Globos namų vadovė: vaikams labiausiai reikia ne žaislų ir ne pinigų | Diena.lt

GLOBOS NAMŲ VADOVĖ: VAIKAMS LABIAUSIAI REIKIA NE ŽAISLŲ IR NE PINIGŲ

  • 0

Didžiasalio vaikų globos ir socialinės paramos šeimai centre metus vykdyto specialaus projekto metu vaikų emocinis intelektas pakilo 19 proc., o su jais dirbančių ugdytojų – 64 proc.

VšĮ „Lyderystės ekspertų grupės“ kartu su „Barclays“ operacijų centru Lietuvoje sudarytą ir įgyvendintą bendruomenės socialinių emocinių kompetencijų ugdymo programą ketinama pradėti taikyti ir kitose šalyse.

Didžiasalio vaikų globos namų vadovė Audronė Petrovienė teigia, kad rūpinimasis vaikų materialine gerove yra svarbus, bet ne svarbiausias dalykas auginant vaikus. „Panorus padėti vaikų globos namams, dažnai pirmiausiai galvojama apie vaikų materialinę gerovę – pinigus, žaislus, daiktus. Tai – tikrai reikalingi, tačiau netvarūs dalykai. Vaikas bus pavalgęs, gražiai ir šiltai apsirengęs, bet ar laimingas? Koks bus jo santykis su aplinkiniais? Žinoma, tai ypatingai ryškiai galime stebėti vaikų globos namuose, tačiau perteklinis rūpestis materialine gerove, paliekant savieigai emocinę raidą, būdingas ir daugumai vaikus auginančių Lietuvos šeimų.“

Vaikas bus pavalgęs, gražiai ir šiltai apsirengęs, bet ar laimingas? Koks bus jo santykis su aplinkiniais? Žinoma, tai ypatingai ryškiai galime stebėti vaikų globos namuose, tačiau perteklinis rūpestis materialine gerove, paliekant savieigai emocinę raidą, būdingas ir daugumai vaikus auginančių Lietuvos šeimų.

Metus trukusioje „Barclays“ inicijuotoje programoje dalyvavo 33 Didžiasalio vaikų globos namų auklėtiniai bei dienos centro lankytojai ir 12 čia dirbančių ugdytojų. Kiekvieną mėnesį vaikams buvo rengiamos interaktyvios paskaitos, su jais bendrų veiklų ėmėsi, asmeniniais pavyzdžiais dalijosi ir siekti finansinės nepriklausomybės per praktinius užsiėmimus skatino „Barclays“ operacijų centro Lietuvoje darbuotojai. Projekto pradžioje ir pabaigoje buvo atliekami emocinio intelekto kontroliniai testai, kurių metu buvo matuojama dalyvių vidinė motyvacija, empatija, optimizmas ir bendras emocinis intelektas.

„Ne vien vaikus, bet ir jų ugdytojus įtraukusi tęstinė, tikslingai sudaryta programa, siekianti lavinti konkrečias emocinio intelekto kompetencijasrealaus pokyčio matavimais – pirmoji tokia ne tik Lietuvoje. Kol kas panašios programos atitikmenų nesame matę ir užsienyje“, – pabrėžia N. Marazienė.

Rezultatams Didžiasalio vaikų globos namuose pranokus lūkesčius, projektu jau susidomėjo VšĮ „Lyderystės ekspertų grupės“ partnerė, atstovybes 50-yje šalių turinti JAV nevyriausybinė organizacija „Six Seconds“, kuri netrukus pradės taikyti šią programą ir kitose šalyse. Taip pat po kelių mėnesių programos rengėjai vyksta į emocinio intelekto kongresus Mumbajuje ir Dubajuje, kur programą pristatys Artimųjų Rytų, Afrikos bei Indijos regionams.

Programą finansiniais ir žmogiškaisiais ištekliais rėmusio „Barclays“ operacijų centro Lietuvoje atstovė Renata Domeikaitė pabrėžia programos tęstinumo svarbą. „Norisi pabrėžti, jog programos tikslas nebuvo vien pokytis skaitine išraiška. Svarbiausias čia – ilgai išliekantis teigiamas emocinis ir intelektinis poveikis vaikams, naujos patirtys ir žinios, gautos užsiėmimų metu. Tikimės, tai leis jiems tobulėti kaip asmenybėms, o geri pavyzdžiai įkvėps ambicijų ir skatins jų siekti. „Barclays“ kolegų pradėta partnerystė su Didžiasalio vaikų globos namais tęsiasi jau ketvirtus metus, tad ir toliau periodiškai lankysimės Didžiasalio vaikų globos namuose. Skatinsime vaikus pamatyti ir rinktis kitokį kelią, nei jie iki šiol matė artimoje aplinkoje.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS