Feministės ragina švęsti Nacionalinę emancipacijos dieną | Diena.lt

FEMINISTĖS RAGINA ŠVĘSTI NACIONALINĘ EMANCIPACIJOS DIENĄ

Grupė feminisčių kviečia įteisinti Nacionalinę emancipacijos dieną ir minėti ne tik Vasario 16-ąją, bet ir vasario 17-ąją. Tądien prieš beveik 100 metų surengta protesto akcija, reikalavusi įtraukti moteris į Lietuvos Tarybos sudėtį.

Idėjos iniciatorės tikina, kad tokios dienos minėjimas visuomenei primintų moterų indėlį atkuriant valstybę.

Iniciatyvinė grupė vasario 17-ąją siūlo pavadinti Nacionaline emancipacijos diena, o jos steigėjais gali tapti visi, pasirašę internete platinamą kreipimąsi.

"Gerai žinoma, kad moterų tarp Vasario 16-osios akto signatarų nėra, tad ir jų indėlis atkuriant valstybę sumenkinamas. Nutylima, kad taip nutiko, nes tautinio atgimimo lyderiai, nesilaikydami Didžiojo Vilniaus Seimo ir Petrapilio konferencijos nutarimų, įtvirtinusių lygias abiejų lyčių teises būsimajame Seime, neįtraukė nė vienos moters į Lietuvos Tarybos sudėtį", – pabrėžė lygių galimybių ekspertė Margarita Jankauskaitė.

1918 m. vasario 17-ąją Kaune buvo surengtas protestas, kiek vėliau Lietuvos Tarybai įteikta peticija, kurią pasirašė 20 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Nors Tarybos sudėties pakeisti nepavyko – tuomet pažadai taip ir liko pažadai – tačiau jau 1918 m. lapkritį Laikinojoje Konstitucijoje moterims suteikta rinkimų teisė. Taip aktyvių moterų dėka Lietuva atsidūrė tarp šalių, anksčiausiai sulyginusių vyrų ir moterų balsavimo teises.

Nacionalinės emancipacijos dienos pirmasis minėjimas planuojamas jau šiais metais. Vasario 17 d. Nacionalinėje dailės galerijoje vyks diskusija "Emancipacijos diskursai nepriklausomoje Lietuvoje: pokytis įmanomas".

Renginyje dalyviai, pasiremdami feministinėmis idėjomis, svarstys, ką daryti, kad pokyčiai lyčių lygybės ir demokratėjimo srityse taptų įmanomi Lietuvoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Nacizmas, komunizmas, feminizmas - to paties lizdo paukščiai.

Blogos katalikės

Gera katalikė yra nuolanki ir tarnauja savo vyrui, nesvarbu, kad muša, svarbu, kad "privenčevotas". Straipsnio autoriai su tuo epitetu "katalikės persistengė. Čia bent jau agnostikės arba šių laikų leksika, - socialinės lygybės reikalaujančios moterys.

tai

Bus proga bobo,ms prisigerti ir eiti vaikų mušti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS