Dvasininkai piktinasi: tikintieji vis dažniau į bažnyčią ateina lyg į paplūdimį | Diena.lt

DVASININKAI PIKTINASI: TIKINTIEJI VIS DAŽNIAU Į BAŽNYČIĄ ATEINA LYG Į PAPLŪDIMĮ

  • 23

Svilinant karščiams, gyventojai vis drąsiau demonstruoja kūną ne tik paplūdimyje, bet ir mieste. Nevengiama apsinuoginus peržengti ir bažnyčios slenkstį, praneša LNK.

Garliavos Švč. Trejybės parapijos klebonas Gintaras Urbšas ne tik prieš kamerą, bet ir socialiniame tinkle išdėstė, kaip apsirengus į bažnyčią eiti nederėtų. Esą karštomis dienomis žmonės nepaiso etiketo.

„Apsinuoginimas visai netinka bažnyčiai. Nuogas pilvas arba pečiai nuogi... Kitose bažnyčiose yra netgi tokie paveikslėliai, kokia apranga netinkama: trumputis sijonas, maikė, trumpi šortai“, – vardijo G. Urbšas.

Klebonas sakė, kad dažnai tikintieji į bažnyčią ateina lyg į paplūdimį: „Avalynė tikrai nesiskiria kartais nuo tokios, su kuria išeitum į sodą pasivaikščiot, išeitum į pliažą. Tai kartais nesiskiria ta avalynė. O ji irgi turėtų skirtis“.

Garliavos Švč. Trejybės parapijos „Facebook“ nuotr.

Kauniečiai dėl aprangos bažnyčioje turi skirtingas nuomones. Vieni teigė, kad gerbiant bažnyčią reikėtų pasipuošti, o ir jos aplinka skatina jaustis iškilmingiau. Kiti manė, kad puošni apranga tokiame karštyje – perdėta.

Apsinuoginimas visai netinka bažnyčiai. Nuogas pilvas arba pečiai nuogi...

Klebonas sakė, kad į Dievo namus reikia eiti apsirengus šventiškai: „Čia ateini gi garbinti Dievo, ateitini į jo akivaizdą. Kaip prezidento priėmime yra atitinkamai apsirengiama, taip ir čia tas pats. Čia dar labiau turėtų būti toks pagarbumas“.

Dvasininkai sako, kad aprangos problema pradėjo ryškėti pastaraisiais metais.

„Anksčiau todėl buvo mažiau tų klausimų, nes visi savaime lyg ir žinojo. Ir tos taisyklės padorios aprangos iš esmės sutapo su visuomenėje egzistuojančiomis taisyklėmis. Nebuvo tokio didelio skirtumo tarp religinės erdvės ir viešosios“, – kalbėjo Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto dekanas Benas Ulevičius.

B. Ulevičius sakė, kad aprangos etiketas bažnyčioje – visur skirtingas: „Pavyzdžiui, Amerikoje gali pamatyti Šv. Mišių, kur visi stovi tikrai su kostiumais, ilgomis suknelėmis. Taip pat gali būti tokios mišios, kur visi su šortais atėję, nes jaunimo grupės“.

Etiketo žinovas Giedrius Drukteinis sakė, kad nors griežtų taisyklių aprangai nėra, visgi Dievo namai netoleruoja nuogo kūno ir čia svarbiausia – ne patogumas, o kultūringumas: „Mes, žmonės, dažnai esame priversti apriboti save, nes pats žodis „kultūra“ savo prigimtimi reiškia „draudimą“, „ribas“. Kultūringas žmogus yra ne tas, kuris žino, kokia ranka šakutę paimti, bet tas, kuris žino ribas savo balso tono, aprangos, bendravimo“.

Taigi einant į bažnyčią vyrams rekomenduojama dėvėti ilgas kelnes arba bent jau ilgesnius šortus ir marškinius, o moterims – kuo mažiau atviras sukneles.

GALERIJA

  • Dvasininkai piktinasi: tikintieji vis dažniau į bažnyčią ateina lyg į paplūdimį
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Rusu baznycioje

Rusu i baznycia neiseisi neuzsidengusi galva ir pecius,kad tik nesimatytu joks apnuogimimas,dar butina,kad moteris butu svari,( menstruacijos kai buna) ,negali eiti,toks tikejimas.BAZNYCIA DIEVO NAMAI,privalo buti pagarba ir Dievui ir sau.Taip,per daug zmones laisvi net Baznycioje.

ALGIS

Broliai Gataveckai pas PREZIDENTĘ , Į PRIĖMIMĄ ATĖJO SUDRISKUSIAIS DŽINSAIS

Tomas

T.y be pinigų ir su užkandžiais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS