G. Nausėda: išsaugoti Žuvinto turtus – užduotis būsimam aplinkos ministrui | Diena.lt

G. NAUSĖDA: IŠSAUGOTI ŽUVINTO TURTUS – UŽDUOTIS BŪSIMAM APLINKOS MINISTRUI

  • 2

Prezidentas Gitanas Nausėda, penktadienį apsilankęs Žuvinto biosferos rezervate, pabrėžė, kad šios unikalios Lietuvos vietovės išsaugojimas bus pirmas rimtas darbas būsimam aplinkos ministrui.

Pasak prezidento, didelį susirūpinimą kelia ankstesnės Aplinkos ministerijos vadovybės sprendimas keisti Žuvinto biosferos rezervato nuostatus, išplečiant galimybes saugomoje teritorijoje užsiimti žvejyba.

„Tokios teritorijos kaip Žuvintas yra visų mūsų didžiausias turtas, todėl privalome jas apsaugoti. Keisti saugomų teritorijų režimą rimtai neįvertinus poveikio ekosistemoms – neatsakinga ir žalinga“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad būsimam aplinkos ministrui teks uždavinys grįžti prie Žuvinto biosferos rezervato apsaugos klausimo ir pasirūpinti, kad būtų atšauktas Vyriausybės nutarimas, išplečiantis žvejybos galimybes Žuvinte, taip pat aiškiai reglamentuotos nuostatos dėl medžioklės draudimo saugomose teritorijose.

„Netoliese, šlapiose Žuvinto pievose, vasarą peri vienas rečiausių Europos paukščių. Mažai kas yra savo akimis matęs meldinę nendrinukę, tačiau turbūt visi norėtume, kad ji išsaugotų savo namus Lietuvoje.

Todėl man sunkiai suprantami ankstesnės Aplinkos ministerijos vadovybės sprendimai, įnešę teisinės sumaišties ir sukėlę pavojų unikaliai Žuvinto rezervato gamtai. Vienas pirmųjų naujam aplinkos ministrui teksiančių darbų bus užtikrinti tinkamą Žuvinto apsaugą. Į tokias nepaliestos gamtos šventoves turime keliauti apsiginklavę fotoaparatais, o ne meškerėmis ir šautuvais!

Į tokias nepaliestos gamtos šventoves turime keliauti apsiginklavę fotoaparatais, o ne meškerėmis ir šautuvais!

Per mano šiandieninį susitikimą su Alytaus regiono merais, prie kurio buvo prisijungęs už aplinkosaugą atsakingas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, nuotoliniu būdu sutarėme, kad būtina siekti žaliosios transformacijos ir aktyviai įgyvendinti Europos Sąjungos žaliąjį kursą.

Norėčiau, kad Lietuva aplinkosaugos ir klimato kaitos tikslų srityje taptų pavyzdžiu kitoms ES valstybėms narėms. Tam reikalingas ne tik valdžios institucijų, bet ir visos visuomenės įsitraukimas. Kartu galime sukurti žalią ir klestinčią Lietuvą, kurioje užtektų vietos nykstančioms rūšims!“, – rašoma prezidento feisbuko paskyroje.

Šalies vadovas vizito Žuvinte metu išsamiai susipažino su didžiausiais vienintelio Lietuvoje biosferos rezervato gamtos turtais, šiai saugomai teritorijai kylančiais iššūkiais ir dabartinio teisinio reguliavimo spragomis.

GALERIJA

  • G. Nausėda: išsaugoti Žuvinto turtus – užduotis būsimam aplinkos ministrui
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Brežnevas

Parko darbuotojai specialiai papylė maisto, kad suskristų žuvėdros Nausėdai pasižiūrėti. Anais laikais tai vadindavo pataikavimu ir ,,pokazucha".

?

Tik ne Gentvilas matem kaip marios buvo tersiamos GRIGEO Gentvilai nemate ....???Prezidente neskirkit sios teisiamos partijos abejotinos reputacijos politiko i ministrus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS