Geologai paėmė visus mėginius dėl arseno, pavasarį žada pirmąsias išvadas | Diena.lt

GEOLOGAI PAĖMĖ VISUS MĖGINIUS DĖL ARSENO, PAVASARĮ ŽADA PIRMĄSIAS IŠVADAS

Lietuvos geologijos tarnyba Raseinių rajone paėmė visus būtinus mėginius išaiškinti, iš kur geriamajame vandenyje atsiranda arseno. Pirmąsias išvadas pateikti žadama pavasarį.

„Baigti laiko darbai, išgręžti gręžiniai, paimti visi mėginiai, tai yra gruntas ir požeminis vanduo“, – BNS sakė Geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus vedėja Rasa Radienė.

Mėginius geologai ėmė Šienlaukio ir Ražaitėlių gyvenvietėse Raseinių rajone.

Pasak R. Radienės, taip pat iš aplink Ražaitėlių ir Šienlaikio vandenvietes esančių šulinių paimti požeminio vandens mėginiai.

„Didžioji dalis mėginių išvežta į užsienio laboratorijas. Beveik visi rezultatai gauti, dar kažkiek trūksta. To apibendrinimo mes dar nepradėjome daryti, norime sulaukti visų tyrimų rezultatų ir pažiūrėti visus vienu metu“, – sakė Hidrogeologijos skyriaus vedėja.

Jos teigimu, pirmąsias išvadas tikimasi turėti kitų metų pirmojo ketvirčio pabaigoje.

„Ir tik dalines išvadas, o kartografavimas dar tęsis kitąmet. Galutinės išvados turėtų būti kitų metų pabaigoje“, – teigė R. Radienė.

Dalį tyrimų Geologijos tarnyba siuntė daryti į Čekijos, Lenkijos laboratorijas.

Jeigu nustatysime, kad tai yra antropogeninės kilmės, tai galima pritaikyti visai Lietuvai, kur yra labai intensyvus žemės ūkis. Galima daryti išvadą, kad tai žemės ūkio veiklos sukelta tarša.

Pasak R. Radienės, užsienio specialistų pagalbos prireikė, nes ne visi tyrimai atliekami Lietuvoje.

„Pavyzdžiui, pesticidų. Lietuvoje niekas nedaro naujos kartos pesticidų tyrimo. Taip pat pačio arseno – ar tai organinis, ar mineralinis arsenas – Lietuvoje mes irgi nedarome“, – BNS sakė specialistė.

Ji vylėsi, kad gauti rezultatai pateiks atsakymus apie arseno kilmę ne tik Raseinių rajone, bet ir platesniu mastu.

Pasak R. Radienės, pirmiausia bus žiūrima, ar arsenas yra gamtinės kilmės, ar antropogeninės, tai yra žmogaus veiklos padarinys, žemės ūkio veiklos sukelta tarša.

„Jeigu nustatysime, kad tai yra antropogeninės kilmės, tai galima pritaikyti visai Lietuvai, kur yra labai intensyvus žemės ūkis. Galima daryti išvadą, kad tai žemės ūkio veiklos sukelta tarša“, – aiškino Hidrogeologijos skyriaus vedėja.

„Jeigu nustatysime, kad arseno kilmė – gamtinė, pagal analogiją jeigu yra panašios sąlygos, panašiai formuojasi gruntinis vanduo, jeigu ir ten randame arseno, galime sakyti, kad ir ten gamtinis“, – sakė ji.

R. Radienės teigimu, tokiu atveju iš anksto būtų galima įspėti gyventojus, kad įrengiant gręžinį būtina iš anksto pasirūpinti vandens gerinimo įranga, kuri pašalintų tą arseną.

Arseno požeminiame vandenyje Raseinių rajone aptikta 2017 metais, kai atliekant požeminio vandens išteklių vertinimą Ražaitėlių ir Šienlaukio vandenvietėse nustatyta, kad arseno koncentracija geriamajame vandenyje viršija didžiausią leidžiamą koncentraciją  daugiau nei keturis kartus.

Padidintos šio toksinio elemento koncentracijos vėliau aptiktos ir kituose rajonuose. Ištyrus iš individualių gręžinių paimtus požeminio vandens mėginius, padidinta arseno koncentracija aptikta kai kuriose Lazdijų, Vilkaviškio, Marijampolės, Jurbarko rajono, kitų savivaldybių vandenvietėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Laboratorija

Geologai geologais, kodel atsukus karsta vandeni, bega siltas? Ka, naujas pasipinigavimo budas? Gal vandens tiekejai vel legioneliozes atveju pasiilgo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS