„Gintarinė vaistinė“ kaltina portalą alfa.lt „reketu“ dėl reklamos | Diena.lt

„GINTARINĖ VAISTINĖ“ KALTINA PORTALĄ ALFA.LT „REKETU“ DĖL REKLAMOS

Vienas didžiausių šalyje vaistinių tinklų „Gintarinė vaistinė“ apkaltino naujienų portalą alfa.lt ir jį valdančios įmonės direktorių Nerių Gasparavičių verslo „reketu“ dėl reklamos pirkimo.

N. Gasparavičius kaltinimus vadina visiškai nepagrįstais ir teigia, kad skundu vaistinių tinklas gali siekti sukompromituoti neparankią žiniasklaidą.

Rašė, kad „pradės medžioti“

„Gintarinė vaistinė“ praėjusią savaitę apskundė alfa.lt Visuomenės informavimo etikos asociacijai ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai.

Anot vaistinių tinklo, atsisakius įsigyti reklamą alfa.lt portalą valdančios įmonės direktorius N. Gasparavičius elektroniniame laiške užsiminė pradėsiąs „medžioti“.

„Mūsų giliu įsitikinimu toks p. Neriaus Gasparavičiaus ir naujienų portalo alfa.lt elgesys vertintinas kaip verslo „reketas“ ir prasilenkia su visuomenės informavimo profesine etika“, – rašoma „Gintarinės vaistinės“ generalinės direktorės Rūtos Bagdonavičienės skunde.

Mūsų giliu įsitikinimu toks p. Neriaus Gasparavičiaus ir naujienų portalo alfa.lt elgesys vertintinas kaip verslo „reketas“ ir prasilenkia su visuomenės informavimo profesine etika.

„Gintarinė vaistinė“ su N. Gasparavičiumi derino galimybes portale viešinti įmonės sukurtą vaistų suderinamumo programą ir pirkti kitokią reklamą.

Anot vaistinės, po sprendimo nepirkti reklamos į bendrovę kreipėsi alfa.lt žurnalistė, nurodžiusi, kad tiria vaistų suderinamumo programą ir ketina apie tai publikuoti straipsnį.

Šalia skundo „Gintarinė vaistinė“ pateikė ir N. Gasparavičiaus susirašinėjimą su įmonės rinkodaros vadove Irena Tėveliene.

Viename laiške alfa.lt savininkas rašo: „Kadangi mane už nosies kiek pravedžiojote, siūlau susikaupti ir skirti biudžetą 2000/mėn., už tai gautumėte pagal nurodytas temas 5 straipsnius ir (...) padaryčiau sveikatos rubrikos rėmėjais“.

„Ir nebesakykit, kad neapsimoka, nes jau tada supyksiu ir pradėsiu medžioti!“, – rašo N. Gasparavičius.

„Gintarinės vaistinės“ atstovas spaudai Džeraldas Kauneckas BNS sakė, kad alfa.lt elgesys „visiškai nedera su žiniasklaidos būdais ieškoti reklamos klientų ir rinkti informaciją“.

„Tai yra spaudimas ir tarsi sugrįžtantys 90-ieji“, – teigė Dž. Kauneckas.

Portalas įžvelgia siekį sukompromituoti

N. Gasparavičius BNS sakė, kad „Gintarinės vaistinės“ skundu gali būti siekiama sukompromituoti portalą, besidomintį neparankia informacija.

„UAB „Gintarinė vaistinė“ vadovės skundas, tikėtina, yra grįstas noru kompromituoti, užtildyti visuomenės informavimo priemonę, besidominčia galbūt neparankia informacija apie šios įmonės veiklą. Manome, kad tai pirmas finansiškai pajėgios farmacijos įmonės žingsnis“, – teigė verslininkas.

Jis su BNS taip pat pasidalijo susirašinėjimu. N. Gasparavičius sakė, kad bendravimas su „Gintarinės vaistinės“ atstove buvo familiaraus pobūdžio, o žodis „medžioti“ jame reiškia „vėl skambinti, derinti laiką susitikimui“.

„Patirtis bendravimo su p. Irena iliustratyvi, kad panaudoti žodį „medžioti“: prisiskambinti, o juolab suderinti laiką/vietą susitikimui visada buvo sudėtinga, kadangi p. Irena važinėja iš Kauno raj. į Vilnių ir ne kartą reikėjo ją „sumedžioti“ susitikimui podarbiniu laiku restoranuose/kavinėse jai tinkamose Vilniaus vietose („Keulė Rūkė“, kepyklėlė PC „Europa“, kt.)“, – teigia jis.

N. Gasparavičius tikino, kad alfa.lt žurnalistės domėjimasis tema apie vaistų suderinamumo programą nėra susijęs su „Gintarinės vaistinės“ sprendimu nepirkti reklamos portale.

„Mano žiniomis, žurnalistė dar praeitais metais nugirdusi diskusijas apie vaistų suderinamumą pradėjo domėtis, tačiau nesulaukė UAB „Gintarinės vaistinės“ atsakymo ir iki šiolei šia tema nebuvo publikuotų straipsnių portale „alfa.lt“, – kalbėjo portalo vadovas.

„Apie atsisakymą reklaminio projekto mes nebuvome informuoti ir tiesiog nebetęsėme per daug laiko sąnaudų reikalaujančios ir nerezultatyvios komunikacijos su p. Tėveliene“, – sakė jis.

Portalą valdančios įmonės vadovas tvirtino nematantis jokio elgesio, kurį būtų galima vertinti per žurnalistų etikos prizmę. Pasak jo, „galima vertinti tik, ar neformalus bendravimo žanras nepaliko vietos interpretacijoms“.

Visuomenės informavimo etikos asociacija ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba BNS patvirtino gavusios skundą ir žada jį išnagrinėti per tris mėnesius.

Maždaug 250 „Gintarinių vaistinių“ tinklas priklauso įmonei „Nacionalinė farmacijos grupė“, ji taip pat valdo maždaug 100 „Norfos vaistinių“. Pačią „Nacionalinės farmacijos grupę“ netiesiogiai valdo Lenkijos farmacijos koncernas „Pelion“.

Portalą alfa.lt valdančios įmonės „Alfa Media“ vienintelė akcininkė yra Ovidijui Lukošiui priklausanti bendrovė „Naujienų centras“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Politikierius

Neringos meras - socdemas. Nebalsuosiu tikrai

Juokiasi puodas

Juokiasi puodas, kad katilas juodas. Prisiminkim tulžingus Klp Dienos straipsnius apie Neringos savivaldybę. Po to, kai viešinimo konkursą laimėjo konkuruojantis Vakarų ekspresas. Tikriausiai taip sutapo netyčia :)

R

Keista, kad tik dabar išlindo. Jau senai taip pelnosi kai kurie portalai ir laikraščiai - gauna informacijos ir tada skambina būsimo straipsnio įmonei “herojei”, kad pirktu reklama arba bus publikuotas straipsnis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS