Gėdos lenta: paviešinti tėvai, kurie neišlaikė savo vaikų ir slapstėsi | Diena.lt

GĖDOS LENTA: PAVIEŠINTI TĖVAI, KURIE NEIŠLAIKĖ SAVO VAIKŲ IR SLAPSTĖSI

Vaikų išlaikymo fondo paviešintame skolininkų sąraše – 77 tėvai, iš jų 67 vyrai ir dešimt moterų. Jauniausias tėvas, kuris nemokėjo priteisto išlaikymo vaikui ir slapstėsi, 23-ejų metų.

Į Vaikų išlaikymo fondą vieni vaikus auginantys tėvai kreipėsi tais atvejais, kai gyvenantys skyrium nevykdė pareigos teikti teismo priteisto išlaikymo vaikams, – paprastai sakant, nemokėjo alimentų. Šią pareigą prisiėmęs fondas iš mokesčių mokėtojų pinigų per mėnesį vienam vaikui skyrė 57 eurus.

Kaip skelbė ELTA, nuo Naujųjų metų tėvų išlaikymo negaunančiais vaikais rūpinsis „Sodra“, išmoka vaikui didės iki 68,4 euro vienam vaikui per mėnesį.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vien per praėjusius metus dėl skyrybų be vieno iš tėvų Lietuvoje augti liko 6692 vaikai iki 17 metų amžiaus.

Kokia dalis skyrium gyvenančių tėvų vengė pareigos išlaikyti savo atžalas, Vaikų išlaikymo fondas informacijos nerinko, bet žinoma, kad iš visų pareiškėjų, kurie kreipėsi į Vaikų išlaikymo fondą dėl išmokos, apie 7 proc. buvo vyrai ir 93 proc. – moterys.

Kaip Eltai sakė skyrybų krizės įveikos srityje dirbančio Šeimos ir asmens saviugdos centro „Bendrakeleiviai“ vadovė Daiva Jakštienė, šeimos griūtis –sudėtingas laikas ir vaikams, ir suaugusiems. Be to, kad žmogus netenka sutuoktinio, dažnai namų, vienas iš poros – vaikų, prarandamas buvęs socialinis, materialinis statusas. „Likusiems su vaikais skyrybos dažnai reiškia ir realią skurdo grėsmę“, – akcentavo D. Jakštienė.

Tai patvirtina ir Statistikos departamento duomenys - Lietuvoje skurdo riziką patiria net 46 proc. vienišų motinų (tėvų), auginančių vaikus.

„Vaikų išlaikymo fondo išmokos tokiais atvejais galėtų būti reali parama, tačiau per mėnesį vienam vaikui mokama suma labai nedidelė ir indeksavimo laukė dešimt metų“, – sakė „Bendrakeleivių“ vadovė.

Seimo nariai Mykolas Majauskas ir Ingrida Šimonytė įregistruotoje Vaikų išlaikymo fondo įstatymo pataisoje siūlė dvigubinti išmoką tėvų išlaikymo negaunantiems vaikams, nustatant, kad mėnesinės išmokos vaikui dydis nebūtų mažesnis nei trečdalis minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA). Pagal šiuo metu nustatytą MMA tai būtų 114 Eur per mėnesį. Tačiau Seimas maksimalų išmokos dydį nuo 2018 m. padidino iki 68,4 euro vienam vaikui per mėnesį.

Vietoje tėvų iš valstybės išlaikymą nuolat gauna apie 23 tūkst. vaikų. Per aštuonerius metus į fondą kreiptasi dėl daugiau kaip 50 tūkst. vaikų išlaikymo. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS