D. Jauniškis: VSD stebi Rusijos bandymus sėti paniką ir nepasitikėjimą dėl COVID-19 | Diena.lt

D. JAUNIŠKIS: VSD STEBI RUSIJOS BANDYMUS SĖTI PANIKĄ IR NEPASITIKĖJIMĄ DĖL COVID-19

Valstybės saugumo departamentas (VSD) stebi bandymus sėti paniką dėl COVID-19, matyti Rusijos suaktyvėjimas bandant dezinformuoti visuomenę, sako  žvalgybos tarnybos vadovas Darius Jauniškis.

„Ką mes stebime, – informacinių operacijų suaktyvėjimą, Rusijos žvalgybų tam tikrą įdirbį ir aktyvumą elektroninėj erdvėj, bandant dezinformuoti mūsų visuomenę ir sėti tam tikrą paniką ir nepasitikėjimą euroatlantinėje erdvėje ir valstybių institucijomis“, – pirmadienį per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdį sakė D. Jauniškis.

Jis teigė, kad VSD mato „nelietuviškos kilmės dezinformacijos skleidimą“, tačiau „tai pat yra visokių apraiškų ir veikiančių viduje, pasiimant tam tikrą naratyvą ir bandant įnešti tam tikrą sumaištį piliečių galvose ar skleidžiant tam tikrą dezinformaciją“.

VSD vadovas akcentavo, kad reikia stebėti ir vidines nuotaikas šalyje, „nepraleisti to lūžio taško, kada ilgesnis karantinas ar tam tikros priemonės gali iššaukti tam tikrą nepasitenkinimą“.

„Galbūt gali būti (nuotaikos – BNS) ir dirbtinai eskaluojamos veiksmų iš išorės, mes stebime šitą  informaciją, departamentas dirba“, – teigė D. Jauniškis.

Jis taip pat kalbėjo, kad koronaviruso epidemija iš esmės koreguos visų valstybių žvalgybų darbotvarkę ir bus stiprinama, jo žodžiais, medicininė žvalgyba.

„Nebuvo akcentuojamos šitos grėsmės žvalgybos bendruomenėje, daugiau (svarstoma – BNS) apie terorizmą, ekstremizmą, šitas (epidemijos – BNS) klausimas nebuvo akcentuojamas, galbūt labai epizodiškai užsimenama“, – kalbėjo VSD vadovas.

„Atsižvelgiant į SARS ar Ebolos viruso plitimą, kurie buvo sukontroliuoti, matyt, nebuvo skiriamas deramas dėmesys (epidemijų grėsmėms – BNS). Manau, tarnybos rimtai pasikoreguos savo pajėgumus“, – tvirtino D. Jauniškis.

VSD vadovas pirmadienį nuotoliniame NSGK posėdyje dalyvavo svarstant klausimą dėl jo kandidatūros vadovauti žvalgybai antrai kadencijai. Už D. Jauniškio skyrimą antrai kadencijai pasisakė visi komiteto nariai, išskyrus buvusį komiteto pirmininką Vytautą Baką.

Seimas antradienį ketina balsuoti dėl prezidento Gitano Nausėdos siūlymo D. Jauniškį antrai kadencijai skirti vadovauti VSD. Pagal įstatymą, VSD direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Klausiamas, ar tapęs vadovu antrai kadencijai keistų savo pavaduotojus, D. Jauniškis teigė esąs patenkintas savo komanda ir nenorėtų kitos.

„Aš manau, kad situacija, kuri įvyko neseniai su departamentu, labai aiškiai parodė, kas yra kas. Esu nepaprastai patenkintas savo komanda, mes su jais pradėjome reformas, manau, kad jie puikiai galintys tęsti ir gerinti departamento darbą“, – sakė D. Jauniškis.

„Aš tikrai nemanau, kad norėčiau kitos komandos, jei man pavyktų antra kadencija, manau, kad su šita komanda galima puikia judėti į priekį“, – pridūrė VSD vadovas, dabartinę komanda apibūdinęs kaip „patikrintą ir apšaudytą“.

Seimo NSGK praėjusią savaitę patvirtino išvadas dėl situacijos departamente, konstatavęs, kad VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau turi būti atsisakyta žodinių pavedimų tikrinti asmenis.

Parlamentinį tyrimą dėl pranešimo apie galimai neteisėtai VSD rinktą informaciją siūlęs V. Bakas vienintelis nepalaikė išvados, teigdamas, kad ji buvo per švelni, ir departamentas savo veiksmais pažeidė įstatymą.

VSD pareigūnas buvo informavęs tuometinį NSGK pirmininką V. Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

V. Bakas kreipėsi į Seimo valdybą siūlydamas pradėti parlamentinį tyrimą pagal pranešėjo informaciją apie galimai neteisėtai VSD rinktą medžiagą, tačiau valdyba to nesiėmė, ir situaciją aiškintis pradėjo komitetas.

Žvalgybos pareigūno pateiktame asmenų, apie kuriuos VSD galėjo rinkti informaciją, sąraše nurodoma daugiau kaip 60 pavardžių, tarp jų daug žinomų žmonių iš verslo, kultūros, pramogų sferų.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

pažiūrėkit

šį video: ,,Под корону Билл Гейтс, Клинтоны и Цукерберг хотят ввести принудительную медицину [Голос Германии] ,, kaip mus mausto globalistai

Da

ponas žvalgas vadas nesiimu nieko spresti tik mano akimis žiūrint jūsų darbo stovio nudirbtus darbus matau, kad ne per kaiminus atėina panikos nepasitikėjimas bet tarpe mūsų pačiu ponu išbalansavimo eigoj, žiūrėkite kokias jus klaidas esate padares ir merginai kucaitėi,koko lygio buvo paišomos bylos ir kiek laiko tasete ta mergina iš klaipėdos dėl čečeno, meiles , bet iš kitos puses žiūrim ka turim juk ta mergina buvo jauna mergina ir meiliei nėra išsakyta kur jos jaunikis gali laukti, bet bet nepasitvirtino jūsų žvalgybos destrukcija, o po to koki mokimo plana stumti pradėjote ponui algirdui ižimiam šeimos nariui, atskirti nuo šeimos ir prievarta pripaišyti savo kombinacija o dėl kaleimo, baisaus kur buvo irodymas tyla o kiek dar yra tu blogio bylu, tiltu ir bėgiu motynos gadinę, jus ponas nepikite bet juk taip yra faktai, iš istorijos neišmesime, paliksime tiesigai vagai atieties o tada bus sperndžiami vyngio jono darbai, tiesos o bus sunku ne bakas destys istatymus,

Teisingumas

Tik ne pilno proto prakeiktos padugnes ,skleidzia propaganda apie kaimynus kad nukreipti demesi nuo savo nusikalstamos veikos,nuo biudzeto grobstymo,nuo darbo jegos isnaudojimo ,nuo sandoriu su verslu,nuo nesibaigianciu mustyniu del ''lovio'' su kiauliu edalu .Lietuvoje nera siai dienai nei vienno autoretingo politiko ,vien bestuburiai sliekai ,pardave savo sazines uz ''30 Judo sidabriniu'' ! Ju galas visiems aiskus jie visi eina prakeikimo keliu .Per visa zmonijos istorija nera buve jog prakeiktieji butu palaiminti? Nei vienas aptemusio proto pagonis neturi autoriteto nei zmoniu nei Dievo akyse !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS