Dujų kainos pasaulyje grįžo į normalų lygį, o kaip Lietuvoje? | Diena.lt

DUJŲ KAINOS PASAULYJE GRĮŽO Į NORMALŲ LYGĮ, O KAIP LIETUVOJE?

  • 48

Nors pasaulyje dujų kaina grįžo į buvusią iki karo Ukrainoje pradžios, Lietuvoje dujų tarifai nesikeičia. Vartotojai piktinasi, o ekspertai sako, kad perkant dujas šiems metams buvo prašauta, pasielgta neprofesionaliai. Už tai dabar tenka permokėti. Tačiau ir kitiems metams gerų prognozių nėra – kaina vartotojams išliks ta pati, praneša LNK.

Penkis restoranus turinčios įmonės vadovė sako sekanti naujienas, kad dujų kaina pasaulyje grįžo į normalų lygį, buvusį iki rusams įsiveržiant į Ukrainą, bet restorano sąskaitose pokyčių nematyti, mokama panašiai kaip pernai.

„Plius minus taip. Tačiau kalbant apie bendrai kainą ir ką dabar skaitome, kokia yra kaina rinkoje – tai 30 eurų, o Lietuvoje mes mokame virš 100 eurų“, – sakė „Burokėlis ir krapas“ vadovė Odeta Bložienė.

Ne tik ekspertai, bet ir reguliuotojas pripažįsta, kad perkant dujas šiems metams buvo prašauta, vartotojai – permoka.

„Ta kaina iš to sandorio yra perkelta ant vartotojų pečių“, – teigė ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas.

Ilgametė dujų kaina pasaulyje būdavo apie 20–30 eurų už megavatvalandę (Eur/MWh), bet po ruso agresijos pernai dujų kaina šoko net 10 kartų – iki 300 Eur/MWh. Pernai rudenį „Ignitis“ sprendė dėl dujų šiems metams. LNK žiniomis, užfiksuota praėjusių metų pabaigos kaina – didžioji dalis dujų šiems metams užsakyta po 125 Eur/MWh. Dabar dujos – keturis kartu pigesnės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pripažįstama, kad pernai prognozuoti buvo labai sunku, bet „Igničio“ sprendimas fiksuoti pernykštę kainą vadinamas neprofesionaliu.

„Tai, kaip tai buvo padaryta pernai, neatitinka gerosios praktikos. Buvo padaryta labai staigiai ir dideliam kiekiui. Paprastai kiekis yra išdalijamas į atskirus gabaliukus ir tie gabaliukai fiksuojami skirtingais laiko tarpais“, – pasakojo D. Misiūnas.

Taigi, dabar vartotojai moka daugiau nei dujos kainuoja rinkoje, o mokesčių mokėtojams tai kainuoja ir papildomai, nes dujos dar kompensuojamos iš biudžeto. Jei nebūtų kompensacijų, žmonės už dujas mokėtų maždaug du kartus daugiau.

„Kai yra vienas tiekėjas visiems, tai jis turi galimybę reguliuotojo pagalba tą riziką perkelti vartotojams“, – teigė D. Misiūnas.

Per vasarą „Ignitis“ turi nuspręsti, kaip dujas pirkti kitiems metams. Jis viešina metodikas, kad visi, turintys pastabų ir siūlymų, sakytų dabar, o ne po žiemos. Tačiau kitiems metams fiksuoti galima ne dabartinę žemą kainą, o prognozuojamą po naujųjų. Ji – beveik du kartus didesnė nei dabar.

„Mes turime žiūrėti į ateities sandorių kainą ir kokia kaina formuojasi tuo metu rinkoje. Toji kaina šiuo metu yra 50 Eur/MWh“, – teigė „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

Tačiau panašu, kad kitiems metams tikimasi ir žemesnių kainų. Pagal paviešintą metodiką, už dabar prognozuojamas kitų metų kainas galima užsakyti tik iki dešimtadalio dujų.

„Pagal siūlomą mechanizmą „Ignitis“ galėtų įsigyti ar apdrausti, sakykime, ne daugiau negu 10 proc. viso pirmojo ketvirčio gamtinių dujų kiekio“, – skaičiavo Valstybės energetikos reguliavimo tarnybos pirmininkas Renatas Pocius.

Svarstoma, ar galima dabar nusipirkti pigių dujų ir žiemai laikyti saugykloje Latvijoje. „Ignitis“ teigia, Latvijos saugykla Inčukalnyje – užimta. Jei ir pavyktų nusipirkti vietos, dabartinė žema dujų kaina didėtų bent ketvirtadaliu.

„Igničio“, reguliuotojo ir ekspertų vertinimais, galutinis dujų tarifas vartotojams kitais metais turėtų likti panašus kaip šiemet, bet gali nebereikėti kompensacijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (48)

Minde

Tai gal sumauti ignicio dykaduoniai gaunantis desimtatukstantines algas ir apmoka ta skirtuma?Aplamai arb sioje sumautije valstybėje atsako už tokias klaidas ar visiems viskas pohui nes zmogelis vis tiek susimokės

Dzūkelis

Nieko nuostabaus nes čia LIETUVA, čia negali niekas pigti, išskyrus eilinių gyventojų ne valdžiažmogų ir vertelgų,pajamas. Visiems aišku kad kainas Lietuvoje lemia vertelgų, verslininkais jų nepavadinsi nors jie tokiais save laiko, beribis godumas ir dar didesnis godumas tų kam privalu tai kontroliuoti, ir kol Lietuvos gyventojai nesukils, kas nelabai tikėtina, tol nesusiklaususiai avių bandai dirs kailį, nes toks yra senojo ožio Lietuvos naikinimo planas, o valdžios žmogai šokdami pagal jo bliaunamą meliodiją tau uoliai vykdo. TIK ar..........

Senukas

Naikinami pensininkai,kurie turi dujomis sildomus namus, nes kompensacijas galima gauti tik 50 simciai kvadratiniu metru . Juk turime laiva ,o dujos brangiausios tarp kaimynu! Arba dujas piginkite, arba pensijas didinkite,arba daugiau i valdzia nebusit isrinkti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS