A. Dulkys: Lietuva ruošiasi donuoti dar vakcinų, vykdyti mainus su Norvegija | Diena.lt

A. DULKYS: LIETUVA RUOŠIASI DONUOTI DAR VAKCINŲ, VYKDYTI MAINUS SU NORVEGIJA

Lietuva ruošiasi donuoti dar koronaviruso vakcinų, taip pat planuojama įvykdyti dar vienus vakcinų mainus su Norvegija, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Visos Vyriausybės donavimo programos, ką mes esame numatę Ukrainai, Moldovai, Sakartvelui, Armėnijai, Taivanui – praktiškai visas procesas yra įvykdytas, liko tik viena siunta į Ukrainą, dokumentų sutvarkymo reikalas ir iš principo su Užsienio reikalų ministerija jau yra dirbama ir mes skaičiuojamės, Užsienio reikalų ministerija dirba prie kitų galimų donavimo aspektų kitoms šalims tiek „AstraZenecos“, tiek „Pfizer“ gamintojų vakcinų kontekste“, – Vyriausybės pasitarime trečiadienį sakė A. Dulkys.

Lietuva yra paaukojusi 200 tūkst. vakcinos nuo koronaviruso dozių Rytų partnerystės šalims. 100 tūkst. vakcinos dozių numatyta skirti Ukrainai, 11 tūkst. – Moldovai, 15 tūkst. – Sakartvelui. Dar 20 tūkst. kompanijos „AstraZeneca“ dozių yra numatyta Taivanui.

Iki šiol aukoti dėl sutarčių ypatumų buvo galima tik „AstraZenecos“ vakciną, tačiau, pasak ministro, artėjama dėl susitarimo su „Pfizer“ bendrove, kuris leistų paaukoti šio gamintojo vakcinos Ukrainai.

„Didžiausias progresas šiuo metu yra su Ukraina, nes priešingai nei „AstraZeneca“ gamintojas, „Pfizer“ su kiekviena valstybe atskirai žiūri tuos susitarimus. Arčiausiai esame dėl Ukrainos ir žinome, ko jie norėtų“, – sakė ministras.

Pasak jo, šiuo metu yra skaičiuojama, kokį šios vakcinos rezervą valstybei reikia pasilikti.

„Dabar mes tik skaičiuojame, kiek šiems metams, nes norime pasižiūrėti „Pfizer“ tokiu būdu, kad, vienas dalykas, matome, kad judame link trečios, pastiprinančios, dozės tam tikroms grupėms – norime, kad užtektų, nes čia būtent „Pfizer“ reikia, norime, kad užtektų Ukrainai ir dar norime pasižiūrėti, jeigu bus galimybės, dar šiais metais galbūt atlikti dar vienus mainus su Norvegija dėl „Janssen“, – sakė A. Dulkys.

Lietuva jau anksčiau yra išmainiusi su Norvegija 100 tūkst. „Pfizer“ vakcinos dozių į atitinkamą kiekį „Janssen“ vakcinos. Šios vakcinos vėliau turės būti grąžintos.

Vienos dozės „Janssen“ vakcina yra populiari tarp Lietuvos gyventojų, tuo tarpu Norvegijoje jaučiamas didesnis „Pfizer“ vakcinos poreikis.

Statistikos departamento duomenimis, iš viso Lietuva yra sulaukusi daugiau nei 4,151 mln. skiepų dozių, iš jų sunaudota daugiau kaip 2,914 mln. dozių.

Nepanaudota šiuo metu apie 1,237 mln. vakcinos dozių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

F

Skiepaitai pinigai valdžios žmogus nerūpi

Anonimusas

Skaiptom tarp eiluciu: "Lietuvoje daugiau niekas nebenori buti laboratorinemis ziurkemis...."

pasakų aš

jau vaikystėje prisiklausiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS