G. Jakštas: didinant mokytojų atlygį atsižvelgsime į vidutinio darbo užmokesčio augimą | Diena.lt

G. JAKŠTAS: DIDINANT MOKYTOJŲ ATLYGĮ ATSIŽVELGSIME Į VIDUTINIO DARBO UŽMOKESČIO AUGIMĄ

  • 2

Įsipareigojimai kitais metais pedagogams kelti algas bus vykdomi atsižvelgiant į vidutinio užmokesčio augimą, jei reikės, bus peržiūrimas biudžetas, sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

Vyriausybė kitų metų biudžete siūlo mokytojų darbo užmokesčio augimą numatyti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Švietimo susitarimo įgyvendinimui kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

„Suprantame, kad prognozės gali nepasiteisinti, nes bandome pataikyt į bėgantį taikinį, kiek kitais metais augs darbo užmokestis nežinom, Finansų ministerija prognozuoja 6,5 proc., mes tuo pasitikim su atsarga“, – antradienį pristatydamas švietimo biudžetą sakė G. Jakštas.

„Turime sutarimą, kad jeigu paaiškės, kad atlyginimai vidutiniai šalyje auga reikšmingai greičiau, biudžetą reikės peržiūrėti, kad tas didinimas nuo kitų metų rugsėjo galbūt bus ir didesnis, jei to prireiks, kad pasiektume įsipareigojimą. Pagal dabartinį planą turėtume pasiekti 130,7 proc., jei Finansų ministerijos prognozės pasiteisins“, – teigė jis.

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė antradienį suabejojo, ar ministerijai pavyks įgyvendinti pažadus, nes Lietuvos banko ir Europos Komisijos prognozės dėl užmokesčio augimo yra optimistiškesnės ir viršys 7  proc.

Kaip skelbia ministerija, numatoma, kad kitąmet švietimui bus skiriama 496 mln. eurų, arba 14 proc., daugiau negu šiemet. Daugiausia papildomų lėšų, 352,6 mln. eurų, suplanuota skirti pedagogų, dėstytojų, mokslininkų ir neakademinių darbuotojų atlyginimams didinti.

Tuo metu Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) trečiadienį atnaujina pedagogų streiką, rengia mitingą prie Seimo.

LŠDPS su tokiu algų mokytojams kėlimu nesutinka ir siūlo kompromisinį pasiūlymą – darbo užmokestį pedagogams didinti du kartus po 15 procentų. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) kartoja, kad labiau didinti atlyginimų nėra finansinių galimybių.

Keturios kitos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos su ŠMSM praėjusį mėnesį pasirašė švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

O kas

ir is ko sudaro ta "VDU"!? Vieno Ignicio managerio 40 tukstanciu - puikiai papuosia 40 tukstanciu vergu uz MMA "vidurki"!?

Paulina

Kodėl kalbama tik apie pedagogų atlygnimų pakėlimą. Socialinių darbuotojų atlyginimai visiškai neatitinka realybės. Tai žmonės rizikuojant ta savo sveikata, nes užsikrėsti kokia virusinę ar kita liga - gręsia kiekvieną dieną. Netgi paskutiniai įvykiai rodo, ,koks svarbus socialinio darbuotojo vaidmuo visuomenėje. Tačiau , kol bus tokie neadekvatūs atlyginimai, šitų specialistų labai trūksta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS