„Darom“ radiniai: du negyvi kalakutai, buteliai su šlapimu ir daug plastiko | Diena.lt

„DAROM“ RADINIAI: DU NEGYVI KALAKUTAI, BUTELIAI SU ŠLAPIMU IR DAUG PLASTIKO

  • 3

Šeštadienį praūžusi dvyliktoji pilietinė akcija „Darom“ subūrė daugmaž 142 tūkst. žmonių pajėgas. Padedant savivaldybėmis, seniūnijomis, bendruomenėmis, šiemet švarios Lietuvos šalininkai, išankstiniais duomenimis, surinko kiek daugiau nei 1000 tonų atliekų, kai tuo metu pernai surinkta buvo virš 1300 tonų.

„Galime džiaugtis, jog žmonių sąmoningumas didėja ir kiekvienais metais randame vis mažiau šiukšlių, tačiau jų pobūdis dar kelia nerimą. Kalnai panaudotų padangų, numestų nuorūkų kenkia ne tik kraštovaizdžiui, bet ir itin didina aplinkos taršą“, – sako akcijos direktorė Indra Bukauskienė.

Dažniausios šiukšlės – padangos, nuorūkos, stipriųjų gėrimų tara, vienkartiniai kavos puodeliai, maisto pakuotės, šiaudeliai, saldainių popierėliai ir įvairus plastikas. Akcijos organizatoriai ir dalyviai pabrėžia, kad didieji miestai, miesteliai ir gyvenvietės yra švarios, tačiau miškai, pamiškės ir paežerės tampa žmonių „šiukšliadėžėmis“, kur metamos automobilių padangos ir didžiagabaritės bei buitinės atliekos.

Šiemet Lietuvos „Darom“ susitarė varžytis su analogiška Latvijos akcija „Talka“ dėl to, kurioje šalyje akcija įtrauks daugiau dalyvių. Laimėjo latviai.

„Draugiškas varžytuves laimėjo latviai, kurie subūrė apie 145 tūkst. dalyvių. Tad mūsų komanda atvyks į Latvijos nepriklausomybės dienos šventę, kurioje pasveikinsime latvius“, – sako akcijos „Darom“ iniciatorius Lietuvoje Ignas Brazauskas.

Kaip ir kasmet, nuo 2008 m. organizuojamos talkos dalyviai rado įvairiausių neįprastų ir įdomių daiktų. Socialiniuose tinkluose akcijos dalyviai dalijosi įdomiausiais radiniais: tai 100 buteliukų šlapimo, 2 negyvi kalakutai, taip pat lovos, šaldytuvai, televizoriai, kompiuteriai, sofos, skalbimo mašina, pačiūžos, slidės, rogės, knygos, akumuliatoriai, batai ir pan.

Taip pat šiais metais tvarkymas vyko ne tik įprastais būdais. Vilniuje net 4 bėgimo klubai organizavo bėgimą renkant šiukšles (angl. plogging). Vlados Musvydaitės organizuotų „Walmark ėjimo varžybų“ metu dalyviai irgi rūpinosi aplinkos švara. Šiukšlių buvo ieškoma ir plaukiant baidarėmis, narai jas traukė iš ežerų.

Prie akcijos prisijungė 57 savivaldybės, 360 Lietuvos mokyklų, per 1000 Lietuvos įmonių, organizacijų, bendruomenių. Tvarkėsi ir ambasadų komandos: Kanados, Ukrainos, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, bei aukštųjų mokyklų bendruomenės: Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Vilniaus universitetas, Vilniaus kolegija, Šiaurės Lietuvos kolegija, Kauno technologijos universitetas.

Akcijos „Darom“ organizatoriai dieną uždarė pikniku Vingio parke.

GALERIJA

  • „Darom“ radiniai: du negyvi kalakutai, buteliai su šlapimu ir daug plastiko
  • „Darom“ radiniai: du negyvi kalakutai, buteliai su šlapimu ir daug plastiko
  • „Darom“ radiniai: du negyvi kalakutai, buteliai su šlapimu ir daug plastiko
  • „Darom“ radiniai: du negyvi kalakutai, buteliai su šlapimu ir daug plastiko
  • „Darom“ radiniai: du negyvi kalakutai, buteliai su šlapimu ir daug plastiko
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

O negyvų krabų nepasimaišė?..

matomai ragavo ,todel ir nustate

kad buteliuose slapimas ................

klp

idomu kaip nustate ta slapima buteliuose? paragavo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS