Per EP rinkimus fiksuojant kibernetines atakas užsienyje, Lietuva sako esanti pasiruošusi | Diena.lt

PER EP RINKIMUS FIKSUOJANT KIBERNETINES ATAKAS UŽSIENYJE, LIETUVA SAKO ESANTI PASIRUOŠUSI

Per Europos Parlamento (EP) rinkimus užsienyje fiksuojant prorusiškų programišių atakas, Nacionalinis kibernetinis saugumo centras (NSKC) sako esantis pasiruošęs reaguoti į panašius incidentus Lietuvoje.

„Pačių rinkimų metu yra taikomos įvairios saugumo priemonės, apimančios tiek prevencinius veiksmus, tiek operatyvų reagavimą į galimus incidentus“, – komentare žiniasklaidai penktadienį nurodė centras.

Anot jo, EP rinkimų metu kibernetinį saugumą padės užtikrinti ne tik NKSC specialistai, bet ir Europos kibernetinio greitojo reagavimo komandos (angl. Cyber Rapid Reaction Team, CRRT) nariai.

„Nuo savaitės vidurio jie jau yra atvykę į Lietuvą ir kartu su NKSC specialistais visą savaitgalį atidžiai stebės kibernetinę erdvę ir bus pasirengę reaguoti į galimas grėsmes“, – teigia centras.

Nyderlanduose ketvirtadienį prasidėjus rinkimams į EP, kelios politinių partijų interneto svetainės patyrė kibernetines atakas.

Tokias atakas skelbia surengusi prorusiška programišių grupė „HackNeT“.

„Nyderlandai yra pirmoji šalis, kuri balsuoja už naująjį Europos Parlamentą“, – rašoma grupės pranešime socialiniame tinkle „Telegram“. – Taigi jie pirmieji nukentės nuo DDoS atakų.“

Pačių rinkimų metu yra taikomos įvairios saugumo priemonės, apimančios tiek prevencinius veiksmus, tiek operatyvų reagavimą į galimus incidentus.

Pastarosiomis savaitėmis „HackNeT“ teigė surengusi sėkmingų atakų prieš taikinius Švedijoje, Ispanijoje, kitose šalyse.

„NKSC yra susipažinęs su incidentais, įvykusiais Nyderlanduose, nuolat stebi kibernetinę erdvę ir keičiasi aktualia informacija apie kibernetines grėsmes su kitų ES valstybių kibernetinio saugumo centrais“, – nurodoma komentare.

Centras teigia nuo metų pradžios glaudžiai dirbantis su Vyriausiąja rinkimų komisija: per šį laiką atliktas rinkimams naudojamų sistemų kibernetinio saugumo rizikų vertinimas, surengti teoriniai mokymai ir pratybos rinkimų komisijų nariams.

Kibernetiniu saugumu besirūpinantys specialistai teigia, kad kol kas Lietuvoje panašių kibernetinių atakų per išankstinius rinkimus nefiksuota, tačiau gyventojus ragina būti budrius ir pranešti apie įtartinas veiklas.

Pagrindinė EP rinkimų diena Lietuvoje bus sekmadienį, šalyje bus išrinkta vienuolika europarlamentarų. Dėl šių mandatų varžosi penkiolika sąrašų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS