Grūmoja darželiams, kurie vers vaikus miegoti: grės atsakomybė | Diena.lt

GRŪMOJA DARŽELIAMS, KURIE VERS VAIKUS MIEGOTI: GRĖS ATSAKOMYBĖ

  • 49

Sostinės darželiuose nebeliko priverstinio pietų miego, praneša LNK.

„Vaikas manęs paklausė, kodėl jis turi gulėti. Tada aš jo paklausiau, ar jis gali paskaityti knygelę, atsakė, kad auklėtojos neleidžia ir liepia gulėti. Ėmiau kalbėti su auklėtojomis. Šios atsakė, kad nėra sąlygų, nėra patalpų tam“, – sakė lankstaus poilsio iniciatyvos atstovė Elita Balčiūnienė.

Tačiau mama nepasidavė.

„Ėjau ir taip kategoriškai pasakiau, kad mano vaikas neturi gulėti. Tai tada leido jam vartyti knygelę, bet tik taip, kad kiti nepamatytų ir nepavydėtų“, – sakė E. Balčiūnienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Elita subūrė kitas, prieš pietų miegą protestuojančias mamas, kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę ir pasiekė savo tikslą. Nuo šio rugsėjo sostinėje nebeliko priverstinio miego.

„Gerai nepamenu, bet turbūt miegojau darželyje. Tokia buvo tvarka, dabar ji pasikeitė“, – teigė Vilniaus vicemerė Donalda Meiželytė.

Vilniaus vicemerė sako reaguojanti į tėvų skundus ir prašymus peržiūrėti pietų miego tvarką. Netrūko pastabų apie verčiamus miegoti vaikus.

„Vaikai su kiekvienais metais miega vis mažiau. Ne kiekviena šeima laikosi rėžimo. Kiekvienas vaikas yra labai individualus. Darželyje neturėtų būti prievartos“, – teigė Vilniaus vicemerė.

Ne visi darželiai turi galimybes, kad vaikai nemiegotų. Tačiau Vilniaus savivaldybė atkerta, kad patikrinimai bus ir jei paaiškės, kad darželių vadovai verčia vaikus miegoti, bus atitinkama atsakomybė.

„Didžioji darželių dalis, ypatingai senos statybos, neturi miegamųjų. Miegamasis, valgomasis ir žaidimų kambarys yra toje pačioje erdvėje. Reikia naujų erdvių“, – sakė sostinės darželio „Pušaitė“ direktorė Daiva Skarulskienė.

Vaikai su kiekvienais metais miega vis mažiau.

Anot darželio direktorės, vaikai pietų miego metu turi ilsėtis, todėl darželis suteikia jiems galimybę pailsėti, jie nėra apkraunami papildomomis veiklomis. Vis dėlto, sostinės darželyje „Pušaitė“ darželinukai nemiega jau kelerius metus. Pirmais metais tokių vaikų buvo vienetai, o pavasarį nemiegojo jau 20 vaikų.

„Vaikai, kuriems fiziologiškai tikrai nereikia pietų miego, vidutiniškai sudaro apie 7 proc.“, – kalbėjo darželio direktorė.

Savivaldybė žada ir toliau spręsti pietų miego darželiuose klausimą. Teigiama, kad svarstys ir galimą darbuotojų trūkumo klausimą.

Specialistai rekomenduoja visiems tėvams pasikalbėti su savo vaikais, išsiaiškinti jų miego poreikius, išklausyti, kaip jie jaučiasi ir ar nėra darželiuose verčiami miegoti. Tada gautą informaciją aptarti su auklėtojais.

Rašyti komentarą
Komentarai (49)

Rimantė

Labai gerai,reikia kad vaikai nemiegotų dideli jiems miego nuo 4metų tikrai nereikia,o auklėtojos turi dirbti ,o nelakstyti po darželį,baluavoti,pletkavoti ir auklytės turi jų darbą dirbti,o jos ponios gaunančios didelius atlyginimus ir skaičiuoja savo laika kiek liko dar dirbti valandų tai mamytes kovokit už savo vaikus.

Tokios vicemeres

Kaip Donalda Miezelyte turi eit sieno ravet.Rado ka paskirti vicemerais. O dar kitas klausimas ar Donaldos anukai irgi nemiega?

Gustei , gal tada ir kitus dalykus

pakopiname iš užsienio ? Pavyzdžiui : kainas , darbo laiką ir t.t. ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS