atvirą kenkimą valstybei, tuomet būtų galima pritaikyti atsakomybę.

Žmonės važiuoja į šalis, kurios yra priešiškos mums, formuoja tam tikrus naratyvus, siunčia video vaizdus ir perša savo nuomonę, kad neva atstovauja tautai, – tiesą sakant nežinau, kas jiems tokius įgaliojimus davė.

Seimo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas informavo, kad planuojama peržiūrėti Baudžiamojo kodekso nuostatas dėl nusikaltimų Lietuvos valstybės nepriklausomybei, teritorijos vientisumui ir konstitucinei santvarkai.

„Kalbėsiu su Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku Stasiu Šedbaru, kad jis atkreiptų toje darbo grupėje, kuri peržiūrės visą Baudžiamąjį kodeksą, ypatingą dėmesį tam 16 skyriui ir paieškotų teisinių formuluočių, kurios leistų mums būtų lankstesniems taikant tam tikras nuostatas ir užkardant tokius atvejus ateityje, kad tos propagandinės akcijos iš tikrųjų nevirstų realiai organizuotu veikimu prieš valstybę padedant kitai valstybei“, – tvirtino jis.

Komiteto vadovo teigimu, Baudžiamąjį kodeksą reikia pritaikyti prie naujos realybės.

Kita vertus, jis teigė, kad į Minską važinėjantys A. Paleckio šalininkai reikšmingesnės įtakos Lietuvos visuomenei neturi.

„Gal šiek tiek pajuokaudamas apie juos (A. Paleckio šalininkus – BNS) sakau, kad jeigu tai yra Lukašenkos režimo įtakos bazė Lietuvoje, tai manau, kad visai neblogai nacionalinio saugumo požiūriu atrodome“, – kalbėjo NSGK vadovas.

„Jeigu Baltarusijos užsienio reikalų ministras sėdi su tais veikėjais prie stalo ir kalbasi lyg su kokiais nors tautos atstovais, labai liūdnai atrodo Baltarusijos galimybės daryti įtaką Lietuvos politiniam procesui, nes tai yra visiškos politinės marginalijos, neturinčios jokio realaus poveikio mūsų politiniame gyvenime“, – sakė L. Kasčiūnas.

Lietuvos piliečių delegacija pasivadinusi grupė žmonių pirmą kartą į Baltarusiją nuvyko sausio mėnesį. Jie teigė siekiantys atkurti Vilniaus santykius su Minsko režimu. Vėliau vizitų būta daugiau, pastarąjį kartą gegužės 9-ąją jie Minske jie šventė vadinamąją Pergalės dieną.

Dauguma šių asmenų yra buvusio Socialistinio liaudies fronto lyderio A. Paleckio naujo judėjimo „Teisingumo aušra“ nariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Hahaha, vatnikai pidoraskos valstieciai palaiko draugo paleckio salininkus:))))))))) ar zinote, kad baltarusijoje ir toliai dirba tarybiniai kolukiai ?

kauniete

jANUŠKI GAL TU GERIAU GABRIUKA IR NUOSĖDA STEBĖK O TAI VISA TAUTA JUOKIASI IŠ JU ŠUNYBIU

Šnipas (ne kiaulės) \\\\\.../////

____Patariu gabrylai pas Batę nukakti,maitininas,triusikų skalbimas ir šilta pastogė visam gyvenimui garantuota.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS