G. Jakštas: apie gyvenimo įgūdžių programą sklando daug mitų, kurie yra netiesa | Diena.lt

G. JAKŠTAS: APIE GYVENIMO ĮGŪDŽIŲ PROGRAMĄ SKLANDO DAUG MITŲ, KURIE YRA NETIESA

Apie gyvenimo įgūdžių programą viešojoje erdvėje sklando daug mitų, kurie nėra tiesa, o ją rengti pradėjo dar buvusi Vyriausybė, sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

„Yra daug mitų sklandančių, žmonės kalba apie tą programą jos net neskaitę, daug dalykų, apie kuriuos sakoma, kad reikia išimti, net nėra toje programoje, todėl labai kviesčiau perskaityti tą programą prieš diskutuojant apie ją, nes viešoje erdvėje sklando labai daug netiesos“, – antradienį susitikęs su Seimo narių Mišria grupe sakė G. Jakštas.

Jis taip pat teigė, kad gyvenimo įgūdžių programos elementai buvo įtraukti į bendruosius dalykus, tačiau paaiškėjo, kad integravus ją į kitas pamokas programa neatneša siekiamų rezultatų.

„Gyvenimo įgūdžių programos elementai jau buvo nuo 2017 metų dalykinėse programose, bet matėme, kad tos kompetencijos, socialinis, emocinis intelektas, ir dėl narkotikų vartojimo, ir kitų problemų, parodo, kad ta programa, įgyvendinama integruotai, neatneša siekiamų rezultatų, dėl to svarbu buvo startuoti su atskira programa“, – kalbėjo G. Jakštas.

Jis taip pat teigė, kad gyvenimo įgūdžių programą pradėta rengti dar buvusios Vyriausybės – 2020 metais.

Yra daug mitų sklandančių, žmonės kalba apie tą programą jos net neskaitę, daug dalykų, apie kuriuos sakoma, kad reikia išimti, net nėra toje programoje.

„Gyvenimo įgūdžių programą sugalvojome ne mes, tai buvo praėjusios Vyriausybės iniciatyva, mes ją tęsiame, nuo 2020 metų jau buvo renkami ekspertai, kurie tą programą rengs, ir 2020 metų pabaigoje buvo parengta pirmoji versija“, – pažymėjo ministras.

Nuo šių mokslo metų mokyklose įdiegta gyvenimo įgūdžių pamoka 5 ir 7 klasėse dėstoma po vieną pamoką per savaitę, o 9 klasėje – po vieną pamoką kas dvi savaites. Palaipsniui nuo 1 iki 10 klasės šiam dalykui bus skiriama po vieną savaitinę pamoką.

Gyvenimo įgūdžių bendroji programa integruoja daug temų: socialinį ir emocinį ugdymą, sveikatos ugdymą, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją, patyčių ir smurto prevenciją, žmogaus saugą, saugų eismą, pirmąją pagalbą, lytiškumo ugdymą, psichinės sveikatos stiprinimą, lyčių lygybę, pagarbių santykių kūrimą, žmogaus teises ir kitas.

Programą kritikuoja dalis politikų, tėvų organizacijų, kaltindami Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kad per pamokas bus skleidžiama LGBTIQ propaganda, vaikai bus mokomi apie kontracepciją, o ne susilaikymą nuo lytinių santykių.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga savo ruožtu inicijavo peticiją, kuria ragina stabdyti šią programą.

Ministerija teigia, kad apie gyvenimo įgūdžių programą viešoje erdvėje skelbiama klaidinanti informacija, o pedagogai šioms pamokoms yra pasirengę bei dar galės tobulintis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pasisarmatyk meluoti

Juk tau po nosia faktus pakišo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS