Dar viena mokytojų profsąjunga rengiasi deryboms su ministerija: turi keturis reikalavimus | Diena.lt

DAR VIENA MOKYTOJŲ PROFSĄJUNGA RENGIASI DERYBOMS SU MINISTERIJA: TURI KETURIS REIKALAVIMUS

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS) pranešus apie planuojamą streiką rugsėjo viduryje, dar viena, Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) teigė taip pat ketinanti tai daryti, jei per rugsėjį nebus sutarta dėl keturių jos keliamų reikalavimų.

Su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) paskutinę kolektyvinę sutartį LŠMPS pasirašė 2017 metais. Siekiama, kad ji būtų atnaujinta. Anot E. Milešino, jei iki spalio nepavyks pasiekti susitarimo – bus skelbiamas streikas.

„Jis būtų šiemet, iki biudžeto priėmimo Seime“, – BNS sakė E. Milešinas.

Konkrečius reikalavimus LŠMPS ketina paskelbti pirmadienį, rugsėjo 4-ąją.

Anot profsąjungos pirmininko Egidijaus Milešino, tuomet bus paviešinta tikslesnė reikalavimų redakcija.

Reikalavimai bus keturi.

„Reikalavimai bus keturi: 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio kitais metais, dėl mokinių skaičiaus klasėse mažinimo, trečias – dėl mokytojo etato struktūros ir ketvirtas – dėl švietimo pagalbos ir ikimokyklinio ugdymo finansavimo ne savarankiška savivaldybių funkcija, o dotuota valstybės funkcija. Kad būtų finansavimas toks pat kaip bendrajame ugdyme“, – BNS sakė E. Milešinas.

Anot jo, švietimo pagalbai ir ikimokykliniam ugdymui skiriant lėšas savivaldybėms, jose matoma manipuliacijų.

„Nors prašė savarankiškumo, (savivaldybės – BNS) nevykdo funkcijų. Švietimo pagalbai, nors savarankiška funkcija, valstybė skiria 80 proc. reikiamų lėšų, savivaldybės turėtų pridėti 20 proc, tačiau pernai iš 60 savivaldybių 47 neprisidėjo, 9 neskyrė nė cento. Ne gana to, kad verkia, kad trūksta pinigų, sugeba nepanaudot, 2,3 mln. eurų grąžino į biudžetą“, – teigė pirmininkas.

Siūlymai dėl atlyginimų – per dvi savaites

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas trečiadienį nuotoliniame susitikime su Seimo socialdemokratų partijos frakcija tvirtino, kad atlyginimus pedagogams kelti kitąmet numatyta dviem etapais – nuo sausio ir nuo rugsėjo. Vienu metu atlygis padidėtų apie 20 proc. Pasak ministro, tikslus pasiūlymas bus pateiktas per porą savaičių, nes rugsėjį bus aiškesnės vidutinio darbo užmokesčio prognozės.

„2024 metais IV ketvirtyje po antrojo didinimo pasieksime 130 nuo VDU, tada kasmet reikės didinti tokiu tempu kaip augs VDU, kad nepradėtume atsilikti, tą procentą palaikyt kasmet reikės skirti papildomas lėšas, o dėl klasių mažinimo ir kontaktinių valandų mažinimo – to nėra nacionaliniam susitarime dėl švietimo ir įsipareigojime profesinėms sąjungoms, bet to dabartinė profesinė sąjunga reikalauja“, – susitikime su socialdemokratų frakcija trečiadienį sakė G. Jakštas

Anot jo, klasių mažinimas kelia infrastruktūros, mokytojų poreikį ir papildomą finansavimą.

Apie planuojamą streiką bei pasitraukimą iš kolektyvinės sutarties su ŠMSM šiai neįgyvendinus pažadų dėl vidutinio mokytojų darbo užmokesčio dydžio praėjusią savaitę pranešė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

Ji reikalauja, kad atlygis pedagogams kiltų jau nuo rugsėjo, taip pat, kad per vienerius metus pradinėse klasėse mokinių skaičius sumažėtų nuo 24 iki 18, o vyresnėse – nuo 30 iki 24, mažėtų darbo krūvis.

Jos vienijamų mokytojų įspėjamasis streikas planuojamas rugsėjo 15 dieną, o nesulaukus norimų rezultatų, rugsėjo 29-ąją būtų surengtas ir tikrasis streikas

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS