Ragina nediskriminuoti: Lietuvos rusai yra tokie patys piliečiai, kaip ir visi | Diena.lt

RAGINA NEDISKRIMINUOTI: LIETUVOS RUSAI YRA TOKIE PATYS PILIEČIAI, KAIP IR VISI

  • 0

Lietuvoje daugėja rusofobijos. Neapykantos kurstymu skundžiasi ne tik rusų bendruomenės, bet ir Vilniaus universitetas (VU). Premjerė ragina nepriskirti V. Putino ir A. Lukašenkos nusikaltimų šalyje gyvenantiems rusams bei baltarusiams, praneša LNK.

VU paramą ukrainiečiams šiandien simbolizuoja kiemelyje iškelta Ukrainos vėliava. Bet ir durys čia atviros visai nuo karo kenčiančiai Ukrainos aukštųjų mokyklų bendruomenei. O štai bendrystė su Rusijos ir Baltarusijos universitetais jau nutrūkusi. Tik solidarumo su Ukraina nuotaikas temdo kitas reiškinys.

„Vakar kai kurie mūsų bendruomenės nariai gavo šmeižikiškus, net iš dalies grasinančius laiškus, kurie yra parašyti dėl to, kad jie yra rusų tautybės“, – sakė VU rektorius Rimvydas Petrauskas.

Rektorius teigė dėl laiškų jau kreipęsis į policiją – diskriminacijos prieš Lietuvos rusus aukštoji mokykla nepateisina.

„Lietuvos rusai yra tokie patys piliečiai, kaip ir visi. Mes aiškiai sakome, kad netoleruojame jokių neapykantos, žeminimo, šantažo apraiškų tautybės pagrindu“, – tikino R. Petrauskas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Neapykantos apraiškos – ne tik universitete, bet ir internete. Feisbuke Šiaulių drabužių parduotuvė pasidalijo nuotrauka, kad neaptarnaus visų Rusijos piliečių. Tą daryti ragino ir kitus. Tiesa, nuotrauka jau ištrinta, o įvykį tiria policija.

„Tai parodo visuomenės nepasiruošimą skirti tokių dalykų – yra žmogus, kalba, gimtoji kalba ir kažkokia politinė pozicija“, – aiškino A. Puškino muziejaus vadovė Nadežda Petrauskienė.

Stop kadras

Premjerė ragino nepriskirti V. Putino ir A. Lukašenkos nusikaltimų Lietuvos rusams bei baltarusiams, mat šios tautinės mažumos palaiko ne režimų, o mūsų šalies poziciją.

„Nė kiek neabejoju, kad Lietuvoje gyvenantys rusų ar baltarusių tautybės žmonės tikrai yra mūsų patriotai, kaip ir mes visi, bendrai remia Ukrainą“, – teigė Ingrida Šimonytė.

„Piktindamiesi dėl to, jausdami bejėgiškumą turime dėl Rusijos agresijos nekaltinti visų rusakalbių ar rusų kilmės asmenų“, – tvirtino lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

Kultūros ministras sakė: jei lietuviai nesugebės atskirti V. Putino garbintojų nuo rusų tautybės mažumos, šia silpnybe pasinaudos Kremlius.

„Neturime pasiduoti įvairioms provokacijoms, kad nebūtų jokio preteksto, kad rusakalbiams žmonėms kiltų pavojus ir pan.“, – sakė Simonas Kairys.

Lietuvos rusų palaikymas Ukrainai kaip niekad stiprus. Nadežda kartu su kolegomis organizavo peticiją, kuria smerkia karą Ukrainoje ir ragina jo nesieti su iškiliais rusų kultūros atstovais, kurie kovoja su diktatoriškais ir fašistiniais režimais.

„Visi pergyvena dėl šios situacijos, kadangi visi mato, kad agresija yra agresija. Ta pozicija išsakyta – 244 žmonės pasirašė mūsų peticiją“, – tikino ji.

O štai Rusų dramos teatras statys spektaklį Ukrainos tema, prireikus atvers patalpas apgyvendinti nuo karo bėgančius ukrainiečius. Atvers ir savo sceną.

„Labai gerai būtų padaryti ukrainiečių stažuotojų grupę, kurie galėtų atvažiuoti ir dirbti metus ar kelerius metus“, – kalbėjo Rusų dramos teatro vadovė Olga Polevikova.

Policija neskaičiuoja, kiek yra neapykantos kurstymo atvejų prieš Lietuvos rusus, bet jaučia suaktyvėjimą. Užtat kitataučiai rodo, kad sugyventi gali ir po vienu stogu, net kai jų šalys kariauja.

„Viename suole sėdi ir Rusija, ir Ukraina. Tai yra skaudu, bet tai yra tikra. Jie yra draugai“, – teigė Vilniaus lietuvių namų direktoriaus pavaduotoja Vilma Balčiūnienė.

GALERIJA

  • Ragina nediskriminuoti: Lietuvos rusai yra tokie patys piliečiai, kaip ir visi
Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, rusofobija, Diskriminacija, rusai, Lietuvos rusai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS