Ekspertai tikrins nuteistųjų gyvenimo sąlygas Lietuvoje | Diena.lt

EKSPERTAI TIKRINS NUTEISTŲJŲ GYVENIMO SĄLYGAS LIETUVOJE

  • 2

Europos komiteto prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ir baudimą (CPT) ekspertai kitą savaitę atvyksta į Lietuvą.

Teisingumo ministerija patvirtino, kad ekspertų delegacija Lietuvoje lankysis rugsėjo 5–15 dienomis.

Komiteto delegacija turėtų lankytis keliose įkalinimo ir neįgaliųjų globos įstaigose, susitikti su institucijų atstovais.

Apie ketinimus šiemet surengti vertinamąjį vizitą į Lietuvą komitetas paskelbė dar pernai, tačiau nenurodė konkrečių datų ir planuojamų lankyti įstaigų.

„Vizito metu delegacija gali bet kuriuo metu vykti į bet kurią laisvės atėmimo vietą ir judėti jose be apribojimų“, - aiškina ministerija, pažyminti, kad siekiant, jog patikrinimai būtų efektyvūs, tiksli informacija apie juos yra konfidenciali.

Pastarąjį kartą komiteto delegacija Lietuvoje lankėsi 2012 metų pabaigoje ir 2014 metais paskelbtoje ataskaitoje kritikavo Lietuvoje paplitusią praktiką laikyti asmenis policijos areštinėse ir sąlygas jose, taip pat kalėjimų perpildymą.

Teisė CPT atlikti patikrinimo procedūras Lietuvos areštinėse, kalėjimuose ir kitose įstaigose, kuriose gali būti laikomi asmenys, kurių laisvė yra apribota, yra numatyta Europos konvencijoje prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ir baudimą, kuri Lietuvos atžvilgiu įsigaliojo 1999 metų kovo 1 dieną.

Konvencija numato asmenų, iš kurių laisvė atimta, apsaugą, o jos užtikrinimui tarptautiniu mastu taikomos prevencinės priemonės – laisvės atėmimo vietų inspektavimas.

Pagal vertintojų delegacijos pateiktas išvadas, komitetas valstybėms teikia rekomendacijas ir pasiūlymus dėl tikrintose įstaigose laikomų asmenų teisių apsaugos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

g

O kada tikrintojai pradės tikrinti tų visų išgamų aukų padėtį?

Nuomone

Tegu ekspertai ziuri savo namu tvarkos.O ne sudaryti poilsiaujamu zmoniu salygas nusikalteliam.Kaip toki uzdarius peneti kuris savo menesio kudiki ciut nenugalabijo su mama.?Tokiem reikia sunkiuju darbu,kad su priziuretoju pagalba dirbtu sunkiai ir uzsidirbtu sau ir seimai pragyvenimui.O ne tokius dar kaip geriausiuose poilsio namuos laikyti.Tokie iseja ir vel ziuri kaip ten patekti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS