F. Kukliansky siūlo numatyti atskirą atsakomybę antisemitiniams nusikaltimams | Diena.lt

F. KUKLIANSKY SIŪLO NUMATYTI ATSKIRĄ ATSAKOMYBĘ ANTISEMITINIAMS NUSIKALTIMAMS

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky sako, jog pastaruoju metu atsirandant vis daugiau antisemitinių grafičių, Baudžiamasis kodeksas galėtų būti papildytas atsakomybe už vandalizmo aktus, nukreiptus prieš žydus.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius sako, kad ir dabar kodekso nuostatos leidžia taikyti atsakomybę dėl tautinės ar religinės nesantaikos kurstymo, todėl tokia nuostata būtų perteklinė.

F. Kukliansky BNS tvirtino, kad per pastarąjį mėnesį Vilniuje, Šiauliuose bei Kauno rajone, Akademijoje, užfiksuoti net penki tokie atvejai – piešiamos svastikos, perbraukta Dovydo žvaigždė, Šiauliuose subjaurotas paminklas XX a. žydų pramonininkui Chaimui Frenkeliui.

„Galiu daryti išvadą, kad suintensyvėjo chuliganiški, antisemitiniai veiksmai. Nenoriu spręsti, kas tai daro, ar kokie nors girti paaugliai, ar šiaip girtuokliai, ar chuliganai, ir iš kokių paskatų – ar dėl antisemitinių, ar provokacinių. To nežinau. Nes nė vienas teisės pažeidimas iki šios dienos nebuvo išaiškintas“, – BNS sakė F. Kukliansky.

F. Kukliansky ragina policiją, prokuratūrą „suintensyvinti darbą“, dėti daugiau pastangų dėl prevencijos. Kartu ji pažymi, jog būtų galima semtis patirties iš kitų Europos valstybių, pavyzdžiui Didžiosios Britanijos, kur, pasak jos, yra atliekamas nusikaltimų, susijusių su antisemitizmu, stebėjimas, o šalies teisinėje sistemoje yra išskirta atsakomybė būtent už tokius nusikaltimus.

„Anglijoje antisemitizmas išskiriamas į atskirą Baudžiamojo kodekso straipsnį. Nežinau, ar Lietuvoje kas nors piešia prieš totorius nukreiptus užrašus. O svastika yra segmentas, kuris primena Holokaustą, kuriuo buvo išnaikinta bendruomenė. Tai aišku, kad turi būti susirūpinta būtent šitais nusikaltimais. Jei mums yra rodomas toks išskirtinumas iš antisemitų pusės, tai gal turi būti parodytas išskirtinumas ir iš valstybės“, – tvirtino ji.

„Ta svastika prie bendruomenės – nėra taip, kad negalėčiau dėl to gyventi. Bet svarbu valstybės prestižas“, – kalbėjo F. Kukliansky.

E. Jankevičius sako, kad ministerija tokiam siūlymui nepritartų.

„Manome kad nereikėtų pildyti kodekso. Tas punktas dėl tautinės, rasinės neapykantos yra pakankamas ir galima taikyti baudžiamąją atsakomybę. Įvedus papildomą nuostatą dėl antisemitizmo, tai nepakeistų tokio pobūdžio nusikaltimo skaičiaus. Žinoma, labai gaila, kad tokių nusikaltimų daugėja. Bet reikia manyti, kad tai glūdi kitur, o ne Baudžiamajame kodekse“, – BNS teigė ministras.

Policija BNS patvirtino atliekanti tris ikiteisminius tyrimus dėl incidentų Vilniuje: rugsėjo viduryje iš žemių supiltos svastikos prie žydų bendruomenės būstinės, savaitgalį nupaišytos perbrauktos Dovydo žvaigždės ant sienos Gaono gatvėje, prie žydų kvartalo istorinei atminčiai skirto piešinio. Šiais atvejais, ikiteisminiai tyrimai atliekami ir dėl neapykantos kurstymo tautiniu ar religiniu pagrindu, ir dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Dar viename tyrime dėl spalio pradžioje nupieštos svastikos J. Balčikonio gatvėje tyrimas atliekamas tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Tuo metu Šiauliuose atliekama administracinė teisena. Apie įtariamuosius policija nepraneša.

Rašyti komentarą
Komentarai (113)

Kaip yra

НЕОПРОВЕРЖИМЫЕ ИСТОРИЧЕСКИЕ ФАКТЫ ПРЕСТУПЛЕНИЙ КРАСНЫХ ЕВРЕЕВ. 1.Писатель А.Солженицын (Нобелевская премия): - Кремлевские коммисары ЕВРЕИ после захвата власти в 1917 г. убили 60 миллионов русских, 200 тысяч православных священников.Cталин – ЕВРЕЙ; 2.Красные ЕВРЕИ в 1932-1933 организовали Голодомор – массовое убийство голодом 11 миллионов оккупированных украинцев; 3.Под видом депортаций красные ЕВРЕИ организовали массовые убийства крымского татарского.чеченского.ингушского народов; 4.Под видом депортаций красные ЕВРЕИ после 1945 г. убили миллион литовцев; Необходим второй НЮРНБЕРГКИЙ суд по этим преступлениям красных евреев ( без.срока давности).В этом нуждается, во первых,русский народ.

Šmeižia

Šmeižikė Kuklianskaja - Kuklianskytė - Kukliansky ("LŽB") yra tarptautinės teisės nepripažinusių,teroristinės organizacijos Wiesenthal Centro (Israel) įslaptinta agentė. Pinigus Lietuvos šmeižimui šis raudonųjų žydų guminukas (Kukliansky) gauna iš teroristinio Wiesentahal fondo.

jo

Adolfas teisus buvo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS