E. Dobrovolska: pirmą kartą bus apdovanotas geriausiai Konstituciją išmanantis pasaulio lietuvis | Diena.lt

E. DOBROVOLSKA: PIRMĄ KARTĄ BUS APDOVANOTAS GERIAUSIAI KONSTITUCIJĄ IŠMANANTIS PASAULIO LIETUVIS

Jau tradicija tapęs Konstitucijos egzaminas spalio 25 dieną ir vėl kvies nuotoliniu būdu pasitikrinti, kaip gerai išmanome svarbiausią šalies įstatymą. Pirmą kartą egzaminas vyks neišskiriant neįgaliųjų kaip atskiros grupės piliečių ir bus suteikiama galimybė savo žinias pasitikrinti ir visuose šalies pataisos namuose. Be to, pirmą kartą bus pagerbtas ir apdovanotas geriausiai Konstituciją išmanantis pasaulio lietuvis.

Pasak teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, tai, kad egzaminas nuo praėjusių metų, kai pasaulį buvo sustabdžiusi pandemija, vyksta tik nuotoliniu būdu, suteikė dar daugiau privalumų jo dalyviams planuojant savo laiką ir dienos darbus. Kartu jį paprasta laikyti ir gyvenant užsienyje. Egzamino puslapis yra pritaikytas neregiams ir silpnaregiams.

„Tikimės, kad ši pilietiškumo, sąmoningumo, bendrystės ir atsakomybės tradicija šiemet sujungs viso pasaulio lietuvius ir Konstituciją mylinčius, gerbiančius žmones. Tai – pilietinės atsakomybės išraiška, nes savo teisių, pareigų žinojimas ir gynimas kasdien leidžia kurti teisingą, atvirą, darnią, aktyvią visuomenę, kuri stiprina valstybingumo pamatą. Svarbu ir tai, jog laikant šį egzaminą kiekvienas gali pajusti, kad Konstitucijoje įtvirtintos nuostatos yra lyg moralinis kompasas kiekvienam asmeniškai ir visai valstybei. Kviečiu visus spalio 25 dieną prisijungti prie šios pilietinės iniciatyvos ir savo pavyzdžiu įkvėpti šalia esančius. Pasitikime Lietuvos Respublikos Konstitucijos dieną dalyvaudami ne tik teisinių žinių patikrinimo, bet ir pilietiškumo egzamine. Pagarba ir išmanymas pagrindinio aukščiausio mūsų šalies įstatymo – yra teisinės brandos bei demokratiškos ir stiprios valstybės kūrimo pagrindas“, – sakė E. Dobrovolska.

Išmėginti jėgas kasmetiniame Konstitucijos žinovų iššūkyje galima spalio 25 d. prisijungus prie svetainės čia.

Prie egzamino kviečiami aktyviai jungtis užsienio šalių lietuviai.

Nugalėtojams Konstitucijos egzamino globėjas prezidentas Gitanas Nausėda įsteigė specialų prizą, taip pat laimėtojų lauks Teisingumo ministerijos dovanos: planšetiniai kompiuteriai, elektroninės skaityklės, belaidės ausinės, išmanieji laikrodžiai, suteiksiantys galimybių ir toliau plėsti teisinių žinių akiratį.

Egzamine dalyvaus 3 atskiros dalyvių grupės: teisinį išsilavinimą turintieji ar teisę studijuojantieji, moksleiviai bei kiti asmenys.

Apdovanojimų sulauks: geriausiai Konstituciją išmanantis moksleivis (pagal klases); geriausiai Konstituciją išmanantis studijuojantis teisę ar teisinį išsilavinimą turintis asmuo; geriausiai Konstituciją išmanantis pilietis; aktyviausia mokykla; vyriausias dalyvis; geriausiai Konstituciją išmanantis pasaulio lietuvis.

Konstitucijos egzamino klausimynas yra parengtas vienas visoms dalyvių grupėms sudėtingėjančia tvarka. Klausimai bus pateikti su keturiais atsakymų variantais, iš kurių reikės pasirinkti vieną teisingą, taip pat bus vienas atviras klausimas.

Egzamino laimėtojais taps tie dalyviai, kurie pateiks daugiausiai teisingų atsakymų į uždaro tipo klausimus ir tiksliausiai bei kūrybiškiausiai atsakys į atvirą klausimą. Surinkus vienodą balų skaičių, bus atsižvelgiama į egzamino užduočių sprendimo laiką.

Nugalėtojai bus paskelbti per dvi darbo dienas po egzamino.

Konstitucijos egzamino užduotis rengė ir nugalėtojus išrinks kompetentinga komisija: Konstitucinio Teismo pirmininkė prof. Danutė Jočienė, Mykolo Romerio universiteto profesorius dr. Vytautas Sinkevičius, Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas prof. Dainius Žalimas, Konstitucinio Teismo teisėjas prof. Vytautas Mizaras, Kauno Juozo Urbšio katalikiškos pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Virginija Mikutavičiūtė ir Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo mokyklos istorijos mokytoja metodininkė Edita Mačiulaitienė.

Pernai aktyviausi Konstitucijos egzamino dalyviai buvo iš Vilniaus, Kauno, Alytaus, Marijampolės bei Mažeikių. Vyriausia dalyvė, Konstitucijos egzaminą laikiusi pirmą kartą, buvo 79 metų.

Nuo 2007 metų Konstitucijos žinias jau pasitikrino maždaug kas septintas šalies gyventojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Blusius

Blogai ,kad Konstitucija pažeidinėja pati valdžia ir ji tampa popieriumi....

Lietuva čia

Nenori pyktis su Lenkija, todel ir apdovanoja už, bet ka.

Anonimui Pydarui

Tokios ožkos dar paieškoti reikia! Bet liaudis tokie šaunuoliai, rado?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS