Dveji metai be cigarečių | Diena.lt

DVEJI METAI BE CIGAREČIŲ

Per dvejus metus – tiek galioja draudimas rūkyti viešojo maitinimo įstaigose – nuogąstavimai, kad sumažės klientų, nepasitvirtino.

Norvegės – kaip namie

"Retsykiais parūkau, bet, manau, gerai, kad kavinėse neberūkoma. Pagaliau gali ateiti pasėdėti ir žmonės su mažais vaikais. Anksčiau draugai, norėdami pabūti kavinėje, ieškodavo, kur palikti atžalas. Tiems, kas rūko, tikrai nėra sunku išeiti į lauką", – svarstė Vaidotas, atėjęs pietauti į "Šaulio" restoraną Laisvės alėjoje. Dabar restorane cigaretės jis pasigenda daug rečiau, o anksčiau traukdavo vieną po kitos. "Eiti rūkyti į lauką, ypač kai šalta, nelabai norisi. Tad dabar ir sveikiau, ir kitiems geriau", – agitavo Vaidotas.

Jam pritarė kita restorano lankytoja Giedrė: "Kai būdavo galima prisidegti cigaretę, tai ir prisidegdavai. Dabar, kai negalima, tai ir nereikia." Mergina prisipažino nerūkanti antrą savaitę. Jos draugė Renata atkreipė dėmesį, kad draudimas rūkyti pasitvirtina ten, kur žmonės ateina pavalgyti. Tačiau, išsirengus į naktinį klubą, jai nėra smagu, kai prie durų rikiuojasi būriai rūkalių, pro kuriuos sunku prasibrauti.

"Užėjus į restoraną su kūdikiu, nebereikia ieškoti vietos, kur pasislėpti nuo dūmų. Įstatymo žmonės laikosi, tik gaila, kad daugiabučių namų laiptinėse vis dar rūkoma", – kaunietė Judita norėtų išplėsti viešąsias nerūkymo zonas.

Laisvės alėjoje prie restorano durų sutiktos trys viešnios iš Norvegijos su cigaretėmis rankose nereiškė jokio nepasitenkinimo, kad tenka šalti lauke. Moterys nevilkėjo paltų ar striukių. "Greitai parūkysime ir smuksime vidun", – kvatojo užsienietės. Draudimas rūkyti restoranuose galioja ir jų gimtojoje šalyje.

Norvegės prisipažino, kad draudimas priverčia dūmą užsitraukti rečiau, tačiau daugelis jų tautiečių šią tvarką sveikina. Vis tik pašnekovėms abejonių kelia, ar reikia versti eiti laukan rūkalius, atėjusius į naktinį klubą ar vakarėlį. Specialiai rūkyti įrengtų patalpų norvegėms neteko matyti.

Prie kito Kauno restorano sutiktas rašytojas Gintaras Patackas savo nuomonę apie prieš dvejus metus įsigaliojusį draudimą rūkyti reiškė dviprasmiškai: "Įstatymas man patinka – pagaliau gal mesiu rūkyti, bet dabar man gresia ne plaučių vėžys, o plaučių uždegimas. Matote, neprakalbu."

Vaikščiojimas rūkyti laukan, jo teigimu, yra antisanitarinis ir antihumanistinis. Įstatymo leidėjai esą perlenkė lazdą. "Suprantu, kad Ispanijoje žiemą rūkyti lauke yra šilčiau nei Lietuvoje. Vienintelė išeitis – mesti rūkyti. Arba gal Latvijos proletariatas pradės rinktis prie Lietuvos Seimo ir pakeis įstatymą?" – ironizavo G.Patackas, per kelias minutes trukusį pokalbį spėjęs užsidegti antrą cigaretę. "Belieka uždrausti restoranuose gerti. Ir apskritai, kam tie restoranai?" – pajuokavo rašytojas, dažnai matomas tokiose Kauno įstaigose.

Sumažėjo išlaidos elektrai

Restorano "Šaulys" vadovas Rimgaudas Vaščila džiaugėsi, kad, uždraudus kavinėse rūkyti, padaugėjo lankytojų, kurie prieš tai vengė prirūkytų patalpų. Ypač pagausėjo svečių su vaikais ir kūdikiais.

R.Vaščilos teigimu, rūkantieji taip pat palankiai vertina draudimą, nes taip esą surūko gerokai mažiau cigarečių. Tiesa, klientų, mėgdavusių trumpam prisėsti prie baro ir rūkant išgerti kavos puodelį, sumažėjo. "Kai kurie dabar pasiima kavos puodelį ir su juo rankoje išeina parūkyti į lauką", – kaip atkaklūs rūkaliai sukasi iš padėties šypsodamasis pasakojo restorano vadovas.

Draudimas rūkyti išėjo į naudą ir darbuotojams. Anksčiau jų drabužiai po darbo dienos būdavo smelkte persismelkę tabako dūmais. O restorano "Šaulys" barmenas Vytautas mena, kaip padavėjoms į šiukšliadėžę vis tekdavo kratyti cigarečių nuorūkas ir keisti pelenines. Dabar šio papildomo darbo nebeliko.

"Būdavo žmonių, kurie įsitaisę prie baro traukdavo cigaretę po cigaretės be perstojo. Kartais penktadieniais pas mus nuo dūmų būdavo balta kaip pirty, ventiliacija nespėdavo jų ištraukti", – vaizdžiai pasakojo Vytautas. Uždraudus rūkyti, "Šaulio" restoranas sutaupė. "Elektros sąnaudos labai sumažėjo, nebereikia jungti galingų ventiliatorių ir varyti į lauką šilumos", – aiškino R.Vaščila.

Įtartinuosius seka akimis

Kito Laisvės alėjoje esančio restorano "Miesto sodas" salės vadybininkas Eugenijus aiškino, kad įrengti specialias patalpas rūkyti nėra galimybių, tad visiems jų klientams tenka nuolankiai eiti laukan. Svečių dėl to nesumažėjo ir nebuvo nė vieno, kuris ignoruotų draudimą rūkyti. Tiesa, pasitaikė vienas kitas užsienietis, kuris buvo beužsidegąs cigaretę. Įspėjimo sulaukė ir vienas vokietis, išsitraukęs pypkę. Tada jis paprašęs leisti neuždengtą pypkę bent dantyse palaikyti.

"Na, o mes, darbuotojai, labai patenkinti, nes kvėpuojame sveiku oru", – tvirtino Eugenijus. Vis tik restorano darbuotojai turi papildomo darbo: tenka sekti akimis, kai atsistoję ir apsirengę klientai išeina laukan patraukti dūmo – ar tik neiškeliaus visai neapmokėję sąskaitos.

"Įtartinus klientus, pavyzdžiui, jaunuolius, kurių sąskaita įtartinai didelė, stebime. Jei jie pakyla nuo stalo, paprašome pirma apmokėti sąskaitą. Viduje baimės jausmas visada kirba, nes nuostolius tektų padengti mums", – atvirai kalbėjo Eugenijus. Vis tik dauguma "Miesto sodo" svečių yra sąžiningi, išėję parūkyti nepabėga neatsiskaitę.


Aurelijus Veryga


Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas (foto – 14 diena, medicina Veriga Bankevičienė)

Tyrimų, kurie skaičiais iliustruotų, kaip per pastaruosius dvejus metus pakito rūkymo paplitimas Lietuvoje, kol kas nėra atlikta. Tačiau apklausos parodė, kad rūkaliai keitė įpročius. Nebūtinai visiškai atsisakė tabako, bet nemažai rūkančiųjų ėmė rūkyti mažiau.

Draudimas rūkyti viešosiose maitinimo įstaigose įgyvendinamas labai gražiai, kai kurie mano kolegos iš kitų Europos šalių tuo stebisi. Pavyzdžiui, Rusija įsiveda įvairių rūkymo apribojimų, bet niekas jų nesilaiko. Kolegos iš Rumunijos pasakojo, kad apie 90 proc. rumunų apklausos metu pareiškė nesilaikysiantys draudimų rūkyti, jei tokie bus įvesti.

Lietuvoje jau nebeliko ką bausti už minėto įstatymo pažeidimus. Toks jausmas, kad žmonės baigia pamiršti laikus, kai buvo galima rūkyti kavinėse. Niekas apie tai nebediskutuoja. Lietuvoje įsisteigė tik vienas oficialus pypkių ir cigarų klubas.


Eglė Dilkienė


Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė

Problemos dėl draudimo rūkyti restoranuose beveik niekas nebekelia. Iš pradžių gal ir buvo nuogąstavimų, kad ateis mažiau klientų, sumažės įstaigų apyvarta, bet taip nenutiko. Grynu oru patenkinti ir restoranai, ir klientai. Rūkantieji, kurie anksčiau vaikščiojo į restoranus, ir toliau į juos eina. Gal tai kiek didesnė problema naktiniams klubams, diskotekoms. Prie šių įstaigų atsirado naujas reiškinys – rūkančiųjų lauke elgesys. Grupės rūkalių kelia triukšmą, šiukšlina aplinką, tuo piktindami aplinkinius gyventojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Saulius1

O juk pradžioj buvo tiek triukšmo. Bet juk tas pats bus ir su draudimu naktimis pardavinėt alkoholį - tai juk išties nėra pirmo būtinumo prekė.

RaimundasJankus

Esu patenkintas, kai eidamas i ta patalpa, pvz., kavine, kai nerukoma, geriau jautesi ..

yvasone

Šalkit durniai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS