D. Štraupaitei – puiki žinia iš teismo: atveriamas kelias į rinkimus | Diena.lt

D. ŠTRAUPAITEI – PUIKI ŽINIA IŠ TEISMO: ATVERIAMAS KELIAS Į RINKIMUS

Apeliacinis teismas neskundžiama nutartimi pakeitė teismo sprendimą, kuriuo remiantis kandidatei į Visagino meres Daliai Štraupaitei buvo uždrausta būti renkamai į meres.

Po šio sprendimo lieka galioti ankstesnė nutartis, kuria jai buvo uždrausta tik dirbti skiriamose pareigose, BNS pirmadienį pranešė teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Venta Valčackienė.

„Yra panaikinta paskutinio pirmosios instancijos teismo nutartis, kuria buvo patikslinta, kad nuteistoji neturi teisės būti renkama ar skiriama į atitinkamas pareigas“, – BNS sakė teismo atstovė.

Teismas konstatavo, jog pirmosios instancijos teismas iš D. Štraupaitės atėmė teisę būti paskirtai į pareigas, o ne teisę būti išrinktai į renkamas pareigas, ir aukštesnė instancija šios baudžiamojo poveikio priemonės neišplėtė, be to, ir nebūtų to galėjusi padaryti be prokuroro skundo šiuo aspektu.

„Teisėjų kolegija paliko nepakeistą apygardos teismo nuosprendžio dalį dėl baudžiamojo poveikio priemonės taikymo apimties, kadangi, nesant prokuroro skundo, kuriuo būtų prašoma išplėsti baudžiamojo poveikio priemonės taikymo apimtį, apeliacinės instancijos teismas negalėjo pabloginti nuteistosios padėties“, – pažymima nutartimi.

Renkamos pareigos apskritai nenurodytos nuosprendyje, kas reiškia, kad jų atėmimas nebuvo paskirtas.

Teisėjai pažymėjo, kad visame nuosprendyje nedviprasmiškai, aiškiai ir konkrečiai nurodyta, kokia viešoji teisė atimama, t. y. teisė būti paskirtai į skiriamas pareigas.

„Renkamos pareigos apskritai nenurodytos nuosprendyje, kas reiškia, kad jų atėmimas nebuvo paskirtas“, – konstatuoja Apeliacinis teismas.

D. Štraupaitė buvo apskundusi Panevėžio apygardos teismo praėjusio trečiadienio sprendimą patikslinti jai paskelbtą nuosprendį dėl piktnaudžiavimo tarnyba, kuriuo buvo nustatyta, jog ji negali būti renkama į meres.

Apeliacinio teismo D. Štraupaitė prašė pripažinti žemesnės instancijos teismo nutartį neteisėta ir negaliojančia.

Gavusi Panevėžio apygardos teismo išaiškinimą dėl politikės galimybių kandidatuoti, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį panaikino politikės registraciją rinkimuose.

VRK atstovė Indrė Ramanauskienė BNS pirmadienį sakė, kad komisija komentuos situaciją, kai susipažins su teismo sprendimu.

Lietuvos apeliacinis teismas vasarį pakeitė bausmę už prekybą poveikiu, piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų klastojimą nuteistai D. Štraupaitei – išteisinus viename epizode dėl prekybos poveikiu bei sumažinus kyšio vertę, politikei panaikinta lygtinė laisvės atėmimo bausmė, tačiau padidinta galutinė piniginė bauda.

Vietoje anksčiau skirtos daugiau nei 15 tūkst. eurų baudos nauju nuosprendžiu D. Štraupaitei paskirta 18,8 tūkst. eurų bauda.

Teisėjas Linas Šiukšta tada paskelbė, kad įstatymas numato ir galimybę nuteistajam uždrausti teisę būti renkamam į savivaldybių institucijas, tačiau prokuratūra skundo dėl tokio suvaržymo neteikė, todėl teismas negalėjo riboti merų rinkimuose kandidatuojančios D. Štraupaitės galimybės būti renkamai.

D. Štraupaitė: VRK turėtų nukelti Visagino mero rinkimus ir grąžinti mane į sąrašą

Apeliaciniame teisme bylą laimėjusi Dalia Štraupaitė sako, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turėtų nukelti Visagino mero rinkimus ir grąžinti ją į kandidatų dėl mero posto sąrašą.

„Laimėjom, man leista dalyvauti rinkimuose, būti renkamai. VRK turi stabdyti rinkimus, aš turiu dalyvauti rinkimuose“, – BNS pirmadienį sakė D. Štraupaitė.

Laimėjom, man leista dalyvauti rinkimuose, būti renkamai. VRK turi stabdyti rinkimus, aš turiu dalyvauti rinkimuose.

„Aš manau, kad VRK šiandien skubos tvarka turėtų sustabdyti savaitei ar kitam laikui Visagino mero antrojo turo rinkimus ir grąžinti mane į sąrašą. Aš turiu būti renkama Visagino mere, nes aš galiu ja būti, man neuždrausta“, – situaciją komentavo D. Štraupaitė.

Antradienį prasideda išankstinis balsavimas merų rinkimų antrajame ture. D. Štraupaitė į antrą turą Visagine išėjo antroje vietoje, surinkusi 23,77 proc. rinkėjų balsų, po valstiečio“ Erlando Galaguzo, kuris gavo 31,35 proc. rinkėjų balsų. Trečią vietą šiuose rinkimuose užėmė Liberalų sąjūdžio atstovas Jevgenijus Šuklinas su 22,15 proc. balsų.

Tačiau VRK jau po pirmojo turo panaikino D. Štraupaitės registraciją remdamasi Panevėžio apygardos teismo išaiškinimu dėl politikės galimybių kandidatuoti. Pastarąjį Panevėžio apygardos teismo sprendimą ir pakeitė Apeliacinis teismas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Įdomu

Kokia glušių chebra susirinkusi toje komisijoje. Ar jie supranta ir žino ką nors?

Keista

Lietuvoje dar yra teisėjų netarnaujančių konservams ir lyberastams?

Valio ...........

.......... pakvipo demokratija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS