G. Landsbergis tikisi EK žalios šviesos dėl Ukrainos narystės ES | Diena.lt

G. LANDSBERGIS TIKISI EK ŽALIOS ŠVIESOS DĖL UKRAINOS NARYSTĖS ES

Užsienio reikalų ministras tikisi teigiamo Europos Komisijos vertinimo dėl Ukrainos pasirengimo pradėti derybas dėl narystės Europos Sąjungoje, tačiau neabejoja, kad vėlesnės diskusijos šalių vadovų lygmenyje bus sunkūs.

„Pats sprendimas yra saugomas po devyniais užraktais, tačiau Europos Komisijos prezidentės apsilankymas Kyjive indikuoja, kad su blogomis naujienomis turbūt nevažiuotų (...). Lūkestis yra toksai daugelio Ukrainą remiančių valstybių  rate, neabejotinai ir pačių ukrainiečių, kad sprendimas bus pozityvus“, – LRT radijui sakė G. Landsbergis.

Jis pabrėžė, kad tolesnius žingsnius dar turės patvirtinti Europos Vadovų Taryba.

„Ten diskusija bus tikrai labai sudėtinga. Daugeliu klausimų beveik paskutinius metus Europos Sąjunga yra paralyžiuota“, – teigė ministras.

Ten diskusija bus tikrai labai sudėtinga. Daugeliu klausimų beveik paskutinius metus Europos Sąjunga yra paralyžiuota.

Pernai Ukraina gavo ES kandidatės statusą ir tikisi dar šiais metais pradėti oficialias derybas dėl to, ką reikia padaryti, kad jos narystė būtų patvirtinta. EK ataskaitą apie Ukrainos pažangą siekiant narystės ES turi pateikti šią savaitę.

Kyjive savaitgalį apsilankiusi Komisijos vadovė Ursula von der Leyen teigė, kad Ukraina pasiekė „daug svarbių rezultatų“ siekdama ES narystės, vykdydama teisingumo sistemos reformą, ribodama oligarchų įtaką, kovodama su pinigų plovimu. Ji taip pat teigė neabejojanti, kad įgyvendinusi šias reformas Ukraina padarys pažangą stojimo procese.

Kartu su Ukraina derybas dėl ES narystės siekia ir Sakartvelas bei Moldova.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, karas Ukrainoje, ES, narystė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS