Dėl sugriežtintos tvarkos bado akciją paskelbė jau beveik 700 kalinių | Diena.lt

DĖL SUGRIEŽTINTOS TVARKOS BADO AKCIJĄ PASKELBĖ JAU BEVEIK 700 KALINIŲ

Bado akciją dėl sugriežtintų vidaus tvarkos taisyklių šalies laisvės atėmimo įstaigose paskelbė jau 671 nuteistasis.

„Šiuo metu badaujančių yra 671. Tai yra tie nuteistieji, kurie raštu informuoja, kad atsisako maisto. Bet periodiškai prie jų jungiasi kiti, pranešantys, kad neis pietauti“, – pirmadienį BNS sakė Simona Banėnienė.

Neramumai įkalinimo įstaigose prasidėjo praėjusį antradienį, kai 50 nuteistųjų buvo perkelti į kamerinio tipo patalpas Pravieniškių pataisos namuose, vėliau protestas išplito ir į kitas įkalinimo įstaigas – penktadienį bado streiką buvo paskelbę apie 200 nuteistųjų.

Daugiausia – 198 – protestuojančiųjų pirmadienį yra Pravieniškių pataisos namuose, Alytaus pataisos namuose bado akciją paskelbė 127, Marijampolės – 167, Vilniaus – 17, Kauno tardymo izoliatoriuje oficialiai bado akciją paskelbė aštuoni, Lukiškių tardymo izoliatoriuje – vienas nuteistasis.

„Pirmiausia jiems aiškinamos taisyklės, administracija kalbasi su jais, dirba aiškinamąjį darbą. Įstaigose Pravieniškėse, Marijampolėje ir Alytuje įvestos Bausmių vykdymo kodekso 119 straipsnio nuostatos: badaujantieji negali apsipirkinėti parduotuvėlėje, ribojami pasimatymai, laiškų siuntimas ir gavimas, paketų gavimas“, – sakė S. Banėnienė.

Bado akciją paskelbę nuteistieji taip pat negali naudotis telefonu, nutraukiamas renginių organizavimas.

Kalėjimų departamento atstovė taip pat informavo, kad pirmadienio rytą Alytaus pataisos namuose trys asmenys susižalojo dilbius – nuteistieji, suteikus medicininę pagalbą, grąžinti į įstaigą.

Nuteistųjų nepasitenkinimą sukėlę vidaus tvarkos taisyklių pakeitimai numato, kad kaliniams draudžiama turėti maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, tai pat tai, kad patalynė jiems išduodama tik „dienotvarkėje nustatytam miego laikui“, t. y. tik nakčiai.

Teisingumo ministro įsakymu pakeistose taisyklėse apribojamas ir su savimi leidžiamų turėti vaisių ir daržovių (iki 2 kilogramų), sulčių ir kečupo pakuočių dydžiai (atitinkamai ne didesnės nei 0,5 l ir 0,2 l). Pareigūnai teigia, kad iš šių produktų nuteistieji gaminasi svaigalus.

Be kita ko, numatyta, kad iš nuteistojo paimti daiktai įstaigos sandėlyje saugomi ne ilgiau nei tris mėnesius ir tuomet perduodami nuteistojo artimiesiems (jei artimieji ar kiti asmenys nenurodyti, daiktai sunaikinami), daiktų svoris neturi viršyti 20 kilogramų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

ALGIS

NEVALGO IR NEREIKIA ,

...

Jei jau jie nenusiteikę valgyt, reikia išvis maitinimą kalėjimuose panaikint: "Kas nedirba, ...".

700 smelio kruvas

ir is kruvos perkrauti i kita vieta i diena 10 kartu po keliudienu ir nusikalteliais nenores buti, Reikia tvarkos o jos nera!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS