D. Radzevičius: žala dėl ištrinto Vyriausybės įrašo yra visuomenei | Diena.lt

D. RADZEVIČIUS: ŽALA DĖL IŠTRINTO VYRIAUSYBĖS ĮRAŠO YRA VISUOMENEI

Visa visuomenė patyrė moralinę žalą Vyriausybei atsisakius pateikti ir ištrynus pasitarimo garso įrašą, sakė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. Premjeras Saulius Skvernelis teismo sprendimo nekomentavo.

„Teismas akivaizdžiai pasakė, kad žurnalistai buvo teisūs prašydami tokio įrašo, o Vyriausybės kanceliarija ir Vyriausybė, iš principo visa, kuri nenorėjo pripažinti, jog mes turime teisę susipažinti su jos darbu, elgėsi neteisingai“, – žurnalistams ketvirtadienį teisme sakė D. Radzevičius, komentuodamas Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimą

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ketvirtadienį nusprendė, kad Vyriausybės kanceliarija pažeidė žurnalistų teises nepateikdama ir ištrindama 2018 metų spalį vykusio pasitarimo garso įrašą.

„Teismas grąžins bent jau bylinėjimosi išlaidas, tačiau moralinė žala yra mūsų visai visuomenei, pirmiausia dėl to, kad mes supratome, kaip dirba mūsų Vyriausybė, šita konkrečiai, įstatymus priiminėdama arba išmesdama į šiukšlių dėžę, kaip šiuo atveju nutiko, mūsų teisę susipažinti su Registrų centro duomenimis“, – teigė jis.

Anot D. Radzevičiaus, Vyriausybė pasielgė negarbingai nesuteikusi žurnalistams informacijos, kurią privalėjo suteikti, tačiau dar blogiau buvo tai, kad įrašą ji sunaikino.

Jo nuomone, teismas įrodė, kad Vyriausybės kanceliarija pasistengė nuo visuomenės nuslėpti, ką kalbėjo ministrų kabineto nariai svarstant visos visuomenės ir žurnalistų teisę gauti Registrų centro duomenis.

Bet esminis dalykas yra pripažintas – tai Vyriausybės pažeidimas. Atvirai pasakius, reikia turbūt premjero, kanceliarijos darbuotojų, jo komandos klausti, ar jiems negėda.

„Galim tik užduoti patys sau klausimą ir interpretuoti patį blogiausią scenarijų – ko taip išsigando premjeras ir visa komanda, kad reikėjo trinti įrašą“, – svarstė jis.

„Bet esminis dalykas yra pripažintas – tai Vyriausybės pažeidimas. Atvirai pasakius, reikia turbūt premjero, kanceliarijos darbuotojų, jo komandos klausti, ar jiems negėda“, – sakė D. Radzevičius.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį teismo sprendimo nekomentavo.

„Ačiū, puikiai laikausi, iki pasimatymo“, – BNS sakė telefonu atsiliepęs šiuo metu atostogaujantis Vyriausybės vadovas ir nutraukė pokalbį.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ketvirtadienį nusprendė, kad Vyriausybė pažeidė žurnalistų teises atsisakydama jiems pateikti ir ištrindama 2018 metų spalį vykusio pasitarimo garso įrašą.

Šiame pasitarime buvo svarstytas klausimas dėl galimybės žurnalistams neatlygintinai naudotis Registrų centro duomenimis.

Žurnalistai spalio 4 dieną kreipėsi į Vyriausybės kanceliariją, prašydami pateikti garso įrašą, tačiau ši atsisakė tai padaryti, o spalio 5-osios vakarą įrašas buvo ištrintas.

Teismo nutartyje pažymima, kad Vyriausybės kanceliarija byloje nepateikė jokių įrodymų, jog negalėjo atskleisti informacijos apie Vyriausybės pasitarimą dėl to, jog toks ribojimas buvo būtinas pagal įstatymus ar siekiant apsaugoti kitų asmenų teises ir laisves.

Skundą teismui pateikę žurnalistai taip pat prašė atkurti ištrintą įrašą ir išreikalauti jo iš Vyriausybės kanceliarijos, tačiau, teismo vertinimu, realios techninės galimybės to padaryti – nėra.

Žemesnės instancijos teismas anksčiau žurnalistų skundą buvo atmetęs ir nutaręs, kad pasitarimo protokolas yra pakankama priemonė užtikrinti žurnalistų teisę gauti informaciją.

Vyriausiasis administracinis teismas su šia pozicija nesutiko ir nusprendė, kad „pareiškėjams pateikto pasitarimo protokolo turinys yra labai lakoniškas ir neinformatyvus, o jų siekis gauti informaciją apie Vyriausybės narių pastabas dėl Visuomenės informavimo įstatymo projekto, negali būti vertinamas kaip noras gauti perteklinę informaciją“.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

GERBIAMAS DAINIAU, JAU PRIEŠ 12 METŲ ESU ATRADĘS, MOKSLO PASAULIUI DAR NEŽINOMUS, TREČĮĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS, KURIE NESUNKIAI PAAIŠKINA - KAS, KADA, ir KODĖL ŽEMĖJE VYKO, KAS. KADA ir KODĖL VYKSTA, bei KAS ir KODĖL VYKS - už 10, už 100, už 1000 ir t.t. metų! ŠIA TEMA PARAŠYTOS IR IŠLEISTOS ŠEŠIOS KNYGOS! "PERKŲNAS","PER PRAEITĮ Į ATEITĮ"." PAŽADINTA PRAEITIS" ,"PRAREGĖJIMAS","TVANAI DIEVAI CIVILIZACIJOS". PASAULINIAI ATRADIMAI VERTI NOBELIO PREMIJOS! NEJAUGI JŪSŲ KOMANDOJE NĖRA NEI VIENO MĄSTANČIO, KURIS NORS PASIDOMIETU ŠIAIS ATRADIMAIS? TAI REIKALINGA NE TIKTAI MAN bet ir LIETUVAI bei PASAULIUI!

Kada nustosite loti?

Kaip jūs žurnaliūgos nusibodote.Dabartinė žurnalistika,tai pletkų rinkimo ir paskelbimo šutvė.

Jo

Valstybe valstybeje ,kur vieni yra inkognito ir nepakaltinami ,o kiti neigalus nes nieko negali.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS