Dėl galimybių paso galiojimo pakeitimų painiojasi ir jų iniciatoriai | Diena.lt

DĖL GALIMYBIŲ PASO GALIOJIMO PAKEITIMŲ PAINIOJASI IR JŲ INICIATORIAI

Eiliniam žmogui tampa sunku susigaudyti, kokiais atvejais kiek laiko galioja galimybių pasas. Painiojasi ir patys šio dokumento galiojimo pakeitimų iniciatoriai – Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai.

Vakar SAM Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius komentavo: „Pasiskiepijus po persirgimo apsauga yra ženkliai didesnė, dėl to tokiems asmenims galimybių pasas galioja neribotai. Jei žmogus persirgo COVID-19 ir pasiskiepijo pagal pilną vakcinacijos schemą – dviem vakcinos dozėmis arba viena doze iš priklausančių dviejų (kas jiems pripažįstama kaip pilna vakcinacija) – galimybių pasas galioja neribotą laiką. Tos nuostatos buvo deklaruotos ir anksčiau.“

Šiandien A.Ščeponavičius pripažino vakar suklydęs ir prašė informaciją patikslinti. „Iš tiesų dabar galimybių pasas tiems asmenims, kurie yra persirgę COVID-19 ir pasiskiepiję viena vakcinos doze iš priklausančių dviejų (kas jiems buvo pripažįstama kaip pilna vakcinacija), galioja 210 dienų. Šis pakeitimas įsigaliojo nuo gruodžio 28 d.“, – tvirtino A.Ščeponavičius.

Informacija keičiasi – tai yra normalu, nes mes nežinom, kokie duomenys apie naująją atmainą bus po mėnesio.

Kaip informuoja SAM, šiuo metu galimybių pasas galioja neribotai tiems asmenims, kurie yra pasiskiepiję sustiprinančiąja vakcinos doze arba persirgę koronavirusu ir pasiskiepiję dviem „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer-BioNtech“), „Spikevax“ („Moderna“) ar „Vaxzevria“ („AstraZeneca“) vakcinos dozėmis arba viena „Janssen“ („Janssen Pharmaceutica NV“) vakcinos doze. Taip pat neribotą laiką galimybių pasas galioja vaikams nuo 12 m. ir dviejų mėnesių iki 16 m., pasiskiepijusiems dviem „Comirnaty“ arba „Spikevax“ vakcinos dozėmis arba persirgusiems ir pasiskiepijusiems viena „Comirnaty“ arba „Spikevax“ vakcinos doze. Jiems sustiprinančioji dozė nereikalinga.

L. Balandžio/BNS nuotr.

Visiems kitiems asmenims pasiskiepijus sustiprinančiąja vakcinos doze, galimybių pasas įsigalioja iš karto. „Pasiskiepijus sustiprinančiąja vakcinos doze, Registrų centre atsiranda įrašas ir po poros valandų jau gali žmogus gauti neribotą laiką galiojantį galimybių pasą“, – sakė A.Ščeponavičius.

Jei žmogus yra persirgęs koronavirusu, bet nepasiskiepijęs, jo galimybių pasas, kaip ir anksčiau, galioja 210 dienų.

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė įspėjo, kad galimybių paso reikalavimai dar gali keistis. „Informacija keičiasi – tai yra normalu, nes mes nežinom, kokie duomenys apie naująją atmainą bus po mėnesio. Klinikiniai tyrimai vyksta, atsiranda naujų duomenų, į kuriuos atsižvelgiant gali keistis sprendimai“, – sakė viceministrė.

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Sam

Tusciagalvių imbicilu nuodytoju kontora

Viva

Nieko nebesuprantu, jei sirgau ir turiu 2 skiepus, ar man pasas priklauso nuo gruodžio 28 d toliau ar ne?

Rolandas

Nereik turėt to galimybių paso vadinamo ir painiotis nereiks.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS