Didžiąją pavasario šventę uždaro Atvelykis | Diena.lt

DIDŽIĄJĄ PAVASARIO ŠVENTĘ UŽDARO ATVELYKIS

  • 0

Praėjus savaitei po Velykų, didžiąją pavasario šventę uždaro ir vainikuoja Atvelykis, kitaip dar vadinamas vaikų Velykėlėmis. Tai tradicinė lietuvių liaudies šventė, per kurią vėl dažomi ir ridenami margučiai. Tik per Atvelykį viską daro vaikai. Vaikai atkartoja iš savo tėvų ir krikštatėvių perimtas tradicijas.

„Per Velykas margučių ridinėjimas, daužymas daugiausiai yra suaugusiųjų tradicijos, kurių vaikai mokosi. O per Atvelykį visa tai kartoja, ne tėveliai, ne seneliai, bet vaikučiai“, – pasakojo Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvidienė.

Anksčiau per Atvelykį žmonės dažydavo visus per savaitę vištų padėtus kiaušinius. Dabar vaikai nusidažo po kelis margučius, kad turėtų ridenimui ir kitiems tradiciniams Velykėlių žaidimams.

„Marginame lygiai taip pat kaip per Velykas, tik per Atvelykį dažniau margina tik vaikučiai. Yra tokia tradicija, kad krikšto tėveliai numarginę kiaušinukus dovanoja savo krikšto vaikučiams“, – pritarė muziejininkė Jolanta Maižiūtė.

Išlaikant tradicijas margučiai per Atvelykį puošiami vašku ir dažais.

„Marginti nėra sunku. Labai viskas paprasta, turime kiaušinuką, turime pagaliuką su vinute ir karšto vaško ir marginame“, – sakė J. Maižiūtė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Per pavasario šventes būtina suptis ir kuo aukščiau. Ir nors anksčiau vaikai supdavosi dėl derliaus, dabar aukštai supamasi dėl sveikatos ir linksmybių.

„Nes kuo aukščiau išsisupsi ir per Velykas, ir per Atvelykį, tuo ilgesni linai užaugs, tuo geresni javai užderės. Ir dar toks gražus pasakymas yra, kad vaikai bus stiprūs ir sveiki visus metus“, – kalbėjo S. Milvidienė.

Linksmai ir trankiai Atvelykį šiauliečiai švenčia dėl savo vaikų. Sako, kad domėtis vaikų Velykėlėmis pradėjo tik šeimoje atsiradus atžaloms. O dabar smagu puoselėti ir vaikams perduoti lietuvių liaudies tradicijas.

„Švenčiame antrą kartą ir pradėjome švęsti tik tuomet, kai atsirado vaikų. Pernai šventėme kitam Lietuvos krašte, Sudarge, ten tokia glaustesnė šventė buvo, čia daugiau visko“, – pasakojo moteris.

„Smagu, kad puoselėjamos tradicijos ir visai puiki šventė“, – džiaugėsi kita moteris.

„Dažniausiai tik Velykas švenčiame, Velykėlių kažkaip ne, šiemet pirmą kartą čia atvažiavome“, – sakė dar viena pašnekovė.

Svarbiausiais ir tradicinis vaikų Velykų patiekalas – Atvelykio kiaušinienė.

Žemaitijoje ją nuo senų laikų kepdavo per visas pavasario šventes, tad ne išimtis ir šios mažosios Velykėlės.

O be visų vaišių ir linksmybių svarbūs ir gražiausio margučio rinkimai, tik puošti jie privalo būti ne suaugusių, o vaikų rankomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS