Etninės kultūros globos taryba siūlo keisti Suvalkijos pavadinimą į Sūduvos | Diena.lt

ETNINĖS KULTŪROS GLOBOS TARYBA SIŪLO KEISTI SUVALKIJOS PAVADINIMĄ Į SŪDUVOS

Etninės kultūros globos taryba (EKGT) siūlo keisti Suvalkijos pavadinimą į Sūduvos ir tai įtvirtinti įstatymo lygmeniu.

Apsvarsčiusi iniciatorių prašymą Etninės kultūros globos taryba siūlo „keisti Etninės kultūros valstybinės globos pagrindų įstatyme ir kituose teisės aktuose įtvirtintą etnografinio regiono pavadinimą Suvalkija (Sūduva) į pavadinimą Sūduva, arba bent Sūduva (Suvalkija)“, teigiama antradienį paskelbtame tarybos pranešime.

EKGT nurodo, jog jau prieš 20 metų kuriant tarybos padalinius etnografiniuose regionuose vietos gyventojai siekė, kad būtų įtvirtintas Sūduvos pavadinimas, tačiau tada tam pasipriešino Valstybinės lietuvių kalbos komisijos atstovai, argumentuodami, kad Sūduva yra istorinės srities pavadinimas, vartotinas daugiau istoriniame kontekste.

Tačiau EKGT pažymi, kad Sūduvos vardą renkasi daugelis bendruomenių įkurtų vietos veiklos grupių, įvairios asociacijos, sportinės komandos ir klubai, šis pavadinimas naudojamas pristatant regioną oficialiuose kelionių giduose ir pan.

Pasak tarybos, etnoregioninę tapatybę tyrinėjusios Almos Ragauskaitės vėlyviausi tyrimai rodo, kad šiame regione etnokultūrinė savimonė siejama su Sūduvos ir sūduvietiška tapatybe, kuri yra daug aktyvesnė už Suvalkijos ir suvalkietišką tapatybę.

EKGT taip pat nurodo, kad Sūduva yra seniausias regiono pavadinimas, jį sugrąžinti kaip pagrindinį siekta ir tarpukaryje. Skelbiama, kad regiono gyventojų etnosas ir dvasinis etnokultūrinis paveldas pradėjo formuotis iki XIX amžiaus pabaigos ir dar seniau, kai teritorija buvo vadinama Sūduva.

„Tuo tarpu Suvalkijos pavadinimas nėra etnonimas, jis sudarytas pagal kitoje valstybėje (Lenkijoje) dabar esančio miesto Suvalkai pavadinimą, kai carinės Rusijos laikais buvo įkurta Suvalkų gubernija, gyvavusi nuo 1867 metų iki Pirmojo pasaulinio karo. Sovietmečiu Suvalkijos pavadinimas, užgožiant Sūduvos pavadinimą, etnologų darbuose ir Lietuvos žmonių sąmonėje buvo įtvirtintas dirbtinai“, – nurodo EKGT savo sprendime.

Suvalkija (Sūduva) yra Lietuvos etnografinis regionas kairiajame Nemuno krante, apimantis didžiąją Lietuvos Užnemunės dalį – Marijampolės apskritį, tai yra Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Marijampolės, Šakių ir Vilkaviškio rajonus, Kauno rajono pietinę ir Prienų rajono vakarinę dalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

CCW

Vieną raidę užtenka pakeisti naujajam pavadinime ir praeis noras keisti.

Politkorekcija?

Tipo, kad lenkų neerzint?

o as siulau

Etninės kultūros globos tarybos pavadinima pakeisti i veltedziu ir veiklos imitatoriu globos taryba...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS