Europos deleguotąja prokurore paskirta J. Steponavičiūtė-Otto | Diena.lt

EUROPOS DELEGUOTĄJA PROKURORE PASKIRTA J. STEPONAVIČIŪTĖ-OTTO

  • 0

Europos deleguotąją prokurore paskirta Vilniaus apygardos prokurorė Jurgita Steponavičiūtė-Otto.

Kaip penktadienį informavo Generalinė prokuratūra, J. Steponavičiūtės-Otto paskyrimui pritarė Europos prokuratūros Kolegija, įvertinusi Lietuvos generalinės prokurorės Nidos Grunskienės teikimą.

Savo ruožtu N. Grunskienė kandidatę atsirinko prieš tai gavusi tris kandidatūras, jas pateikė Lietuvoje vykusios kandidatų į Europos deleguotuosius prokurorus atrankos komisija. Iš viso atrankos komisija Lietuvoje vertino keturis kandidatus.

Minėtos komisijos išvadose nurodoma, kad beveik šešiolika metų prokuratūroje dirbanti prokurorė J. Steponavičiūtė-Otto yra „aukštos profesinės kvalifikacijos, iniciatyvi, atsakinga, pareiginga“, taip pat sukaupusi reikšmingą patirtį organizuojant bei vadovaujant sudėtingiems ikiteisminiams tyrimams, kurie priskiriami ir Europos prokuratūros kompetencijai dėl nusikalstamų veikų ekonomikai ir finansų sistemai.

Pastaruoju metu prokurorė specializavosi organizuojant ir vadovaujant ikiteisminiams tyrimams dėl sukčiavimo bei nusikalstamų veikų, susijusių su turto pasisavinimu, iššvaistymu, nusikalstamu bankrotu, aplaidžiu bei apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu.

Prokurorė taip pat turi patirties vykdant baudžiamąjį persekiojimą dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų, yra bendradarbiavusi su Europos Sąjungos institucijomis, savo veikloje taikiusi įvairius tarptautinės teisinės pagalbos įrankius.

Kandidatė įvertinta ir už nuolat keliamą kvalifikaciją, dalyvavimą tiek nacionaliniuose, tiek tarptautiniuose prokurorų kvalifikacijos mokymuose, dalijimąsi patirtimi seminaruose apie ikiteisminių tyrimų problematiką smurto artimoje aplinkoje bylose, nusikaltimų intelektinei nuosavybei ir elektroninio piratavimo temomis.

Už J. Steponavičiūtės-Otto kandidatūrą balsavo visi penki Komisijos nariai.

Europos prokuratūra yra nepriklausoma Europos Sąjungos įstaiga, atsakinga už Sąjungos finansiniams interesams kenkiančių nusikalstamų veikų, įskaitant: sukčiavimą, korupciją, pinigų plovimą, tarpvalstybinį sukčiavimą PVM, tyrimą, kaltinamųjų baudžiamąjį persekiojimą ir perdavimą teismui. Europos prokuratūra pradėjo veiklą pernai birželį.

ES institucijos ir įstaigos, taip pat prie Europos prokuratūros prisijungusių 22 valstybių narių kompetentingos institucijos privalo pranešti Europos prokuratūrai apie visus nusikalstamus veiksmus, kuriais kenkiama ES biudžetui. Fiziniai asmenys taip pat gali pranešti apie įtariamus sukčiavimo atvejus ir kitas nusikalstamas veikas.

Iš viso Lietuvoje yra paskirti keturi Europos deleguotieji prokurorai. Be J. Steponavičiūtės-Otto – Gedgaudas Norkūnas, Vytautas Kukaitis ir Jolita Kančauskienė. Taip pat biure Liuksemburge dirba Europos prokuroras Tomas Krušna.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS