Dvi teisėjos nusišalino nuo R. Šukio skundo VSD nagrinėjimo | Diena.lt

DVI TEISĖJOS NUSIŠALINO NUO R. ŠUKIO SKUNDO VSD NAGRINĖJIMO

Vilniaus apygardos teismo teisėjos Loreta Bujokaitė ir Jūra Marija Strumskienė šią savaitę nusišalino nuo buvusio ministro Raimondo Šukio ieškinio Valstybės saugumo departamentui (VSD) dėl garbės ir orumo įžeidimo nagrinėjimo.

Buvęs politikas teismui ginčija žvalgybos informaciją, prieš pora metų pateiktą parlamentinį tyrimą atlikusiam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK). R. Šukio teigimu, komitetui pateiktoje pažymoje teiginiai apie jį neatitinka tikrovės, žemina jo garbę ir orumą, todėl turi būti paneigti.

Kaip BNS informavo teismo atstovė Lina Nemeikaitė, teisėjos nuo bylos nusišalino, nes užpernai nagrinėjo bylą, kurioje ieškinį VSD dėl toje pačioje pažymoje paskleistų faktų buvo pareiškęs koncernas „MG Baltic“.

Koncerno ieškinio dėl žalos atlyginimo už dalykinės reputacijos pažeidimą nagrinėjimo metu teisėjos jau pasisakė, kad pažymoje paskleista informacija negali būti laikoma žiniomis, svarstant tai civilinio kodekso straipsnio, nustatančio dalykinės reputacijos ar garbės ir orumo pažeidimo ribas, kontekste.

„Teisėjų vertinimu, abiem atvejais nagrinėtų klausimų (...) ryšys yra pernelyg artimas. Atsižvelgiant į tai bei į teismo nešališkumo kriterijus, tokia situacija objektyviai byloje asmenims gali sukelti abejonių dėl teisėjų šališkumo“, – sakė L. Nemeikaitė.

Pats R. Šukys BNS sakė nežinojęs, kodėl teisėjos nusišalino ir teigė tik gavęs teismo nutartį be jokios argumentacijos.

„Tada galbūt ir pagrįstas toks nusišalinimas, jei ten yra jau išsakyta jų pozicija ir ta pozicija gali sukelti abejonių dėl nešališkumo teismo, tuomet gal ir teisingas nusišalinimas“, – sakė buvęs politikas BNS perpasakojus teisėjų motyvus.

R. Šukys svarstė, ar buvo būtina tai daryti, tačiau sutiko, kad „sudėtingoje byloje su neeiline institucija“ geriau nesukelti jokių abejonių.

Šis ieškinys Vilniaus apygardos teismą pasiekė po to, kai buvęs ministras apeliacine tvarka apskundė birželio pradžioje priimtą Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą. Pirmosios instancijos teismas jo ieškinį dėl garbės ir orumo įžeidimo tuomet atmetė.

Minėtoje VSD pažymoje R. Šukys minimas kaip proceso dalyvis, kai koncerno „MG Baltic“ atstovai bandė daryti įtaką tuometinei Arūno Valinsko vadovautai Tautos prisikėlimo partijai. Anot VSD, R. Šukys aptarinėtas kaip galimas kandidatas į Seimo pirmininkus, ministrus. VSD medžiagoje politikas minimas kaip Liberalų sąjūdžio narys, nors niekada tai partijai nepriklausė.

Vilniaus miesto apylinkės teismas birželį nusprendė, kad VSD nepaskleidė tikrovės neatitinkančios informacijos, nes ją pateikė išimtinai NSGK prašymu ir neatskleidė jos jokiems kitiems asmenims.

Teismo nutartyje pabrėžta, kad VSD visą informaciją rinko remdamasi Žvalgybos įstatymu, o pačioje pažymoje pateikta „apibendrinta informacija apie koncerno „MG Baltic“ bandymus paveikti valstybės institucijas, politikus ir politinius procesus, daryti poveikį teisėsaugos ar kitoms kontroliuojančioms institucijoms, visuomenės informavimo priemonių pasitelkimą verslo interesams įgyvendinti“.

Pasak teismo, tokia informacija negali būti patikrinama tiesos kriterijumi, nes ji savo prigimtimi labiau atitinka nuomonę ar prielaidą, ypač atsižvelgiant į formuluotę „VSD vertinimu“.

R. Šukys po šio sprendimo sakė, kad teismo argumentai jo neįtikino, tačiau skundo motyvų plačiau nekomentavo. Jis teigė neatmetantis galimybės po apeliacinės instancijos, jei sprendimas jo netenkins, kreiptis ir į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą.

Seimas po parlamentinio tyrimo konstatavo, kad „MG Baltic“ veikla kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Koncernas tyrimą yra pavadinęs politiniu farsu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS