Fanų grupės nori, kad uždrausti atvykti į renginius galėtų tik teismas | Diena.lt

FANŲ GRUPĖS NORI, KAD UŽDRAUSTI ATVYKTI Į RENGINIUS GALĖTŲ TIK TEISMAS

Organizuotos futbolo ir krepšinio komandų palaikymo grupės nori, kad policija netektų teisės uždrausti lankytis viešuose renginiuose viešąją tvarką pažeidusiems sirgaliams.

Spaudos konferencijoje Seime fanų judėjimų atstovai trečiadienį išsakė paramą parlamentaro Lauryno Kasčiūno registruotai įstatymo pataisai, kad tokius draudimus galėtų skirti tik teismas.

Iniciatoriai sako, kad policijos pareigūnai dabar gali piktnaudžiauti turimais įgaliojimais.

„Teismas sprendžia bylas pagal tam tikrus precedentus ir yra daug objektyvesnis negu policijos pareigūnas, kuriam išvis gali tiesiog nepatikti tavo veidas“, – spaudos konferencijoje sakė Ingvaras Butautas iš Vilniaus „Žalgirio“ palaikymo grupės „Pietų IV“.

Draudimų atvykti į sporto renginius yra sulaukę Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ krepšinio komandų fanai, taip pat Alytaus „Dainavos“ futbolo komandos gerbėjai.

Dviems pastarosios komandos fanams spalį skirtos baudos ir uždrausta lankytis renginiuose dėl to, kad per rungtynes Vilniuje protestuodami dėl nepatogaus rungtynių laiko jie išskleidė futbolo federaciją įžeidžiantį užrašą ir degino pirotechnikos priemones.

Pastaraisiais mėnesiais skirtingos organizuotos fanų organizacijos per futbolo ir krepšinio rungtynes protestuodami kėlė plakatus su užrašais „Liks „banai“, neliks mūsų“.

Maksimas Nesteckis iš Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos palaikymo judėjimo „Green White Boys“ kalbėjo, kad dabar „sunku užtikrinti policijos pareigūnų, skiriančių šią sankciją, praktikos vientisumą“.

L. Kasčiūno įstatymo projektas įtrauktas į ketvirtadienio Seimo posėdžio darbotvarkę.

„Paprastas prašymas – perkelkime viską teismui“, – sakė L. Kasčiūnas.

Šiuo metu Seime taip pat svarstomas įstatymo projektas, kuris numato, kad Lietuvos pareigūnai galėtų uždrausti lankytis renginiuose ir kitose Europos Sąjungos valstybėse.

Policijos atstovas Ramūnas Matonis BNS sakė, kad policija gerbs bet kokį politikų apsisprendimą, tačiau įžvelgia riziką, kad didelį krūvį turinčiuose teismuose procesai užtruktų gerokai ilgiau.

Jis taip pat atmetė priekaištus, esą policija draudimus taiko selektyviai – R. Matonio teigimu, tokių priemonių sulaukė tiek Kauno „Žalgirio“, tiek Vilniaus „Ryto“ fanų grupių nariai.

„Niekas neskiria draudimo už kažkokį keiksmažodį, o tik už aktyvius pakankamai pavojingus veiksmus, tokius kaip bokalo paleidimą, stumdymąsi, chuliganizmą, viešosios tvarkos pažeidimą“, – sakė policijos atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS