Ginčai dėl fejerverkų renginiuose Lietuvoje tęsiasi | Diena.lt

GINČAI DĖL FEJERVERKŲ RENGINIUOSE LIETUVOJE TĘSIASI

  • 14

Pirotechnikos atstovai atliko apklausą, kuri parodė, kad daugumai lietuvių fejerverkai patinka. Tačiau politikai siūlo juos uždrausti.

Renginių atstovai teigia, kad be tam tikros kategorijos fejerverkų nebus galimybės turėti Lietuvoje garsių atlikėjų ar net tokių renginių kaip „Eurovizija“, jeigu Lietuva laimėtų. Buvo klausiama ir gyventojų nuomonės, ką jie mano apie fejerverkus, renginių atstovų nuomonės. Apie fejerverkų ginčus bei keičiamą tvarką, praneša LNK žinios.

Seimui linkus uždrausti nuo liepos pačius galingiausius fejerverkus, dangus nebenušvistų visoje Lietuvoje. Pirotechnikos asociacija įsitikinusi, kad galingiausių fejerverkų draudimas yra neracionalus.

„F4 kategorijos nei viena ES šalis nėra uždraudusi. Būtume vienintelė šalis ES pasiryžusi tai padaryti“, – teigė Lietuvos pirotechnikos asociacijos pirmininkas Ovidijus Barkauskas.

Siūlymą drausti tik profesionalų naudojamus fejerverkus kritikuoja renginių organizatoriai.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Kadangi mes jų negaminame, mes jų nešaudome, mes tik juos užsakome pas profesionalus. Mano ir mano kolegų nuomonė tokia pati, kad mes pavogsime iš žmonių emociją“, – akcentavo M.A.M.A asociacijos pirmininkas Martynas Tyla.

„Pritariu, kad atimdami fejerverkus atimtume iš žmonių įspūdžio efektą“, – sakė renginių paslaugų grupės „Rekūrai“ vadovas Aurimas Kamantauskas.

Toks žingsnis esą  žlugdys galimybes atsivežti pasaulines muzikos žvaigždes į Lietuvą – net šansą Lietuvai surengti Euroviziją.

„Organizatoriams kiltų didžiulės problemos su pasaulinio garso žvaigždžių atvykimu į Lietuvą. Taip pat pavyzdžiui, „Eurovizija“, jeigu Lietuvai pavyktų laimėti ir toks renginys turėtų vykti Lietuvoje. Tai organizatoriai užduotų klausimą dėl fejerverkų. Nesakau, kad jie nedarytų renginio Lietuvoje, bet tokią teoriją galime turėti“, – akcentavo M. Tyla.

Galingiausius fejerverkus drausti siūlantis socialdemokratas Linas Jonauskas atkerta, kad taip nebus. Šou ir toliau vyks su daug garso ir šviesų.

„Čia turbūt yra supainiota, arba tikslingai supainiota. Yra kelios kategorijos fejerverkų. Tie fejerverkai, kurie yra naudojami renginių metu, pavyzdžiui, ugnies šou ir taip toliau, jie yra atskiros kategorijos ir mes apie jų draudimą visiškai nekalbame. Nors reikėtų diskutuoti ir apie tai, kas vyko Vingio parke, kai vyko „Rammstein“ koncertas“, – sakė Seimo narys (LSDP) Linas Jonauskas.

Pirotechnikai atliko apklausą. Jų teigimu, 73 proc. lietuvių mano, kad profesionalūs fejerverkai kuria šventinę nuotaiką. Tačiau penktadalis apklaustųjų fejerverkų nemėgsta.

„Be nuomonės, man netrukdo, ačiū“, – skubėdamas pareiškė kalbintas praeivis.

„Koks skirtumas, galit neuždrausti“, – sakė kitas kalbintas vyras.

„Neturiu vienareikšmiškos nuomonės, bet fejerverkai daro negatyvų poveikį gyvūnams ir gamtai. Taip pat ir žmonių psichologiniam nusiteikimui, nes jie nėra tikri ar fejerverkai sprogsta ar bombos šalia. Gal tokiu jautriu metu, kol vyksta karas, reikėtų uždrausti, o vėliau grįžti ir svarstyti tą klausimą“, – savo nuomonę sakė kalbinta moteris.

Anot L. Jonausko, draudimas apimtų tik fejerverkus miesto šventėse ir per Naujuosius metus.

„Oro tarša yra didelė. Esame įsipareigoję ES mastu ir patys sau, kad ta tarša būtų mažesnė. O miestuose ta tarša yra didesnė, nei kur kitur. Be to, miesto gyventojai gyvena apie pusę metų trumpiau, nei regionų gyventojai“, – teigė L. Jonauskas.

Tačiau pirotechnikos atstovai atkerta, kad miestuose turėtų būti uždrausta kepti mėsą.

„Jeigu kalbėtume apie CO2 parametrą, pavyzdžiui, turėtume 8 žmonių grilio vakarienę, tai maždaug atitiktų 564 baterijas. Paprasčiau sakant, 282 kilogramus pirotechnikos mišinio“, – akcentavo O. Barkauskas.

„Nustebino toks pasakymas, kad poveikis parke, kuriame vyksta Joninių naktis yra žymiai baisesnis gamtos taršos atžvilgiu, negu kelių valandų koncertas. Mano nuomone, reikės uždrausti ateityje ir bet kokius renginius parkuose“, –  ironiškai sakė M. Tyla.

Tačiau pirkti fejerverkus Seimas nedraustų.

„Jokiu būdu draudimas nepaliečia tų fejerverkų, kuriuos žmonės gali įsigyti parduotuvėse. Prieš kiekvieną šventę žmonės eina į parduotuves perkasi savo reikmėms fejerverkus, o draudimas neapimtų šių fejerverkų“, – sakė L. Jonauskas.

Seime bus svarstoma nebeleisti įsigyti „sprogalų“ iki aštuoniolikos metų. Su tuo sutinka ir pirotechnikai. Taip pat galvojama riboti ir internetinę prekybą, jų nebūtų ir degalinėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

:)))

tu pats kara primeni

skiep

reikia gerbt ukrainieciu reikalavima ir uzdraust fejerverkus,nes jie primena kara.

jojo

tarybiniais pirkdavom is kareiviu signalines raketas naujiem metam-stavke butelis alaus-uz vodkos keturios
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS