Desovietizacijos komisija siūlo pervadinti Tarybų gatvę Visagine | Diena.lt

DESOVIETIZACIJOS KOMISIJA SIŪLO PERVADINTI TARYBŲ GATVĘ VISAGINE

Vadinamoji desovietizacijos komisija penktadienį posėdyje Tarybų gatvę Visagine pripažino kaip propaguojančią totalitarinius, autoritarinius režimus.

Tuo metu mieste esančioms Kosmoso, Partizanų, Veteranų gatvėms ir Taikos prospektui priekaištų komisijos nariai neturėjo.

Penktadienį nepriimtas sprendimas dėl Palangoje įrengtos atminimo lentos dailininkams Bronei Mingailaitei-Uogintienei, Broniui Uogintui, Broniui Uogintui jaunesniajam. Komisija nutarė dėl papildomos informacijos kreiptis į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC).

„Paprašėme parengti pažymą dėl galimo kažkurio iš jų bendradarbiavimo su sovietų saugumu“, – po posėdžio BNS sakė komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas.

Alytaus rajono savivaldybė prašė įvertinti paminklinį akmenį sovietų propagandistui Juozui Vitui, paminklą „Galiūno“ kolūkiui bei Simno kapinėse stovintį paminklą, skirtą žuvusiems kovotojams už tarybų valdžios įtvirtinimą Lietuvoje atminti.

Man keista, kad priėmus ne vieną sprendimą dėl Janonio gatvės vis dar klausiama, ką su ja daryti.

V. Karčiauskas teigė, kad pirmasis paminklas yra privačioje valdoje, todėl sprendimą turi priimti šios vietos savininkas, vis dėlto komisija rekomendavo „nušlifuoti akmenį“.

„Bet čia jau yra savivaldybės derybų reikalas su žemės savininku“, – sakė jis.

Paminklą kolūkiui rekomenduota palikti, bet šalia įrengti informacinę lentelę.

„Dėl paminklo Simno kapinėse mums reikalinga nuomonė iš Užsienio reikalų, Krašto apsaugos ministerijų ir Kultūros paveldo departamento, nes taip numatyta įstatyme“, – sakė V. Karčiauskas.

Dėl Salomėjos Nėries gatvės pavadinimo Pakruojyje, kaip ir ankstesniame posėdyje, nuspręsta sprendimą atidėti, laukiant LGGRTC pažymos.

Tuo metu rašytojų ir sovietinių veikėjų Petro Cvirkos bei Liudo Giros gatvių pavadinimus Pakruojo rajone rekomenduojama pakeisti, o poeto Juliaus Janonio – palikti.

„Kelis kartus buvo tokie sprendimai jau priimti. (...) Man keista, kad priėmus ne vieną sprendimą dėl Janonio gatvės vis dar klausiama, ką su ja daryti“, – teigė komisijos vadovas.

Galutinę išvadą dėl minėtų objektų turės priimti LGGRTC vadovas, o ją įgyvendinti – savivaldybės.

Vadinamoji desovietizacijos komisija nagrinėja savivaldybių ir individualių asmenų prašymus įvertinti, ar paminklai, gatvių pavadinimai nepropaguoja totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

šaltkalvis-ginekologas

Jei jau atvirkščiai viską pervadinam,tai rajonų ir kitas tarybas šaukim sovietais.

KODĖL TOKS ŠVELNUS PASIULYMAS?

Ar nebūtų "teisingiau" Lietuvoje nugriauti viską, kas buvo pastatyta sovietiniais laikais? Pradėti reikėtų nuo dviejų miestų- Elektrėnų ir Visagino. Po to pereiti prie tiltų, autostradų, TV bokšto, operos ir baleto teatro, Kauno hidroelektrinės, hidroakumuliatorinės...Nepamiršti ir visų naujų didžiųjų miesto rajonų...Įdomu būtų vėl pažiūrėti iš šalies - kaip atrodė Lietuva po antro pasaulinio karo...Visa tai buvo pastatyta ir sukurta per 45 "okupacijos" metus...O ką Lietuva sukūrė per 33 "nepriklausomybės" metus?....

idiotu sarage surenge SOU vakarely

depyzderizacijos SOU...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS