Globos, švietimo, kultūros ir kitų įmonių vadovai galės būti skiriami be konkurso | Diena.lt

GLOBOS, ŠVIETIMO, KULTŪROS IR KITŲ ĮMONIŲ VADOVAI GALĖS BŪTI SKIRIAMI BE KONKURSO

Valstybės ir savivaldybių įmonių vadovai nuo šių metų rugpjūčio galės būti skiriami į postą be konkurso, tačiau ne ilgiau kaip vieneriems metams.

Tokią išimtį leidžia Seimo gegužę priimta Darbo kodekso pataisa, kurią prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė šią savaitę. Teigiama, kad ji svarbi įvairioms globos ir švietimo įstaigoms, kultūros centrams,  nerandantiems vadovų.

Kodekso pataisa leidžia pasirašyti terminuotas darbo sutartis su vadovaujančiais darbuotojais ir kai kuriais specialistais, kol konkurso būdu bus paskirtas nuolatinis žmogus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nurodo, kad taip bus išspręsta problema, kai konkursams užtrunkant kelis mėnesius ar net ilgiau, o kartais ir jiems neįvykus įmonės neturi vadovų ar kitų būtinų darbuotojų. 

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjos Eglės Samoškaitės, šią Darbo kodekso pataisą inicijavo ministerija, prieš teikiant Seimui ji buvo suderinta su Trišale taryba.

„Pagrindinė problema yra ta, kad išėjus tokių įstaigų vadovui ar darbuotojui konkursai į atsilaisvinusias pareigas neretai užtrunka arba iš viso neįvyksta, neatsiradus tinkamam kandidatui. Todėl ir buvo pateiktas siūlymas tokiu atveju leisti sudaryti terminuotą sutartį, siekiant išvengti dabar pasitaikančių ilgalaikių pavadavimų“, – BNS sakė E. Samoškaitė.

Pasak jos, tokiems laikiniems vadovams bus keliami kvalifikacijos reikalavimai, priklausantys nuo įstaigos ar įmonės veiklos specifikos arba jų veiklą reglamentuojančių teisės aktų.

„Kalbant apie mūsų ministerijos kuruojamas sritis, ši Darbo kodekso pataisa yra svarbi globos įstaigoms, kultūros centrams, švietimo įstaigoms, techninės pagalbos neįgaliesiems centrams (...) Nemažai šių įstaigų turi problemų ieškodamos žmonių į vadovų pareigas“, – tvirtino E. Samoškaitė.

Seimo teisininkai, Darbo kodekso pataisas svarstant Seime, šiai pataisai priešinosi ir teigė, kad vienerių metų terminas yra per ilgas. Į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos argumentus Seimo Teisės departamentas tuomet atsakė, kad galima būtų pavesti kitiems darbuotojams laikinai atlikti vadovo funkcijas.

„Svarstytina, ar nurodytos problemos nebūtų galima spręsti kitais būdais, pavyzdžiui, pavedant kitiems darbuotojams laikinai vykdyti nesančio darbuotojo funkcijas“, – nurodoma teisininkų išvadoje.

Ministerija tikino, kad ne visuomet yra darbuotojų, kurie galėtų laikinai dirbti kitose pareigose.  

Ministerijos teigimu, konkursas užtrunka kelis mėnesius, tačiau ne visuomet atsiranda pretendentų arba dalyviai nesurenka reikiamų balų, todėl konkursai gali būti skelbiami ir kelis kartus.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovas Vitalijus Andrejevas, jau gavęs įspėjimą apie atleidimą nuo rugsėjo 1-osios (kai bus pakeistas direkcijos statusas), ketvirtadienį sakė abejojantis, ar priėmus tokią Darbo kodekso pataisą Susisiekimo ministerija skelbs į valstybės įmonę pertvarkomos direkcijos vadovo konkursą.

Anot jo, Darbo kodekso pakeitimas leidžia paskirti „bet kokį vadovą iš gatvės“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS