Eksperto patarimai, galintys išgelbėti gyvybes: kas turi būti išvykimo krepšyje? | Diena.lt

EKSPERTO PATARIMAI, GALINTYS IŠGELBĖTI GYVYBES: KAS TURI BŪTI IŠVYKIMO KREPŠYJE?

  • 31

Išvykimo krepšys reikalingas ne tik dėl karo, išvykimo krepšys reikalingas kasdien, pravartu jį turėti spintoje, po ranka, kad esant reikalui jį būtų galima greitai pasiekti ir iškeliauti, jeigu to prireiktų.

Kam to reikia, LNK reportaže pasakoja civilinės saugos skyriaus vyresnysis specialistas Paulius Rinkevičius.

– Kodėl išvykimo krepšys reikalingas, nebūtinai esant karo grėsmei?

– Išvykimo krepšys yra svarbus kiekvienam iš mūsų kaip namo gyventojui ar pasiruošti ekstremaliai, ar bet kokiai kitai situacijai, kuri gali įvykti ir atsitikti.

Išvykimo krepšį galima turėti nebūtinai karo metu, jį galima turėti ekstremaliai situacijai, bet kokiam įvykiui. Pavyzdžiui, atsitikus kokiai nelaimei kaip Viršuliškių 101 gaisras, kuris įvyko Vilniaus mieste. Žmonės turėjo labai mažai laiko. Vos kelias minutes, kai galėjo pasiimti pačius svarbiausius daiktus ir jiems reikėjo evakuotis iš degančio namo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kas yra svarbiausia išvykimo krepšyje, ką būtina įsidėti?

– Komplektuojant išvykimo krepšį svarbu suprasti vieną momentą: šeimoje yra ne vienas asmuo, ir nebūtinai mes vyrai esam patys stipriausi šeimoje, dažnai būna moterys už mus stipresnės, todėl svorį visada reikia skirstytis. Šeimoje lygiai taip pat, jei yra moterų, vaikų, visa šeima turi skirstytis svorį ir privalu atsižvelgti į galimybes. Jeigu neturime didelio išvykimo krepšio, galima turėti ir išvykimo dėžę, pavyzdžiui, plastikinių kampų dėžė, į kurią sukrauti svarbiausi dalykai.

– Koks turi būti išvykimo krepšys? Ar galima turėti kariškų spalvų išvykimo krepšį?

– Jeigu jau nuspręsta daryti ir komplektuoti išvykimo krepšį, geriausia pirkti ryškų išlikimo krepšį, kad visi mus matytų, o ne kamufliažinių spalvų, tam, kad dėmesys kristų ir mus matytų, einant gatve, jog esame civiliai, paprasti asmenys.

Cigaretės yra geras dalykas vienareikšmiškai vien dėl to, kad jas būtų galima išmainyti.

– Ką dedame į krepšį?

– Vieni iš svarbiausių ir pagrindinių dalykų yra rūbai. Kaip vairuotojai pavasarį keičia padangas, taip reikia peržiūrėti drabužius. Dalį šiltų drabužių pasiliekam, nes ne visos vasaros pas mus būna šiltos. Gali būti įvairių situacijų, gali tekti miegoti miške.

Toliau yra maistas, maisto daviniai, konservai ir panašiai.

– Reikia turėti ir higienos, medicinos priemonių?

– Vienareikšmiškai. Vienas iš pagrindinių ir svarbiausių dalykų yra vaistinėlė. Būtinai turi būti vaistai nuo skausmo, virškinimo vaistai. Įsivaizduokime, valstybė nori, kad pilietis būtų pasiruošęs išgyventi 72 valandas – tris paras. Jeigu maitinsimės šokoladais, sausainiais ir kitais sausais dalykais, mūsų skrandis tikrai nedainuos ir jam reikės pagalbos. Dėl to reikalingi vaistai virškinimui. Žinoma, nuo temperatūros, nuo skausmo, visi šitie dalykai yra labai svarbūs.

Vilniečiams ir visiems kitiems, kuriems aktualu, kai šalia yra nedraugiškas kaimynas, Astravo atominė elektrinė, privalome turėti kalio jodido tabletes.

Dažniausiai darbe ar kitur su savimi turime namų ar mašinos raktus. Būna metalinės kolbos, su gumele, kad įmetus į vandenį jų vidus išliktų sausas, jas galima prisikabinti prie raktų. Kalio jodido tabletes galima ten ir laikyti.

Palinkėsiu, kad visi turėtume išvykimo krepšį, bet kad jo niekada neprireiktų.

– Reikia turėti ir grynųjų pinigų, jei dingtų internetas ar prie bankomatų nutįstų eilės. O kam cigaretės reikalingos?

– Cigaretės yra geras dalykas vienareikšmiškai vien dėl to, kad jas būtų galima išmainyti. Nepopuliariname, nepropaguojame ir nerekomenduojame rūkyti, bet turėti verta. Tas pats su aukso dirbiniais. Visa tai yra pravartu, nes galima išmainyti į kokį kitą daiktą.

– Gimimo liudijimas, pasas, asmens tapatybės kortelė, o kam reikia artimųjų nuotraukų?

– Įsivaizduokite, telefonas išsikrovė, poverbankas irgi išsikrovė, sakykime, kad turime saulės elementą, bet saulės nėra. Atsitiko nelaimė ir susitikome kolektyviniame gynybos statinyje, o mūsų artimiausias žmogus pasimetė ir mes neturime parodyti, kaip jis atrodo. Nesame dailininkai, tikrai nenupiešime ir neparodysime, kaip atrodo mūsų, pavyzdžiui, vaikas. Tam ir yra reikalinga paprasčiausia nuotrauka.

– Nedidelis radijas reikalingas naujienoms, o radijo stotelės?

– Radijo stotelės reikalingos, jei atsitinka kitokia situacija. Išsitraukiame telefoną, ten ryšio nėra, susisiekti su artimaisiais negalime. Tarkime, kad planas yra, šeima vyksta į sutartą vietą. Vyksta du šeimos automobiliai, o ryšio nėra. Kaip sukomunikuoti? Tarkime už kilometro kelias užverstas. Tuomet ir sakome, nevažiuok pas mane, čia kelias užverstas, grįžk.

– Yra ir vaikų krepšio išvykimo turinys. Ką čia galima rasti, ko nėra pas suaugusiuosius?

– Iš esmės tai yra tie patys daiktai, kuriuos turi ir suaugę. Priklauso nuo tėvų, ką jie rekomenduoja, bet čia gali būti ir saldesnis gėrimas. Iš esmės visi renkamės pagal save, nesvarbu, tai vaikiškas ar suaugusiojo išvykimo krepšys. 80 proc. ir daugiau mes jau turime iš šių daiktų namuose, juos tik reikia susirinkti į vieną vietą ir laikyti. Palinkėsiu, kad visi turėtume išvykimo krepšį, bet kad jo niekada neprireiktų.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

verneris

Vokiečiai vyresni turi namuose išvykimo į ligoninę krepšį.Mes turime visada tokį ligoninės krepšį .Bet reikia žinoti kur vyksim ir kiek laiko ? Kokia prasmė to krepšio niekas iš LT neišvyks .Mes katile .Tik išskristi gal kam pavyks .

Amen

Nustokit mus gąsdinti

Joo

Rinkit į prezidentus visokias šimonytes, nausėdas žalimus ir vėgeles tai tikrai reikės susikrauti terbas. Aš balsuosiu už tuos kur nepalaiko ir nekursto karo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS